Servicii cover image

Conținut

Radiologie și CBCT

Radiografiile dentare sunt un element esențial în stabilirea unui diagnostic dentar complet și corect. Astfel, la Neoclinique, poți beneficia de servicii de radiologie dentară realizate cu aparatură performantă, oferind rezultate relevante pentru statusul real al danturii tale. 

Care este utilitatea radiologiei dentare?

Multe afecțiuni ale dintelui și țesuturilor înconjurătoare nu pot fi văzute decât pe o radiografie (cariile dentare, infecțiile la nivelul rădăcinilor - granuloame, chisturi, fracturile dentare, resorbția oaselor maxilarului datorată afecțiunilor parodontale). Astfel, necesitatea acestor investigații imagistice este imperios necesară înaintea demarării oricărui plan de tratament.

Care sunt avantajele sistemului digital utilizat la Neoclinique pentru efectuarea radiografiilor dentare?

Domeniul stomatologiei a cunoscut o evoluție rapidă în ultimii ani datorată digitalizării tuturor manoperelor și investigațiilor din această sferă. Concret, sistemul digital utilizat în realizarea radiografiilor dentare oferă următoarele avantaje:

 

  • calitate superioară a imaginii de rezoluție înaltă;

  • expunere minimă;

  • modernitate și eficiență;

  • transfer digital de informații;

Cât durează realizarea unei radiografii dentare?

Întreaga procedură are o durată de aproximativ cinci minute, nu este dureroasă și se realizează cu o expunere minimă pentru pacient. De exemplu, la o radiografie retroalveolară, doza efectivă de expunere este în medie de  5 µSv, iar la cea panoramică este de  30 µSv, echivalentul unui zbor București Paris. Deseori, tot ce trebuie să facă pacientul în timpul unei astfel de investigații este să stea nemișcat timp de 20 de secunde.

 

Ce tipuri de radiografii realizăm la Neoclinique?

  • Radiografie Panoramică (OPG) Digitală

  • Radiografie Panoramică în OCLUZIE Digitală - Ortopantomogramă

  • Radiografie Dentară Retroalveolară Digitală

  • Radiografie Dentară Bitewing Digitală

  • Radiografie Dentară Digitală Hemiarcadă

  • Radiografie Dentară Digitală Sinusuri Maxilare

  • Radiografie Dentară Digitală ATM

  • Teleradiografie Dentară Digitală Postero - Anterioară - În Clinica Unirii

  • Teleradiografie Dentară Digitală Laterală - În Clinica Unirii

  • Status Radiologic Dentar Digital Bimaxilar

În plus, putem efectua:

  • fotografii intraorale de diagnostic ortodontic (aparat dentar);

  • fotografii extraorale de diagnostic ortodontic;

  • dosar complet de diagnosticare ortodontică;

Radiografia retroalveolară periapicală

Radiografia retroalveolară (periapicală) este cea mai simplă și cea mai recomandată investigație radiologică.  Imaginea radiologică obținută evidențiază 2-3 dinți alăturați de pe o arcadă dentară (maxilar sau mandibulă).  

Acest tip de radiografie evidențiază dintele în întregime, cuprinzând coroana, rădăcina și osul în care acesta este ancorat.  

Se realizează prin poziționarea senzorului radiologic dentar în cavitatea bucală a pacientului cu ajutorul unui suport din plastic, steril, fixarea lui și apoi efectuarea radiografiei. Asistenta de radiologie dentară roagă pacientul să stea nemișcat câteva secunde, astfel încât pe senzor să se înregistreze imaginea radiologică.  Senzorul este apoi scanat în computer și imaginea apare imediat pe ecran. 

Acest tip de radiografie este indicată în următoarele situații:  

- Evaluare inițială pentru efectuarea planului de tratament (status dentar), detectarea cariilor dentare, a infecțiilor / inflamațiilor dentare periapicale,  evaluarea stării parodontale,  identificarea tratamentelor deja efectuate și verificarea evoluției lor, vizualizarea morfologiei radiculare înainte de tratament de canal sau extracție  după traumatisme dentoalveolare și vizualizarea dinților neerupti sau în curs de erupție;  

- Control pe parcursul desfășurării tratamentului, radiografii cu ace pe canal pentru verificarea permeabilității rădăcinilor până la vârf, verificarea dezobturării complete a canalelor, verificarea adaptarii lucrărilor protetice pe prag;

- Control și evaluare post tratament, evaluarea preciziei tratamentelor endodontice imediat după efectuarea lor, la 3 luni și la 6 luni la dinții cu afectarea parodontiului apical, apoi anual la toți dinții tratați endodontic, evaluarea eficienței tratamentelor parodontale la 3 luni, la 6 luni, apoi anual, imediat după rezecții apicale,  evaluarea implantelor, postoperator și după perioada de osteointegrare, precum și anual pe toată perioada lor de folosire.

Radiografia panoramică (ortopantomograma)

Orice medic dentist ar trebui să recomande o radiografie panoramică la prima vizită a pacientului, înainte de a face orice fel de tratament. Pe baza radiografiei panoramice, medicul și pacientul discută despre planul de tratament ce include pașii care trebuie urmați pentru rezolvarea tuturor problemelor dentare existente.  

Pentru realizarea unei astfel de radiografii panoramice, pacientul este pregătit cu echipament de protecție din plumb și este poziționat de către asistenta de radiologie dentară cu capul la nivelul unui aparat ce se va roti în jurul acestuia în momentul expunerii.  

Computer tomograf bimaxilar complet

CBCT prezintă informații prețioase, relevă osul în conformitate cu realitatea și oferă imagini tridimensionale axiale, sagitale și panoramice ale arcadei dentare. Aceste imagini tridimensionale permit medicului dentist să vizualizeze, să măsoare și să planifice cu acuratețe viitorul plan de tratament, excluzând multiple riscuri.

Tomograful computerizat 3D reprezintă cea mai înaltă tehnologie digitală ce oferă acuratețe maximă în diagnosticarea unei afecțiuni maxilo-faciale, oferind posibilitatea de cartografiere digitală, de la suprafețe milimetrice, până la întreaga suprafață intracraniană. Folosind un fascicul conic de raze X, mai degrabă decât un fascicul liniar convențional în formă de evantai, scanerul se învârte o singură dată în jurul pacientului pentru a capta aceste imagini în plan multiplu. De aici și denumirea generică de „Cone Beam Computed Tomography” (CBCT).

Diferența dintre radiografia panoramică 2D și radiografia 3D (Computer Tomograf), este exact ca diferența dintre o fotografie normală, în care imaginea este statică, văzută dintr-un singur unghi, și o machetă 3D, care îți oferă întreaga perspectivă a locului fotografiat, machetă pe care o poți analiza în orice poziție.

Cu alte cuvinte, imaginea 2D poate fi doar mărită pentru evidențierea unor detalii, în timp ce 3D permite rotirea imaginii și studierea danturii din toate unghiurile posibile.

Cu un software de imagistică, informațiile pot fi recreate pentru a furniza imagini 3D ce pot fi manipulate pentru a arăta diverse unghiuri, cu adâncimi și grosimi variabile și pot fi selectate anumite țesuturi.O tomografie dentară 3D permite înregistrarea structurilor mandibulare și maxilare într-o singură captură realizată de un fascicul conic de raze X.

Spre deosebire de radiografia dentară computerizată, care furnizează imagini 2D, cea cu fascicul conic oferă imagini tridimensionale complete, fără distorsiuni și suprapuneri și permite efectuarea unor măsurători exacte. Imaginea este reconstruită fără  măriri și micșorări, permițând astfel măsurători precise ale relațiilor dintre țesuturi. 

Avantaje ale tomografiei dentare 3D:

  • Spre deosebire de radiografiile obișnuite, CT-ul poate distinge între multe tipuri de țesuturi, inclusiv osos, dinți, nervi și țesut moale;

  • Este neinvazivă, putând elimina necesitatea chirurgiei exploratorii în unele cazuri;

  • Scanare foarte scurtă: doză minimă de expunere și minim de timp necesar efectuării. Deoarece o singură rotire a cupolei în jurul capului pacientului este suficientă pentru a obține o reprezentare tridimensională, timpul de expunere este de numai câteva secunde (5-12 secunde în funcție de volumul necesar) iar acest lucru se traduce printr-o doză de expunere mult mai mică, incomparabilă cu doză emisă de un tomograf clasic, utilizat în activitatea medicală generală (minute întregi pentru un volum similar din regiunea capului);

  • Poate identifica efectele afecțiunilor precum infecțiile sau tumorile.

  • Reproduce tridimensional structurile dure ale maxilarelor (oase și dinți). Imaginile sunt precise, clare și la scară 1:1;

  • Aparatura cu care se efectuează tomografiile dentare 3D este nouă, performantă, prevăzută cu multe sisteme de filtrare a razelor X, iar doza de expunere este ajustabilă în funcție de aria investigată și greutatea/vârsta/sexul pacientului;

  • Fără senzație de claustrofobie, spre deosebire de tomografia medicală generală, care implică investigarea în poziție orizontală, pacientul fiind introdus într-un tub îngust, pentru minute bune. Aceasta poate provoca în cazul unor pacienți claustrofobie și senzație de panică. Orice tomografie dentară 3D se realizează cu pacientul în poziție verticală (în picioare) și durează câteva secunde;

  • Permite realizarea unui plan de tratament corect. Un diagnostic precis, bazat pe imagini și măsurători exacte și coroborat cu toate cunoștințele profesionale temeinice va conduce la elaborarea unui plan de tratament corect, sigur și cu riscuri minime pentru pacient;

  • Planificarea virtuală a implanturilor – programele cu care sunt dotate tomografele permit inserarea virtuală a implantului dorit la scară 1:1, chiar înaintea operației. Astfel, medicul știe înainte de intervenție ce diametru și ce lungime de implant dentar să aleagă, care este poziția perfectă și unghiul optim de inserare al acestuia și dacă există sau nu volum osos suficient pentru inserarea sa;

  • Arie de aplicabilitate largă, în majoritatea domeniilor medicinei stomatologice.

Puteți verifica aici lista noastră de servicii și tarife.

Radiografie panoramica digitala

(OPG)

150 lei
Tomografie computerizata complet bimaxilar - CBCT

in functie de suprafata scanata

700 lei
Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.