Servicii cover image

Fațete dentare

Fațetele dentare reprezintă o soluție minim invazivă de a corecta problemele de natură estetică ale danturii. Acestea fac parte din ramura esteticii dentare și propun o metodă ușoară de a obține un zâmbet de invidiat, fără ca dinții să fie afectați.

 

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt foițe de mici dimensiuni, confecționate din diferite materiale, care se aplică pe suprafața exterioară a dinților și pot schimba culoarea, forma, poziția sau lungimea acestora. 

Pentru ca acestea să poată fi atașate de dinți, este posibil ca medicul să fie nevoit să șlefuiască o cantitate redusă de smalț de la suprafața acestora, dar fațetarea se poate realiza și fără șlefuire. Fațetele reprezintă o alternativă la coroanele dentare, unde este necesară eliminarea unei cantități mai mari de țesut dentar pentru a putea fi aplicate.

 

Situații când ai nevoie de fațete dentare

Fațetele dentare sunt recomandate pentru a corecta problemele estetice mai ușoare. Acestea includ:

  • dinți pătați sau cu o colorare neuniformă ce nu poate fi corectată prin tratamentele de albire;

  • dinți tociți;

  • dinți cu mici fracturi sau spărturi;

  • dinți cu o structură neregulată a smalțului;

  • dinți ușor spațiați sau cu probleme ușoare de poziționare.

 

Există și situații în care fațetele dentare nu sunt recomandate. Dacă te confrunți cu afecțiuni mai serioase, precum probleme parodontologice, gingivale sau carii dentare, fațetele nu pot fi aplicate până când acestea nu au fost rezolvate. 

De asemenea, dacă problemele de poziționare a dinților sau fracturile dentare sunt foarte vizibile, se recomandă folosirea altor metode pentru a rezolva această problemă estetică. Fațetele nu sunt recomandate nici persoanelor care suferă de bruxism, deoarece acestea vor fi supuse unei tensiuni prea mari, care ar putea cauza fisurarea lor.

 

Tipuri de fațete dentare

În funcție de tipul de material folosit pentru realizarea lor și de tehnicile prin care acestea sunt aplicate pe suprafața dinților, fațetele pot fi împărțite în mai multe categorii.

  • Compozit

Aceste tipuri de fațete se realizează dintr-o rășină sintetică și se pot aplica cu ușurință prin lipirea pe suprafața dinților. Sunt recomandate în cazul problemelor estetice minore, unde nu este necesară o schimbare drastică a zâmbetului, sau în cazul în care pacientul trebuie să poarte fațete provizorii.

  • Zirconiu

Fațetele din zirconiu sunt extraordinar de rezistente, reprezentând cea mai modernă tehnică de fațetare la care poți apela. Acestea sunt realizate cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM de modelare computerizată, așadar structura lor este extraordinar de precisă. Deși oferă un avantaj clar din punct de vedere al rezistenței, zirconiul are un grad de transparență mai scăzut. Din această cauză, fațetele vor fi mai opace, iar culoarea poate fi mai albă decât a dinților naturali.

  • Emax

Fațetele dentare din ceramică emax sunt, probabil, cea mai utilizată metodă pentru această procedură. Acestea au un grad ridicat de rezistență și oferă un aspect cât mai natural și apropiat de cel al dinților. Fiind cel mai des folosite, ele sunt recomandate tuturor problemelor care se pot rezolva cu fațete dentare.

  • Tehnici cu șlefuire

Această metodă implică eliminarea unui strat de smalț de 1-2 mm de la suprafața dinților pentru a permite o aplicare mai bună a fațetelor. Se recomandă în cazul intervențiilor care implică o schimbare majoră a danturii sau în cazul unor dinți foarte voluminoși, care vor fi prea încărcați după aplicarea fațetelor.

  • Tehnici fără șlefuire

Metoda fără șlefuire, numită și metodă no prep, presupune fie o șlefuire minimă, fie aplicarea fațetelor direct fără șlefuire. Tehnica este recomandată dinților mai subțiri sau intervențiilor minore. În cazul dinților voluminoși sau poziționați prea în față, aplicarea fațetelor no prep nu va face decât să încarce și mai mult dantura.

 

Tehnologii pe care le folosim

Pentru a asigura cele mai bune rezultate pentru pacienții noștri, utilizăm tehnologii digitale pentru a construi fațetele în mod cât mai precis, dar și pentru a realiza o simulare a viitorului tău zâmbet.

Cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM de modelare computerizată, putem realiza rapid scanarea cavității bucale și construcția fațetelor în dimensiunea, forma și culoarea perfectă. De asemenea, lucrarea va fi gata în scurt timp și va putea fi aplicată chiar și în aceeași zi.

Înainte de aplicarea propriu-zisă a fațetelor, poți beneficia de o simulare a noului zâmbet cu ajutorul tehnologiei Digital Smile Design. Împreună cu medicul, poți alege felul în care îți dorești ca acesta să arate. Vom realiza o serie de fotografii de specialitate, precum și o radiografie panoramică, pentru a obține un model al cavității tale bucale și pentru a putea începe remodelarea digitală.

 

Etapele fațetelor dentare

Iată cum se desfășoară procesul de aplicare a fațetelor dentare.

1. Consultația

Primul pas înaintea oricărei intervenții stomatologice este consultația inițială, în care medicul va analiza starea de sănătate a danturii. În cazul în care pacientul are de-a face cu diferite probleme, fațetele nu vor putea fi aplicate până când acestea nu vor fi rezolvate. În funcție de observațiile făcute, medicul va propune un plan de tratament potrivit.

2. Scanarea facială

Pentru a putea realiza fațetele după forma și dimensiunile potrivite, se va realiza o scanare digitală detaliată a cavității bucale. În urma acesteia, se vor colecta o serie de măsurători pe baza cărora se vor construi fațetele.

3. Proiectarea digitală a fațetelor

Tehnologia CAD/CAM stă la baza acestei etape, unde se vor utiliza datele obținute în urma scanării danturii și se vor construi digital fațetele perfecte.

4. Testarea zâmbetului și lipirea fațetelor

Pentru a ne asigura că pacientul va fi complet mulțumit de rezultat, această etapă constă în simularea digitală a zâmbetului cu ajutorul tehnologiei Digital Smile Design. 

Dacă pacientul consideră că totul este în regulă, putem începe procesul propriu-zis de aplicare a fațetelor. Mai întâi, se va realiza șlefuirea (dacă este cazul) și apoi fațetele vor fi lipite pe suprafața exterioară a dinților. În cazul unui tratament mai lung, pacientul va purta fațete temporare din compozit până când toate cele permanente vor fi aplicate.

 

Viața cu fațete dentare

Dacă te-ai decis să apelezi la această metodă pentru a obține zâmbetul mult visat, cu siguranță ai foarte multe întrebări legate de fațetele dentare. Mai jos vom răspunde la cele mai des întâlnite întrebări pe acest subiect. 

Pe scurt, viața cu fațete dentare nu este diferită față de viața cu dinți naturali. Senzația de corp străin în interiorul cavității bucale dispare în aproximativ două zile, fațetele fiind foarte subțiri, confortabile și minim invazive. Așadar, un astfel de tratament estetic vine cu numeroase avantaje.

 

Se retrag gingiile?

Aplicarea fațetelor nu poate cauza un astfel de fenomen. Retracția gingivală apare doar ca urmare a unor afecțiuni sau dacă au fost realizate lucrări dentare ce nu au fost finalizate. O fațetare completă nu poate cauza astfel de probleme.

Cum mănânci cu fațetele dentare?

Aplicarea fațetelor nu vine cu restricții alimentare. În primele zile de acomodare, este recomandat consumul alimentelor mai moi dar, odată cu trecerea timpului, acestea se vor comporta exact ca dinții naturali. De asemenea, ele își vor păstra permanent culoarea și nu vor fi afectate de alimentele care pătează.

Igiena dentară

Dinții cu fațete nu au nevoie de o igienă specială. Așadar, pacienții trebuie să se spele pe dinți de două ori pe zi și să utilizeze ața dentară, pentru a preveni pătrunderea resturilor alimentare în spatele fațetelor.

Cât durează?

Prin respectarea unei igiene corespunzătoare și prin consultațiile de rutină realizate o dată la 6 luni, fațetele pot dura 15-20 de ani sau chiar mai mult. Fiind realizate din materiale dure, de calitate, acestea au o durată de viață foarte lungă.

 

Cât costă fațetele dentare?

Meriți un zâmbet frumos care să te ajute să îți recapeți încrederea în tine! Consultă acum lista noastră de prețuri și fă o programare pentru a descoperi împreună cu medicul stomatolog cea mai bună metodă de îmbunătățire a zâmbetului tău.

 

Echipa Neoclinique este aici pentru a te ajuta să ai o dantură sănătoasă cu un aspect de invidiat. Folosim tehnologii avansate și materiale de cea mai bună calitate pentru a-ți oferi rezultate rapide și eficiente într-un timp cât mai scurt.

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.