Servicii cover image

Digital Smile Design

Cu toții ne dorim un zâmbet perfect, însă ne temem deseori că intervențiile stomatologice ar putea fi dureroase sau nu ar avea rezultatul dorit. Medicina modernă, însă, a evoluat rapid și le oferă pacienților chiar și posibilitatea de a vedea cum va arăta zâmbetul lor în urma tratamentului propus de medicul specialist.

Stomatologia este un domeniu aflat într-o continuă dezvoltare tehnologică. Astfel, în toate ariile acestei specializări medicale și-au făcut loc și elemente digitale, fenomen ce a eficientizat activitatea zilnică prin intermediul aparaturii moderne folosite. 

 

DSD este un trend sau un element indispensabil în cadrul unei consultații de estetică dentară?

Digital Smile design (DSD) este o noțiune recent introdusă în stomatologia modernă. Astfel, chiar și practicienii din domeniu care aud pentru prima dată acest termen consideră că este vorba despre un soft. Pe de altă parte, promotorii săi îl consideră un concept. Totuși, cei care îl folosesc spun că este un instrument revoluționar în planificarea tratamentelor stomatologice. 

 

 

Care este utilitatea conceptului de DSD?

Imaginați-vă că sunteți invitați la o petrecere și doriți să purtați cea mai frumoasă ținută pentru a fi remarcați. Cum vă realizați acest obiectiv? Cel mai probabil, veți urma o serie de pași indispensabili: căutați un model, stabiliți o culoare perfectă, alegeți materialul din care doriți să fie confecționată, căutați magazinul în care să găsiți o creație ce ar putea corespunde criteriilor identificate, probați diferite variante, discutați cu un stilist pentru o opinie avizată, realizați ultimele ajustări, alegeți accesoriile potrivite și plecați acasă cu ținuta ideală. 

 

Care este legătura dintre exemplul de mai sus și DSD?

Aidoma cazului prezentat anterior, conceptul de Digital Smile Design presupune parcurgerea mai multor etape esențiale pentru obținerea rezultatului dorit. Inițial, rugați cunoștințele sau rudele să vă recomande un medic stomatolog bun și vă programați la el fără a ști, însă, cui vă adresați. Astfel, puteți ajunge în situația de a vi se propune un plan de tratament complex, cu accent asupra zonei frontale și de a începe tratamentele preliminare reabilitării protetice (extracții, tratamente endodontice) fără a pune accentul asupra aspectului final al lucrării. Tehnicianul dentar primește doar indicațiile verbale ale medicului, acestea incluzând prea puține detalii despre dimensiunea și culoarea lucrărilor protetice pe care trebuie să le realizeze. Astfel, rezultatul final este lăsat la voia întâmplării, fără a exista certitudinea obținerii unui zâmbet ideal.

 

Conceptul DSD pune accentul pe elementul lipsă din situația anterioară, mai exact se axează pe „proiectarea” amănunțită a fiecărei etape de tratament și a rezultatului final

Reabilitările dentare care demarează cu implementarea conceptului DSD sunt cele în care atât echipa medicală, cât și pacientul, pornesc la drum cu ideea rezultatului final conturată clar în minte. Astfel, decizia de a urma planul de tratament propus îi aparține în totalitatea unui pacient informat, care știe de la bun început în ce va investi. 

 

Ce înseamnă DSD pentru pacient? Ce manopere include acest concept?

Pentru pacient, Digital Smile Design înseamnă realizarea unor poze tehnice cu dantura sa, dar și multe discuții cu medicul despre dinții săi și așteptările pe care le are în legătură cu rezultatul final al planului de tratament. Persoanele care apelează la serviciile Neoclinique pentru o reabilitare complexă parcurg următoarele etape la sosirea în clinica noastră: realizarea unei consultații cu un medic stomatolog, efectuarea unei radiografii panoramice, a unui set de fotografii tehnice, dar este rugată, de asemenea, să comunice toate nemulțumirile pe care le are în legătură cu dantura sa. Echipa interdisciplinară se întâlnește apoi și concepe un plan de tratament adaptat nevoilor și dorințelor pacientului. În cazul reabilitărilor estetice, proteticianul realizează una sau mai multe simulări computerizate care prefigurează zâmbetul ideal, numite wax-up și mock-up. 

Astfel, abia după ce pacientul și-a dat acordul pentru implementarea planului de tratament propus începem intervențiile stomatologice.

 

Ce implică Digital Smile Design pentru medicul stomatolog?

Pentru practician, DSD este înseamnă controlul și siguranța unor intervenții, indiferent de gradul lor de complexitate. Medicul știe cu certitudine de la bun început că reabilitarea va fi exact așa cum și-o dorește pacientul, fără a fi necesare numeroase modificări sau retușuri. Lucrarea finală nu este lăsată pe seama imaginației tehnicianului, ci reprezintă o transpunere în realitate a simulării ce a fost validată în prealabil de pacient. 

 

Nu în ultimul rând, DSD înseamnă economie de materiale și timp atât pentru pacient, cât și pentru medic. Orele investite în vizitele la cabinetul stomatologic pentru discuții și simulări se recuperează ușor prin reducerea probelor și retușurilor ulterioare.

Un zâmbet frumos și sănătos este primordial pentru orice persoană, luând în considerare societatea cotidiană și normele impuse de aceasta. Rezultatul dorit în cazul unui tratament stomatologic poate fi obținut doar prin intermediul planificării, organizării atente și discuțiilor constante între pacient și echipa medicală. 

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.