Aparat dentar invizibil tip gutieră

Ce este aparatul dentar invizibil tip gutieră?

Aparatul dentar invizibil tip gutieră este un sistem ortodontic care se bazează pe aparate dentare complet diferite de cele clasice (cu sârme și brackeți) și care, din punct de vedere estetic, reprezintă cel mai modern dintre aparatele dentare moderne. Folosindu-se din plin de avantajele tehnologiei digitale, aparatul dentar invizibil tip gutieră propune un tratament aproape invizibil din punct de vedere al materialelor folosite, dar 100% vizibil din punct de vedere al rezultatelor obținute. 

Practic, tehnologia folosită se bazează pe niște aparate dentare care seamănă cu gutierele și care poartă denumirea de „aliniatori”. Conceptul a apărut și a fost dezvoltat în Statele Unite ale Americii.

 

Etapele tratamentului cu aparatul dentar invizibil tip gutieră

Ca orice procedură medicală și terapia ortodontică cu aparatul dentar invizibil tip gutieră începe cu o consultație.

 

Consultația inițială

Consultația inițială cuprinde fotografii de diagnostic, investigații radiologice tridimensionale complete - computer tomograf (CT) și amprenta intraorală a dinților și a mușcăturii, folosindu-se o cameră intraorală. 

Această îmbinare între analog și digital are menirea de a oferi tot ce e mai bun din ambele lumi, pentru ca în felul acesta pacienții să beneficieze de tratamente care într-adevăr să fie 100% individualizate. 

 

Crearea unui plan de tratament

Toate aceste informații culese inițial sunt procesate de către medicul ortodont și apoi, cu ajutorul unui soft special - ClinCheck, medicul și pacientul pot să vizualizeze încă de la început rezultatul final și pașii concreți care trebuie parcurși. 

În urma analizei din ClinCheck, medicul știe aproape exact durata tratamentului, câte seturi de aliniatori vor fi necesare și dacă mai sunt necesare și alte mici intervenții adiționale ( „piese atașate”). 

 

Purtarea aparatului & controale stomatologice periodice

Ca și principiu terapeutic, aparatul dentar invizibil tip gutieră se bazează, în locul aparatului clasic, pe seturi de gutiere -  aliniatori, care se schimbă o dată la aproximativ 2 săptămâni și care, de fiecare dată, duc poziția dinților și mai aproape de rezultatul dorit și așteptat. Câteodată, pentru a eficientiza anumite mișcări dentare, se construiesc din material compozit (ca materialul de plombă) pe fața anumitor dinți, niște piese care se numesc „piese atașate”.  

Deci, aparatul în sine este reprezentat de acești aliniatori care se pot așeza pe dinți și îndepărta de pe dinți cu o ușurință remarcabilă și care sunt confecționați dintr-un material termoplastic special conceput pentru uz medical, aproape transparent. În felul acesta, se creează premisele celui mai ușor de purtat și suportat tratament ortodontic și a celui mai atractiv din punct de vedere al posibilităților de igienă și de funcționalitate. 

Aparatul dentar invizibil tip gutieră se poate da jos în timpul mesei ori pentru igienă, ceea ce îmbunătățește semnificativ calitatea vieții persoanelor în timpul purtării aparatului dentar invizibil tip gutieră, comparativ cu orice alt aparat clasic.  

Datorită acestei secvențieri extrem de clare, stabilite încă de la început, controalele ortodontice în timpul purtării aparatului dentar invizibil tip gutieră se reduc ca frecvență (fiind în general programate o dată la 6 săptămâni, dar sunt situații în care se poate și mai rar de atât), fiind și din acest punct de vedere mai confortabil pentru pacient. 

Ba mai mult, aparatul dentar invizibil tip gutieră devine o soluție promițătoare și pentru pacienții care vor să plece din țară în timpul purtării aparatului sau care trebuie să călătorească mult, pentru că aceste seturi de aliniatori se schimbă de către pacient (nu este nevoie de o vizită la medic pentru asta) și pentru că Invisalign a dezvoltat aplicații mobile care permit colaborarea medic-pacient și controale la distanță pe baza unor fotografii intraorale pe care pacientul și le poate face singur acasă. 

 

Evaluarea rezultatelor obținute

După ce se poartă și ultimul set de aliniatori, are loc controlul final materializat prin fotografii dentare, astfel încât să se consemneze diferența obținută. Ceea ce este extrem de important și aici, ca și în tratamentele ortodontice clasice, pentru a încununa finalul tratamentului, este contenția. 

 

Alegerea tipului de contenție 

Contenția reprezintă mijlocul prin care este securizată noua poziție dentară obținută astfel încât să fie evitată recidiva la poziția inițială.

În cazul aparatului dentar invizibil tip gutieră, ultimul set de aliniatori poate să funcționeze foarte bine ca și contenție provizorie, până la alegerea tipului de contenție definitivă ce va fi purtată.    

 

Avantajele aparatului dentar invizibil tip gutieră

  • Analiză 3D digitală care permite individualizarea planului de tratament;

  • Acțiune individuală și programată asupra fiecărui dinte în parte;

  • Aparat dentar invizibil;

  • Igienă îmbunătățită datorită posibilității de a da jos aliniatorii în timpul realizării igienei dentare;

  • Funcționalitate în masticație datorită posibilității de a da jos aliniatorii în timpul mesei;

  • Lipsa restricțiilor alimentare;

  • Material rezistent, special conceput pentru uz medical;Cât timp durează purtarea unui astfel de aparat invizibil

Durata tratamentului ortodontic cu aparat dentar invizibil tip gutieră nu poate fi apreciată fără o consultație completă și o analiză amănunțită a cazului în ClinCheck. Ceea ce trebuie menționat, însă, este că în general, în cazul tratamentelor ortodontice cu aliniatori, timpul efectiv de tratament este mai scurt decât în cazul tratamentelor cu aparate dentare clasice. 

Este adevărat că durata tratamentului este influențată în mod special de severitatea problemelor de aliniament dentar, răspunsul biologic al dinților și gradul de complianță al pacienților. În cazul aparatului dentar invizibil tip gutieră, chiar mai mult decât în alte cazuri, fără o purtare a aliniatorilor minimum 22 din 24 de ore pe zi, tratamentul nu poate avea efectul așteptat, ceea ce îl responsabilizează pe pacient mai mult decât în cazul altor sisteme ortodontice; este foarte important să se respecte regula de a da jos aliniatorii exclusiv pentru igienă și pentru masă. 

 

Programați acum o consultație
Sănătatea orală în timpul purtării aparatului dentar invizibil tip gutieră

La acest capitol, se poate afirma fără nici o îndoială că aparatul dentar invizibil tip gutieră este cea mai bună variantă de aparat dentar. Posibilitatea de a înlătura aliniatorii atât în timpul mesei, cât și pentru igienizare are un dublu impact pozitiv. 

În cazul aparatelor dentare clasice, fiecare masă reprezintă o provocare atât pentru funcția masticatorie în sine, cât și datorită faptului că impune un protocol extrem de riguros de igienă dentară ulterioară, pentru că gradul de retentivitate al complexului bracket-sârmă este extraordinar de mare. Cu aparatul dentar invizibil tip gutieră aliniatorii se dau jos în timpul mesei și în felul acesta este ușor să mănânci și este ușor să igienizezi. 

Foarte important de menționat este faptul că este indicat ca aparatul invizibil să se dea jos atunci când se consumă alimente colorate sau când se beau băuturi colorate, pentru a nu colora aliniatorii. De asemenea, este foarte importantă curățarea după masă a dinților și a zonelor interdentare cu ață dentară, în așa fel încât să nu apară dificultăți de aplicare a aliniatorilor.

Concluzia este următoarea: situația este evident superioară și acest lucru se constată nu numai în timpul tratamentului, ci și la finalul acestuia, atunci când se observă foarte puține (sau chiar deloc) leziuni carioase noi sau demineralizări apărute în timpul purtării aparatului, din cauza deficiențelor legate de igienă.  

 

Cum știi daca ți se potrivește un aparat dentar invizibil?

Răspunsul la această întrebare se poate afla cu certitudine doar prin realizarea unei consultații. S-a vorbit mult timp despre ideea că aparatele dentare invizibile se pretează doar pentru rezolvarea cazurilor simple, însă rezultatele clinice au reușit să îmbunătățească și să schimbe în timp aceste păreri. 

Peste 4 milioane de oameni au beneficiat până acum de tratamente dentare cu aceste gutiere și numărul este în continuă creștere. Folosim aparatul dentar invizibil în prezent pentru situații cu înghesuiri dentare, dinți rotați, dinți suprapuși, ocluzie adâncă acoperită, ocluzie deschisă, ocluzie inversă, spații mari între dinți etc. Doar medicul specialist este în măsură să decidă cu privire la direcția terapeutică potrivită în urma unei analize atente a cazului.  


Aparatul dentar invizibil tip gutieră versus alte aparate dentare

Există o mulțime de variante de aparate ortodontice, în prezent, și o mulțime de protocoale de lucru. Cert este, însă, că datorită modurilor diferite de acțiune, va rămâne doar la latitudinea medicului specialist să decidă ce tip de aparat este potrivit, în funcție de particularitățile fiecărui caz  în parte.  


Cât costa un aparat dentar invizibil tip gutieră?

Numai consultația clinică, completă, cu toate investigațiile adiacente, poate elucida întrebările legate de prețuri. 

Cu toate acestea, însă, există ca principiu general, două mari direcții de tratament ortodontic cu aparat dentar invizibil tip gutieră. Prima, în cazuri de afectare serioasă a situației dentare reprezentată de un tratament mai laborios, cu un număr mai mare de aliniatori și cu costuri mai mari (Invisalign clasic). A doua - cazuri în care sunt necesare mici corecții, cu un număr mai mic de aliniatori și care poartă denumirea de Invisalign Lite.

 

Lista cu prețurile aparatelor dentare invizibile tip gutieră

Puteți consulta aici lista cu prețurile aparatelor dentare. 

În general, problemele privind aliniamentul dinților au fost de-a lungul timpului așezate în sfera afecțiunilor estetice. Cu toate acestea, din punct de vedere medical, astfel de probleme, înainte de a fi probleme estetice, sunt probleme funcționale. Orice dinte care nu se află pe locul alocat lui în mod normal, contribuie la alterarea stabilității ocluzale, fapt care poate conduce în timp la probleme grave precum: abraziuni generalizate ale suprafețelor dentare, inflamații gingivale, afecțiuni osoase (resorbții) etc. 

Ținând cont de aceste lucruri considerăm ca fiind extrem de importante controalele regulate la medicul stomatolog, în așa fel încât orice posibilă problemă să fie descoperită și tratată din timp. 

Din punct de vedere ortodontic, aparatul dentar invizibil - poate deveni soluția optimă, ușor de agreat de mulți dintre noi, datorită stilului complet diferit. Indiferent de problemă, există soluții și din fericire stomatologia de astăzi ne propune soluții din ce în ce mai agreabile, mai individualizate, mai orientate către confortul pacientului, toate având menirea de a ne crea un viitor mai bun. 


Programați acum o consultație

Aparat dentar gutiere transparente Aligner Straumann Clear Correct

incepand de la

13899 lei
Aparat dentar bracketi

incepand de la

3333 lei

Echipa medicala - Aparat dentar

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Distribuie pe: Facebook icon twitter icon linkedin icon
Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.