Ce este caria dentara si cum putem preveni aparitia ei

Ce este caria dentara si cum putem preveni aparitia ei

 

Caria dentară este o afectiune care poate duce la probleme dentare grave, daca nu este tratata. Un diagnostic de carie dentara se pune in timpul unei examinari clinice, iar medicul dentist va recomanda următorii pasi, in functie de severitatea afectiunii. 

In acest articol vom discuta despre ce sunt cariile dentare, de ce apar, modul in care le tratam si strategiile de prevenire ale acestei afectiuni.

Ce este caria dentara

Cariile constau in leziuni carioase in dinte. Acest lucru se intampla atunci cand exista o deteriorare a smaltului, ce cauzeaza expunerea stratului dentinar al dintelui.

Deteriorarea smaltului poate aparea atunci cand:

  • bacteriile normale din gura metabolizeaza carbohidratii ramasi din resturile alimentare pentru a produce acizi. Acesti acizi ataca suprafetele dintilor si cauzeaza incet demineralizarea, prin pierderea de calciu si fosfor, conducand la formarea ulterioara a leziunilor carioase;

  • dintii sunt fracturati;

  • exista o pierdere de substanta din cauza abraziunii sau eroziunii;

Leziunile carioase se pot dezvolta pe orice dinte si pe orice suprafata, inclusiv suprafata interioara, suprafata exterioara, suprafetele de mestecat, intre dinti sau chiar deasupra radacinii dintelui. Leziunea incepe de la smalt si progreseaza incet spre dentina. O cavitate este complet formata odata ce leziunea trece de smalt, in dentina.

De ce apare caria dentara

Aparitia cariei este determinata de trei factori:

1- Flora microbiana

Streptococcus mutans a fost indicat drept bacteria cariogena primara si, in acelasi timp, s-a demonstrat posibilitatea transmiterii bolii carioase prin contaminarea cu acest germen intre oameni.

2- Alimentatia 

Cercetarile stiintifice au demonstrat ca hidratii de carbon (glucidele) sunt factori cariogeni principali.Adica, zaharul este principalul vinovat de aparitia cariei dentare, deoarece produce mari cantitati de acid. Lipidele si proteinele s-au dovedit a fi lipsite de nocivitate.

3- Calitatea dintilor

Calitatea structurilor dentare este rezultatul componentei genetice, modificata de totalul influentelor din perioada de formare (nutritia joaca un rol foarte important).

Tratament pentru caria dentara

Pentru a preveni formarea cariilor, este important sa respectati o igiena orala buna prin periaj. Doar un medic stomatolog va putea recomanda si efectua un tratament pentru cariile dentare, in functie de gravitatea acestora.

Tratamentul pentru cariile dentare poate include:

  • Tratamente cu fluor, in stadiu incipient

Fluorul este un mineral care poate ajuta la intarirea smaltului. Un dentist poate folosi fluor sub diferite forme, pentru a ajuta la oprirea si chiar la repararea daunelor care au aparut din cauza cariilor dentare.

Medicul poate aplica tratamente profesionale cu fluor direct pe dinti. Aceste tratamente locale cu fluor sunt, in general, rapide, durand doar cateva minute. Fluorul cu aplicare locala exista sub forma de gel, lac, spuma sau solutie.

  • Obturatii

Atunci cand caria nu mai este incipienta, obturatia poate fi o optiune de tratament. Dupa obturarea dintelui pentru a indeparta tesutul bolnav, dentistul umple si sigileaza cavitatea formata, folosind materiale precum compozitul.

  • Coroane dentare

Cavitatile mai mari cauzate de carii dentare extinse pot necesita aplicarea unei coroane, in loc de o simpla obturatie. Pentru a plasa o coroana, dentistul indeparteaza mai intai orice tesut cariat, precum si un strat al dintelui, pentru a face loc coroanei. La Neoclinique coroanele dentare se realizeaza pe loc, prin tehnologia CAD-CAM.

  • Tratamente de canal radicular

Un dentist poate efectua un tratament de canal radicular, pentru a preveni necesitatea extractiei, atunci cand pulpa dintelui este foarte deteriorata sau chiar nevitala.

Medicul va anestezia zona, apoi va indeparta pulpa afectata si, daca este cazul, infectia existenta. Apoi va curata si dezinfecta si va modela canalul radicular pentru sigilarea acestuia printr-o obturatie de canal. La final, va plasa o coroana dentara, pentru a-i restabili functia si estetica si a-l intari.

  • Extractia dentara

Medicul stomatolog  poate recomanda extractia dentara daca exista leziuni foarte grave si tratamentul endodontic a esuat in mod repetat, iar diagnosticul dintelui este negativ. Aceasta este procedura pe care o evitam pe cat posibil, caci scopul stomatologiei este mentinerea dintilor naturali pe arcade, sanatosi, pentru cat mai mult timp. 

Cum putem preveni apariția cariei dentare

Pentru a preveni formarea cariilor, este important sa urmati o igiena orala buna prin periaj, cel putin de doua ori pe zi si prin folosirea atei dentare cel putin o data pe zi. De asemenea, incercati sa evitati alimentele si bauturile cu zahar, deoarece acestea vor creste cantitatea de acid din gura si  vor creste riscul de cariere dentara. 

Se recomanda vizite regulate la medicul dentist, pentru a preveni nu numai cariile prin igienizari profesionale regulate, ci si pentru a permite depistarea timpurie a unor probleme, cum ar fi igiena orala inadecvata sau leziunile carioase precoce, care ar putea duce la dezvoltarea cariilor. Leziunile carioase incipiente pot fi tratate cu succes cu fluor, prin remineralizare, ceea ce elimina necesitatea tratamentului invaziv, prin obturarea dintelui.

 

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Aparat fix dentar SAFIR cu bracketi transparenti SAFIR
Aparat fix dentar SAFIR cu bracketi transparenti SAFIR

NeoClinique va recomanda un aparat dentar perfect. De ce spunem ca...

SOS Satele Copiilor Romania!
SOS Satele Copiilor Romania!

Mama si tata te-au invatat in copilarie ca nu ai de ce sa iti fie frica de ...

Aparatul dentar transparent si mobil - usor de purtat
Aparatul dentar transparent si mobil - usor de purtat

Aparatul dentar invizibil Multi adulti isi  doresc dinti drepti, dar...

Digital Smile Design (DSD)
Digital Smile Design (DSD)

Ce este DSD?DSD, urmatorul nivel in stomatologia moderna. Veti s...

Maseaua de minte: tot ce trebuie sa stii despre ea
Maseaua de minte: tot ce trebuie sa stii despre ea

Maseaua de minte este cunoscuta in popor ca si maseaua a carei aparitie marcheaza maturizarea, dar si ca o masea ce da batai de cap, prin problemele pe care le poate determina.

Aditie de os dentar
Aditie de os dentar

La Neoclinique pacientii beneficiaza de un cabinet de chirurgie OMF in care...

Tratamentul Pungilor Parodontale: Restaurarea Zâmbetului Sănătos
Tratamentul Pungilor Parodontale: Restaurarea Zâmbetului Sănătos

Utilizăm instrumente avansate cu ultrasunete pentru îndepărtarea eficientă a tartrului și a plăcii bacteriene..