-
Plan de tratament
-
Implantologie dentară
-
Igienizare dentară
-
Coroane dentare
-
Digital Smile Design
-
Albire dentară
-
Radiologie şi CBCT
-
Aparat dentar
-
100% aspect natural
-
Fațete dentare
-
Proteze dentare
-
Tratamente parodontale
-
Chirurgie parodontală
-
Tratament de canal (endodonție)
-
Plombe (odontoterapie)
-
Consultație punctuală
Va asteptam la clinica
Ne puteti contacta pentru un simplu sfat sau intrebare
Conținut
Coroane dentare
Frumusețea zâmbetului este o adevărată carte de vizită, iar problemele de ordin estetic de la nivelul danturii pot avea un mare impact asupra încrederii în sine. Dacă ai dinți lipsă, carii sau fracturi dentare și îți dorești să îți recapeți zâmbetul de invidiat, dar și funcționalitatea danturii, cea mai bună soluție este să apelezi la o coroană dentară.
Ce este o coroană dentară?
Coroana dentară este o lucrare protetică aplicată deasupra unui dinte aflat într-un stadiu ridicat de degradare, asigurând atât un rol estetic, cât și funcțional. Aceasta poate fi aplicată cu succes și pe bontul protetic al unui implant dentar sau deasupra unei rădăcini cu pivot.
Coroana funcționează ca un capac și acoperă în totalitate dintele cu probleme. Aspectul său este unul natural, așadar coroana poate fi considerată un dinte artificial, gol pe interior, care se așază uniform peste dintele nefuncțional.
Rolul coroanelor dentare
Coroanele dentare îmbunătățesc aspectul zâmbetului acoperind dinții cu probleme și se potrivesc din punct de vedere al formei, culorii și dimensiunii cu restul danturii.
Un alt rol foarte important al coroanelor este cel funcțional. Dinții afectați pot împiedica procesul de masticație, așadar coroana oferă suport și asigură o distribuție uniformă a forțelor. De asemenea, aceasta trebuie să fie confortabilă și rezistentă, exact ca un dinte natural.
Din ce materiale sunt făcute coroanele dentare?
Coroanele dentare se împart în mai multe categorii în funcție de materialul din care sunt realizate.
-
Compozit
Acest material reprezintă o rășină sintetică, biocompatibilă, care poate fi prelucrată în laborator pentru a produce o coroană dentară. Compozitul nu are un grad de rezistență foarte ridicat, dar poate fi utilizat pentru coroane provizorii sau de către pacienții care nu tolerează altfel de materiale.
-
Metalo-ceramică
Acest tip de coroană dentară se realizează pe o structură metalică la care se va adăuga un strat ceramic, pentru a obține aspectul de dinte natural. Combinația de materiale este perfectă pentru a asigura o lucrare protetică foarte rezistentă, mai puțin predispusă la fisuri, care să poată rezista chiar și în cazul unor probleme precum bruxismul.
-
Ceramică
Coroanele ceramice sunt cea mai bună soluție din punct de vedere estetic. Acestea oferă un grad ridicat de rezistență, fiind perfecte pentru a asigura lucrări de durată, dar principalul lor avantaj îl reprezintă faptul că materialul este translucid. Astfel, acesta oferă cea mai plăcută variantă din punct de vedere estetic, asigurând o lucrare cât mai apropiată de dinții naturali.
De asemenea, pentru un grad cât mai înalt de precizie, coroanele ceramice pot fi construite cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM de modelare digitală. Aceasta implică scanarea 3D rapidă a cavității bucale și realizarea, după măsurători exacte, a coroanei perfecte, în forma și dimensiunea necesară. Coroana poate fi realizată în scurt timp și poate fi montată în cadrul unei singure ședințe.
-
Zirconiu
Coroanele dentare din zirconiu sunt o altă variantă extraordinar de durabilă și rezistentă, similară cu coroanele ceramice. Spre deosebire de acestea, coroanele din zirconiu au o culoare opacă și pot ieși în evidență mai mult în preajma dinților naturali. În ciuda acestui fapt, el reprezintă o alegere de calitate pentru o coroană dentară de durată.
La fel ca varianta ceramică, și coroanele din zirconiu pot fi construite rapid cu o precizie exactă cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM de modelare digitală.
Care este procesul de aplicare a unei coroane dentare?
Procesul de montare a coroanei este, în general, compus din două vizite la cabinetul stomatologic. Dacă s-a optat pentru o coroană ce poate fi realizată cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM, procesul poate fi finalizat într-o singură ședință.
Prima vizită
Înaintea oricărei intervenții, medicul va realiza un consult pentru a evalua starea danturii pacientului și a decide dacă o astfel de lucrare este potrivită. Următorul pas este acela de pregătire a dinților. Tot în această etapă va avea loc și scanarea 3D pe baza căreia se va realiza coroana. Până când aceasta va fi gata, pacientul va purta o coroană dentară provizorie.
A doua vizită
În cea de-a doua vizită va avea loc înlocuirea coroanei provizorii cu cea permanentă și, astfel, pacientul va obține un zâmbet frumos și perfect funcțional. Acesta se va putea acomoda rapid cu lucrarea protetică și, în scurt timp, va avea senzația de dinți naturali.
Avantaje și dezavantaje ale coroanelor dentare
Coroana dentară este una dintre cele mai bune metode de a reda aspectul plăcut al unui dinte, dar și funcționalitatea sa. De foarte multe ori, o coroană poate salva un dinte de la extracție și asigură un zâmbet frumos și natural. Materialele folosite sunt de înaltă calitate, fiind incredibil de durabile și asigurând o lucrare rezistentă.
Din păcate, aplicarea unei coroane necesită pregătirea dinților prin șlefuire. Pentru ca aceasta să se poată adapta corespunzător, o anumită parte a țesutului dentar sănătos va trebui eliminată. În funcție de materialul ales, se poate pierde o cantitate mai mare sau mai mică de țesut dentar.
Tehnologii pe care le folosim
Pentru a realiza cât mai rapid și cât mai precis coroanele dentare din ceramică sau zirconiu, utilizăm tehnologia digitală CAD/CAM. Prin scanarea 3D a cavității bucale, putem realiza lucrări cât mai naturale, care să aibă exact forma, dimensiunea și culoarea potrivită pentru fiecare pacient.
În plus, această procedură este și extrem de rapidă. Pe baza măsurătorilor realizate în timpul scanării, coroanele pot fi realizate imediat și se pot monta rapid, nefiind nevoie de o a doua vizită la medic.
Cât durează o coroană dentară?
Durata de viață a unei coroane dentare depinde foarte mult de igiena orală practicată de către pacient. Dacă se vor respecta regulile de igienă general recomandate și se vor efectua controale periodice la medicul stomatolog, o astfel de lucrare poate dura până la 15 ani.
Întreținerea danturii și sănătatea orală
Coroanele dentare nu au nevoie de o îngrijire specială, va trebui doar să respecți regulile de bază ale igienei orale. Spală-te pe dinți de două ori pe zi și folosește produse precum apa de gură și ața dentară, pentru a curăța eficient și zonele mai greu accesibile. Va fi necesar și să mergi de două ori pe an la medicul stomatolog pentru a verifica starea danturii tale.
Prețuri ale coroanelor dentare
Vezi care sunt prețurile pentru coroanele dentare și programează acum o consultație pentru a vedea cum îți poți repara zâmbetul!
Neoclinique îți pune la dispoziție tehnologii digitale și materiale rezistente pentru a te ajuta să ai dinți frumoși și sănătoși. Astfel, vei putea să zâmbești fără griji și să te simți mult mai încrezător în propriile forțe.
Cazuri - Coroane dentare
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.