Aparat dentar pentru copii

Conținut


Aparat dentar pentru copii

Un zâmbet frumos si sănătos, poate avea un mare impact asupra încrederii de sine. De aceea, în momentul în care apar probleme de poziționare ale dinților, este important să intervenim încă de la o vârstă fragedă. Aparatul dentar pentru copii îi poate ajuta pe aceștia să își îndrepte dantura și să evite viitoarele probleme care pot fi cauzate de poziționarea incorectă a dinților.

 

La ce vârstă îi poți pune aparat dentar copilului?

Primele probleme ortodontice la copii apar în momentul erupției primilor dinți permanenți, adică în jurul vârstei de 5-7 ani. Acestea pot apărea din cauze genetice sau în urma unor obiceiuri nesănătoase ale copiilor, precum suptul degetului. Atunci când maxilarele nu sunt dezvoltate suficient, nu există spațiu pentru întreaga dantură, așa că dinții vor erupe în poziții nepotrivite.

Prima vizită la medicul ortodont este recomandată la vârsta de 6 ani, când copilul poate începe să poarte aparat dentar. Primele semne că micuțul are nevoie de aparat dentar sunt dinții înghesuiți, depărtați, strâmbi, dinții apăruți în poziții neobișnuite sau cei disproporționați, care afectează aspectul întregii fețe.

 

Ce trebuie să știi înainte să îi pui aparat dentar copilului tău?

Este important ca instalarea aparatului dentar să aibă loc cât mai devreme, imediat după ce ai observat că micuțul are de-a face cu incongruențe dentare. Dacă problemele majore nu sunt corectate, acestea pot afecta pe termen lung dezvoltarea maxilarului și eruperea dinților permanenți. Astfel, cu cât se va interveni mai rapid, cu atât problemele vor fi mai ușor de rezolvat.

Dacă vei opta pentru aparatul dentar pentru copii într-un moment propice, tratamentul poate dura între 1-3 ani, în funcție de vârsta copilului și de problemele cu care acesta se confruntă. 

 

Tipuri de aparate dentare pentru copii

În cazul în care copilul încă mai are dinți de lapte, se poate folosi un aparat dentar mobil clasic. După erupția tuturor dinților permanenți, se recomandă aparatele dentare fixe. Aparatul dentar invizibil tip gutieră, care este mobil și complet invizibil, poate fi purtat atât de copiii mai mici, cât și de adolescenți.

Aceste dispozitive vor aplica o presiune asupra dinților și îi vor aduce în poziția corectă. După finalizarea tratamentului, dantura tinde să revină în poziția inițială, așa că medicul va recomanda aparatul de contenție, care are rolul de a fixa dinții în poziția corectă.

 

Aparate dentare mobile

Acest tip de aparat dentar pentru copii este construit dintr-o plăcuță acrilică, realizată în laborator, pe care sunt atașate niște sârme, care vor intra în contact cu dinții. Fiind un aparat dentar mobil, acesta nu este purtat permanent.

Începând cu vârsta de 6 ani, copilul poate începe să poarte aparatul dentar invizibil tip gutieră. Acesta este format din elemente din plastic transparent (gutiere) care aplică o tensiune controlată asupra dinților și, astfel, asigură îndreptarea lor. Deși acest tip de aparat nu este purtat permanent, tratamentul cu aparatul dentar invizibil tip gutieră este incredibil de eficient, confortabil și invizibil. În plus, este recomandat și pentru adolescenți.

 

Aparate dentare fixe

Acest tip de aparat dentar este format din brackeți, acele plăcuțe care se fixează direct pe dinți, care sunt conectați cu un arc folosind mici elastice. Acest arc exercită presiune asupra dinților pentru a-i aduce în poziția corectă, iar elasticele au rolul de a menține arcul într-o poziție cât mai fixă și de a-l conecta de brackeți. De asemenea, și ele aplică presiune pe dinte. 

În funcție de materialul din care sunt executați brackeții, aparatele dentare fixe pot fi de mai multe tipuri.

Aparatul dentar fix metalic are un grad de rezistență mai ridicat, dar principalul dezavantaj îl reprezintă faptul că acesta este foarte vizibil. Dacă îți dorești o variantă mai discretă pentru copilul tău, poți opta pentru aparatele cu brackeți ceramici sau din safir. Aceste materiale imită smalțul dinților, așa că sunt o alternativă mai bună din punct de vedere estetic.

Aparatele dentare fixe sunt eficiente în cazurile mai severe de malpoziționare a dinților. De asemenea, acestea acționează într-un timp destul de rapid. În funcție de problema cu care se confruntă, cel mic ar putea purta aparatul dentar fix între 18 și 24 de luni.

 

Igiena orală în timpul purtării aparatului dentar

Purtarea aparatului dentar la copii este asociată cu o igienă dentară riguroasă. Componentele aparatului pot reține resturi alimentare, așa că este obligatoriu ca igienizarea dinților să aibă loc dupa fiecare masă, atât în cazul aparatului fix, cât și în cazul aparatului mobil.

În caz contrar, resturile reținute de aparatul dentar pot duce la apariția cariilor. De aceea, pe lângă periuța clasică, se recomandă și folosirea unei periuțe interdentare, pentru a asigura o curățare mai bună. Aparatul dentar mobil se poate scoate în momentul periajului, iar dinții trebuie să fie perfect curați înainte ca acesta să fie montat din nou. De asemenea, piesele sale vor trebui igienizate corespunzător cu pastă de dinți, folosind o periuță separată.

Din fericire, purtarea unui aparat dentar nu este asociată cu foarte multe restricții alimentare. Este recomandată evitarea alimentelor lipicioase, a gumei de mestecat sau a produselor cu o consistență similară, pentru a preveni lipirea acestora de componentele aparatului. În plus, copiii ar trebui să evite să muște direct din fructe sau legume, optând în schimb pentru consumul acestora sub formă de felii subțiri.

 

Poate copilul să își aleagă culoarea aparatului dentar?

Purtarea unui aparat dentar poate avea un impact emoțional asupra copilului, datorită schimbărilor de ordin estetic pe care acesta le va suferi. Pentru a face această experiență mai prietenoasă, oferim posibilitatea de a personaliza aparatul dentar pentru copii și a-l transforma într-un instrument mai plăcut pentru cei mici.

Aparatul dentar fix ridică, de obicei, mai multe probleme de ordin estetic, deoarece acesta este montat direct pe suprafața dinților. Pentru a-i ajuta pe cei mici să se simtă mai confortabil, elasticele pot fi colorate în orice culori își doresc. 

O soluție perfectă pentru a-i ajuta atât pe cei mici, cât și pe adolescenți să își îmbunătățească stima de sine chiar și când poartă aparat dentar este aparatul dentar invizibil tip gutieră. Acesta are un impact vizual minim, fiind realizat din plastic transparent, așa că poate fi purtat cu ușurință, fără a fi observat.

 

Pentru a-l ajuta pe cel mic să aibă un zâmbet perfect, programați acum o consultație pentru a afla cea mai bună soluție recomandată de medicii noștri. Vedeți și prețurile serviciilor pe care le oferim.

Echipa medicala - Aparat dentar

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Distribuie pe: Facebook icon twitter icon linkedin icon
Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.