-
Plan de tratament
-
Implantologie dentară
-
Igienizare dentară
-
Coroane dentare
-
Digital Smile Design
-
Albire dentară
-
Radiologie şi CBCT
-
Aparat dentar
-
100% aspect natural
-
Fațete dentare
-
Proteze dentare
-
Tratamente parodontale
-
Chirurgie parodontală
-
Tratament de canal (endodonție)
-
Plombe (odontoterapie)
-
Consultație punctuală
Va asteptam la clinica
Ne puteti contacta pentru un simplu sfat sau intrebare
Conținut
Igienizarea dentară - Detartraj profesional cu ultrasunete și Air Flow
Metodele clasice de igienizare dentară, precum periajul și utilizarea aței dentare și a apei de gură sunt uneori insuficiente pentru a păstra cavitatea bucală perfect curată. Din această cauză, pot apărea depuneri de tartru și placă bacteriană pe suprafața dinților. În astfel de situații, medicii recomandă proceduri de profilaxie precum igienizarea dentară prin detartraj cu ultrasunete și air flow.
Despre profilaxie sau detartraj profesional
Ce înseamnă igienizare dentară? Igienizarea dentară prin detartraj constă în eliminarea tartrului și a plăcii bacteriene de pe suprafața dinților, din spațiile interdentare, dar și din zona supragingivală și subgingivală. Etapa de curățare cu air flow ajută la eliminarea colorației inestetice a dinților cauzată de fumat sau de diferite produse alimentare.
Igienizarea dentară copii și adulți este absolut esențială pentru a menține igiena și sănătatea danturii. Detartrajul cu ultrasunete și air flow se recomandă înaintea oricărui tratament sau lucrare dentară, dar și ca procedură de sine stătătoare, pentru o mai bună curățare a dinților și un aspect mai plăcut.
Beneficiile igienizării dentare profesionale
Detartrajul cu ultrasunete și air flow joacă un rol important în menținerea sănătății cavității bucale. Astfel, poți preveni afecțiuni mult mai serioase, precum parodontoza și alte probleme gingivale. Așadar, prin igienizări dentare regulate, vei putea detecta eventuale probleme dentare la timp și nu vei fi nevoit să suporți intervenții mai complexe și dureroase.
Detartrajul nu menține doar sănătatea danturii, ci ajută la păstrarea sănătății generale. Problemele dentare pot cauza alte afecțiuni mult mai serioase, în timp ce bacteriile care se acumulează în cavitatea bucală pot ajunge în vasele de sânge și pot fi transportate către diferite organe.
Igienizarea dentară ajută și la obținerea unei respirații proaspete. Resturile alimentare, dar și bacteriile și tartrul se numără printre principalii responsabili pentru o respirație neplăcută, așa că o astfel de procedură va fi de mare ajutor. În plus, aceasta are și un rol estetic. Tartrul poate duce la pătarea dinților, iar igienizarea dentară va ajuta la recăpătarea unui aspect mai plăcut al zâmbetului. Totuși, în cazul unei colorări mai profunde a dinților, medicul va recomanda albirea dentară profesională.
Prețul igienizării dentare, adică al prevenției, este semnificativ mai mic față de costurile reabilitării orale, a esteticii dentare sau a implanturilor dentare. Una sau două vizite pe an pentru igienizare dentară sunt evident mai rapide, mai ieftine și mai puțin dureroase decât intervențiile laborioase când starea danturii este critică.
Cât durează o igienizare dentară? În cele din urmă, merită să menționăm și faptul că igienizarea dentară este foarte rapidă. Detartrajul cu ultrasunete și air flow se poate realiza în mai puțin de o oră, fără să cauzeze durere sau un disconfort pronunțat.
Întrebări frecvente
Iată tot ce ar trebui să știi despre procedura de igienizare dentară prin detartraj cu ultrasunete și air flow.
În ce constă detartrajul dentar cu ultrasunete și air flow?
Procedura tipică de profilaxie presupune igienizarea dentară utilizând un aparat care elimină tartrul și placa bacteriană. Acest aparat funcționează pe bază de ultrasunete, care produc mici vibrații cu ajutorul cărora sunt eliminate toate depozitele dentare. Procedura este una minim invazivă, iar aparatul de detartraj este dotat cu un jet de apă care va fi folosit pentru a preveni deteriorarea suprafeței dinților și încălzirea acestora.
Totuși, acest aparat nu poate ajunge întotdeauna în locurile greu accesibile, așa că va fi nevoie de o procedură adițională pentru a continua igienizarea dentară. Aceasta este curățarea cu air flow, care se realizează cu ajutorul unui aparat ce pulverizează un jet de apă și aer ce conține și particule de bicarbonat de sodiu. Această practică este recomandată și pentru a elimina petele alimentare de pe dinți și poate fi folosită ca procedeu de sine stătător de igienizare, în cazul pacienților fără tartru.
Care sunt etapele realizării detartrajului dentar?
Prima etapă a igienizării dentare implică utilizarea aparatului de detartraj. Cu ajutorul ultrasunetelor, acesta va elimina depunerile de tartru și placă bacteriană. Dar, așa cum am menționat deja, există zone mai greu accesibile unde aparatul nu va fi la fel de eficient.
Așadar, aici intervine cea de-a doua etapă, care presupune folosirea aparatului de air flow. Acesta va curăța acele zone dificile din cavitatea bucală și va elimina petele dentare. În cazul în care există depuneri de tartru persistente, medicul stomatolog poate folosi și anumite instrumente pentru a îndepărta manual aceste impurități.
Procesul continuă prin realizarea unui periaj profesional și prin asigurarea protecției dinților. Aceștia vor fi lustruiți corespunzător și, la final, medicul va aplica pe suprafața dentară și pe gingii o substanță specială care îi va proteja.
Cât durează detartrajul dentar profesional?
Igienizarea dentară cu ultrasunete și air flow este o procedură rapidă, ce se poate realiza în mai puțin de o oră. În general, durata medie a acesteia este de aproximativ 30 de minute, dar acest lucru depinde de depunerile de tartru ce vor trebui eliminate.
Ce se recomandă după procedura de detartraj profesional?
După finalizarea igienizării dentare, dinții vor fi ușor sensibili, de aceea se recomandă ca, timp de câteva ore, să fie evitate băuturile și alimentele prea calde sau prea reci, dar și acele produse alimentare care pot păta dinții.
În cazul în care medicul a realizat periajul cu o pastă de dinți cu antibiotic, consumul de alimente va trebui evitat timp de o oră. Se poate bea apă, dar doar folosind un pai, pentru ca aceasta să nu intre în contact cu gingiile. Pentru a accelera vindecarea gingiilor după procedură, se recomandă folosirea unei ape de gură cu clorhexidrină timp de 10 zile.
Mituri despre detartrajul profesional
Noțiunea de igienizare dentară este, bineînțeles, înconjurată de o serie de mituri, inclusiv că igienizarea dentară doare. Iată care sunt cele mai comune și care este răspunsul nostru la acestea.
Dinții devin mai sensibili după detartraj
Singurul moment în care poți resimți o sensibilitate dentară este la câteva ore după finalizarea procedurii de igienizare dentară. Detartrajul nu duce la sensibilizarea permanentă a danturii, ci ajută la protecția sa și la menținerea sănătății bucale.
Procedura de detartraj este dureroasă
Mulți oameni evită să viziteze un cabinet dentar pentru a urma o procedură de detartraj deoarece au auzit că igienizarea dentară doare. Ideea unui aparat care elimină depunerile de tartru de pe dinți poate fi înfricoșătoare, dar procedura este una minim invazivă. Aparatul cu ultrasunete este dotat și cu un jet de apă, care va preveni uzura sau încălzirea dinților și, astfel, procesul nu va fi unul dureros.
Detartrajul este necesar doar persoanelor care au o igienă orală deficitară
Igienizarea dentară prin detartraj cu ultrasunete și air flow ar trebui realizată de către orice persoană de cel puțin două ori pe an. Tartrul și depunerile de placă bacteriană pot apărea și la persoanele care respectă o igienă dentară riguroasă, deoarece apariția acestora depinde de cantitatea de săruri în salivă sau de alți factori, precum fumatul sau consumul diferitelor alimente.
Statistici privind detartrajele efectuate anual
Detartrajul este una dintre cele mai frecvente proceduri stomatologice de prevenție la nivel global.
La nivel mondial, se estimează că se efectuează peste 500 de milioane de detartraje anual. Această cifră include atât procedurile realizate în cabinetele stomatologice private, cât și în cele publice.
În Europa, numărul anual de detartraje este estimat la aproximativ 100-150 de milioane. Prevenția dentară este bine implementată în țările europene, iar detartrajele sunt adesea recomandate de două ori pe an.
În România, se estimează că se efectuează aproximativ 3-4 milioane de detartraje pe an. Accesul la servicii de prevenție dentară este în creștere, iar populația devine mai conștientă de importanța igienei orale profesionale.
Dacă pui în balanță prețul igienizării dentare și beneficiile pentru sănătatea ta, nu e nicio îndoială că vizita regulată la medicul dentist este prioritară!
Știați că?
La aparate de detartraj cu ultrasunete, frecvența vibrațiilor este între 18.000 și 50.000 Hz.
Iar la aparatele air flow, presiunea jetului de aer este între 2 și 8 bari, iar puterea jetului de apă între 1 și 5 bari.
Cu așa specificații tehnice, nu e de mirare că tartrul și depunerile de placă bacteriană nu au nicio șansă!
Igienizarea dentară copii și adulți trebuie să devină o rutină pentru fiecare dintre noi
Programează-te acum pentru o igienizare dentară profesională la Neoclinique!
Scapă de tartru prin igienizarea dentară. Asigură o curățare eficientă a cavității tale bucale realizând un detartraj profesional cu ultrasunete și air flow. Specialiștii noștri te vor ajuta să ai o dantură mai sănătoasă și mai frumoasă, eliminând toate depunerile bacteriene și îmbunătățind culoarea și aspectul dinților. Fă acum o programare și ai grijă de zâmbetul tău!
DISCOUNT
de la 550 lei
Cazuri - Igienizare dentară
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.