Aparat dentar metalic

 

 

Continut


Aparat dentar metalic

Dacă îți dorești un zâmbet perfect aliniat, fără imperfecțiuni, purtarea unui aparat dentar este soluția potrivită. Dacă ai de-a face cu probleme ortodontice mai complexe și dorești să obții rezultate mai rapide, recomandăm folosirea unui aparat dentar metalic.

 

Ce este aparatul dentar metalic?

Aparatul dentar metalic este un dispozitiv ortodontic fix folosit pentru corectarea defectelor precum dinții înghesuiți, depărtați sau aflați în poziții necorespunzătoare. Acesta este format din brackeți din metal, acele mici plăcuțe care se montează pe suprafața dinților, uniți prin arcuri, care tensionează aparatul și pun presiune pe dantură, ajutând la îndreptarea sa.

Pentru a menține arcurile în poziția necesară, la nivelul brackeților sunt instalate niște elastice. Acestea pot avea diferite culori și se schimbă la fiecare vizită la medicul ortodont. Cu timpul, aceste elastice își pierd din flexibilitate, de aceea ele sunt înlocuite periodic pentru a asigura eficacitatea aparatului dentar.

Aparatul dentar metalic fix va trebui purtat permanent, între 6 luni și 2 ani. Această perioadă variază în funcție de severitatea problemelor danturii.

 

La ce vârstă îți poți pune un aparat dentar?

Nu există o limită de vârstă pentru purtarea aparatului dentar metalic. Acesta poate fi montat oricând după erupția tuturor dinților permanenți și va fi eficient indiferent de vârstă.

 

Avantajele și dezavantajele unui aparat dentar metalic

Datorită materialului din care este confecționat, aparatul dentar metalic este foarte rezistent și aplică o presiune mai mare asupra dinților, astfel rezultatele fiind vizibile mult mai rapid. În cazul dezlipirii brackeților, aceștia se pot reatașa foarte ușor și, nu în ultimul rând, aparatul se poate personaliza.

Din păcate, metalul face acest aparat foarte vizibil, fiind cea mai puțin discretă variantă de dispozitiv ortodontic. În plus, deoarece brackeții sunt realizați dintr-un material mai dur, aceștia pot cauza un disconfort în prima săptămână de purtare.

 

Aparat dentar metalic versus ceramic versus safir

Aparatele dentare ceramice și din safir sunt similare cu cele metalice, singura diferență fiind materialul din care sunt executați brackeții. Totuși, diferența este semnificativă, deoarece aceste materiale pot imita nuanța dinților și, astfel, aparatul dentar este mult mai puțin vizibil decât cel metalic.

Din punct de vedere al confortului, aparatele ceramice și din safir se află, din nou, în avantaj. După montarea unui aparat dentar, brackeții pot cauza un disconfort la nivelul obrajilor. În cazul aparatului metalic, disconfortul este mai ridicat, deoarece materialul este mai dur. Și celelalte tipuri de aparate pot fi incomode, dar disconfortul va fi mai mic.

 

Igiena orală în timpul purtării unui aparat dentar

Purtarea unui aparat dentar metalic va trebui asociată cu o igienă orală foarte strictă, deoarece există riscul ca brackeții să rețină resturi alimentare. Dacă acestea nu sunt curățate la timp, există riscul de apariție a cariilor. Așadar, periajul este obligatoriu după fiecare masă.

 

Pentru a asigura curățarea aparatului dentar, va fi necesară și folosirea unei periuțe interdentare, care să ajungă în spațiile mai greu accesibile. Se recomandă și folosirea apei de gură, a aței dentare sau a dușului bucal, pentru a elimina absolut toate resturile alimentare.

 

Poți să alegi culorile unui aparat dentar metalic?

Acest tip de aparat dentar este preferatul copiilor, deoarece aceștia pot opta pentru montarea unor elastice colorate. Culorile elasticelor se pot schimba la fiecare vizită la ortodont, atunci când se va realiza înlocuirea lor periodică. 

Deoarece este ușor de personalizat, acest tip de dispozitiv le poate oferi puțină încredere în sine copiilor care se simt nesiguri din cauza faptului că trebuie să poarte aparat dentar. Desigur, și adulții pot opta pentru un aparat colorat, dacă își doresc un zâmbet mai plin de vitalitate.

 

Ce trebuie să știi înainte să îți pui aparat dentar?

Ideea de a purta aparat dentar ar putea să nu fie pe placul tuturor, dar este important de reținut că acest lucru este, uneori, mai mult decât necesar. În cazul unor afecțiuni ortodontice severe, există riscul de a dezvolta complicații serioase sau chiar de a pierde dinții dacă nu se intervine cu un tratament cu aparat dentar.

În cazul în care medicul va recomanda un aparat dentar fix, acesta va trebui purtat non-stop timp de o perioadă variabilă de timp, care diferă în funcție de afecțiunea suferită. După momentul montării dispozitivului, poate apărea un mic disconfort la nivelul obrajilor, cauzat de brackeții din material dur. Din fericire, acest disconfort este temporar.

Purtarea unui aparat dentar este asociată cu mici restricții alimentare. În general, se recomandă evitarea alimentelor lipicioase sau dure, care pot lăsa reziduuri în jurul brackeților sau pot cauza dezlipirea acestora. Dacă acest lucru se întâmplă, brackeții se pot reatașa rapid de către medicul ortodont. De asemenea, este preferabil ca fructele și legumele să fie tăiate în bucăți mai mici înainte de a fi consumate.

 

Neoclinique oferă servicii de calitate, folosind tehnologii avansate. Vezi lista noastră de prețuri și programează acum o consultație pentru a descoperi dacă ai nevoie de aparat dentar!

Aparat dentar gutiere transparente Aligner Straumann Clear Correct

incepand de la

13899 lei
Aparat dentar bracketi

incepand de la

3333 lei

Echipa medicala - Aparat dentar

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Distribuie pe: Facebook icon twitter icon linkedin icon
Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.