Conținut
Aparatul dentar transparent din safir
Aparatul dentar din safir este un tip de aparat pentru corecție dentară. El este discret, translucid și cu brackeți din safir. Mult mai puțin vizibil decât cel metalic, acesta este alegerea perfectă pentru cei ce doresc să își alinieze dantura, dar să aibă și un aspect plăcut. Mai mult, arcul care trece prin brackeți este alb pentru a nu ieși prea mult în evidență.
Dezvoltarea tehnologiei și cercetările intense efectuate la capitolul materialelor folosite în ortodonție au scos la iveală variante 100% estetice de confecționare a aparatelor dentare, fără a afecta modul de funcționare și fără a știrbi din eficiența tratamentelor. O astfel de alternativă este aparatul dentar din safir.
De ce să alegi un aparat dentar din safir?
Safirul este un mineral, al doilea cel mai dur după diamant, care în natură se regăsește într-un spectru coloristic mai amplu, datorită amestecului natural cu alte elemente chimice, însă prin prelucrare se poate obține un material transparent, lucios, care datorită proprietăților sale foarte bune este folosit cu succes în ortodonție, ca material de confecționare a bracketilor aparatelor dentare.
Așadar, motivul pentru care ar alege cineva un aparat dentar din safir este în primul rând legat de estetică. Aparatele dentare din safir se integrează așa de bine în peisajul intraoral, încât de cele mai multe ori ele trec aproape neobservate.
Dincolo de aspectul pur estetic, un avantaj la safir îl reprezintă faptul că din punct de vedere al funcționalității, aparatul dentar din safir păstrează aproape în întregime caracteristicile și avantajele aparatelor metalice, fiind indicat atât în cazuri ușoare cât și în cazuri serioase de anomalii dento-maxilare.
Cui i se potrivește aparatul dentar transparent din safir?
Un astfel de aparat dentar din safir se potrivește tuturor acelora care vor eficiența unui aparat metalic împodobit în veșminte mai frumoase și mai transparente.
Avantaje și dezavantaje ale aparatului din safir
Primul și cel mai mare avantaj al aparatului dentar din safir este reprezentat de estetica deosebită. Un alt avantaj este legat de posibilitatea de a-l aplica chiar și în cazurile cu incongruențe serioase, având aproape aceeași eficiență terapeutică precum cea a aparatului metalic. Rezistența deosebită (safirul are valoarea 9 pe scara Mohs) reprezintă un alt avantaj.
Finisajul extrem de fin îl face chiar mai agreabil la atingere decât metalul și, în ciuda culorii (alb-transparent), consistența safirului îl face practic imun la influența alimentelor colorate.
Nu un dezavantaj per se, ci mai degrabă un inconvenient, este faptul că cei ce poartă acest aparat dentar trebuie să își igienizeze cavitatea orală imediat după fiecare masă.
Safir sau metalic? Ce tip de aparat dentar să alegi?
Atunci când un pacient alege între un aparat dentar metalic și unul din safir, există cel puțin doi factori pe care trebuie să îi ia în considerare.
Primul, și cu siguranță cel mai important, este indicația medicului specialist. Consultația în ortodonție, la fel ca în orice altă specialitate medicală, este extrem de importantă, întrucât ea conduce la elaborarea unui diagnostic și a unui plan de tratament.
Din punct de vedere al indicației medicale, atât aparatele metalice, cât și aparatele din safir beneficiază de aceeași plajă largă de posibilități de tratament, fiind recunoscute între cele mai eficiente și rapide tipuri de aparate dentare.
Al doilea factor este desigur interesul pacientului față de estetica aparatului dentar pe care îl va avea de purtat. Este normal să existe mai multe soluții la aceeași problemă. Și evoluția tehnicilor ortodontice a dus la dezvoltarea sistemelor fixe de safir și la posibilități de tratament apropiate de cele ale aparatelor metalice.
Dacă, însă, balanța înclină în favoarea aparatului dentar de safir, trebuie să se țină cont de încă un factor care intră în ecuație și anume costurile mai ridicate - să nu uităm că safirul este până la urmă o piatră prețioasă.
Programați acum o consultație!
Cât costă aparatul dentar din safir?
Aparatele dentare din safir pot fi montate în mai multe combinații din punct de vedere al elementelor componente. În mod normal, la aceste aparate brackeții sunt componenta realizată din safir, celelalte elemente rămânând clasic metalice.
Însă, nemulțumirile existente de-a lungul timpului cu privire la acestea (arc, sârme etc., care rămâneau metalice și făceau notă discordantă) au împins marginile ingineriei medicale și au contribuit la dezvoltarea întregului sistem, folosindu-se materiale albe sau transparente, astfel încât s-a ajuns în prezent la varianta în care aparatele dentare din safir sunt aproape invizibile.
În funcție de varianta aleasă, prețurile pot varia. În varianta în care atât brackeții, cât și elementele adiționale sunt full estetice, prețul va fi mai mare.
Lista cu prețurile aparatelor dentare din safir
Puteți consulta aici lista cu prețuri pentru toate serviciile noastre.
Planul de tratament, durata purtării aparatului și intervalul dintre controale
Perioada de purtare a aparatului dentar din safir va putea fi estimată numai după ce are loc consultația de specialitate la medicul ortodont.
Consultația reprezintă acumularea a cât mai multe informații posibile despre situația clinică și cauzele care au determinat malocluzia, malpoziția etc.
În cadrul consultației profităm din plin de toate avantajele pe care ni le furnizează tehnologia, astfel încât să putem avea o imagine cât mai amplă și comprehensivă asupra dinților, oaselor, articulației temporomandibulare, tensiunii musculare etc.
Se va începe întotdeauna cu examinarea atentă a cavității orale, a poziției curente a dinților, identificarea afecțiunilor dentare (dacă există este absolut obligatoriu ca tot ceea ce poate degenera - carii dentare, infecții, inflamații pulpare - în timpul purtării aparatului să fie tratat înainte, pentru că în timpul tratamentului ortodontic va fi mult mai dificil).
Următorul pas este întocmirea raportulului digital astfel: protocol de fotografii intraorale și de portret, amprentarea digitală a arcadelor dentare și a mușcăturii, examinarea tridimensională a oaselor maxilare cu ajutorul unui Computer Tomograf și alte investigații radiologice specifice ortodonției (teleradiografia).
În funcție de gravitatea situației, medicul va putea formula un plan de tratament obiectiv și o opinie pertinentă cu privire la durata tratamentului.
Chiar și așa, există un aport considerabil pe care pacientul îl poate aduce, pentru ca tratamentul să fie eficient și să nu depășească timpul estimat:
-
respectarea ședințelor stabilite pentru controale (controalele în cazul purtării aparatelor dentare din safir trebuie să aibă loc o dată la 4 săptămâni);
-
respectarea oricăror indicații cu privire la purtarea, dacă este cazul, a mijloacelor adiționale (elastice ortodontice);
-
respectarea indicațiilor cu privire la alimentele ce trebuie evitate pentru a păstra integritatea brackeților;
-
igiena riguroasă.
Cum îți întreții sănătatea orală în timpul tratamentului
Pacienții trebuie informați cu privire la felul în care le va fi influențată igiena orală din cauza aparatului dentar. Complexul bracket, arc, sârme, elastice este ceva suprapus peste dinți, care retenționează foarte ușor orice consumăm.
Așadar există două motive principale pentru care este obligatoriu să stăpânească tehnici corecte și riguroase de igienă dentară în timpul purtării aparatului dentar din safir.
Primul motiv este, evident, unul de ordin estetic. Aparatul trebuie curățat de resturile alimentare care pot să rămână efectiv agățate printre brackeți, în așa fel încât viața socială să nu fie influențată negativ.
Al doilea motiv și cel mai important din punct de vedere medical este riscul mare de apariție a cariilor la care pacienții sunt expuși dacă nu păstrează o igienă adecvată. Toate alimentele retenționate și necurățate vor deveni prin fermentare combustibil pentru creșterea acidității intraorale și combustibil pentru bacterii.
Purtătorilor de aparate dentare le sunt recomandate, pe lângă periuța de dinți, obligatoriu mijloacele secundare de igienă orală: ața dentară, dușul bucal, periuțele interdentare, apa de gură.
De asemenea, pacienții pot să prevină posibile probleme, intensificând ședințele de igienizare profesională în cabinetul dentar. Pentru purtătorii de aparate dentare recomandarea este ca igienizările profesionale să aibă loc la 3 luni.
Din punct de vedere ortodontic, aparatul dentar din safir poate deveni soluția optimă ușor de agreat de multe persoane, datorită stilului unic prin care combină eficacitatea aparatelor dentare metalice cu estetica deosebită a safirului.
Concluzia este clară: indiferent de problemă, există soluții și, din fericire, stomatologia de astăzi ne propune soluții din ce în ce mai agreabile, mai bine individualizate și mai orientate către confortul pacientului, toate având menirea de a ne crea un viitor mai bun, viitor care trebuie să țină cont de zâmbet.
incepand de la
incepand de la
Cazuri - Aparat dentar
Echipa medicala - Aparat dentar
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiTe vom contacta in cel mai scurt timp posibil.