Bruxism - simptome, cauze, tratament

Bruxism - simptome, cauze, tratament

 

Bruxismul este o afectiune manifestata la adulti si copii prin scrasnit din dinti si inclestarea maxilarelor. Netratat,  afecteaza integritatea dintilor si duce la probleme de sanatate orala.Bruxismul reprezinta un indice al dereglarilor sistemului nervos si stomatognat, care poate duce  la aparitia  altor neplaceri, precum cefaleea, anxietatea, depresia. 

Ce este bruxismul si care sunt cauzele 

Conform estimarilor AASM (American Academy of Sleep Medicine), in jur de 85-90% din populaţia generala  scrasneste din dinti in anumite perioade ale vietii, insa doar la 5% din aceste persoane scrasnitul evolueaza intr-o patologie clinica. 

Prevalenţa medie a bruxismului este de aproximativ 20% din populatie, problema  afectand 14-18% din copii, 5-6% din adulti si aproximativ 3% din persoanele cu varsta de peste 60 de ani. Bruxismul apare  de asemenea la peste 70% din pacientiii cu disfuncţii temporomandibulare. 

Cauzele aparitiei bruxismului au fost cercetate indelung, dar nu foarte clar determinate. Atunci cand vorbim  despre bruxism, cauzele principale pot fi: 

• stresul 

• agitatia 

• anxietatea 

• nicotina 

• cafeina 

• alcoolul 

• drogurile 

• apneea in somn 

• vegetatiile adenoide 

• apneea obstructiva 

• administrarea anumitor medicamente 

• disproportionalitatea oaselor maxilare 

Tipuri de bruxism 

Numarul de episoade, durata totala si intensitatea acestora difera de la pacient la pacient. Bruxismul se clasifica in doua categorii:

• Bruxism diurn, ce apare ca urmare a stimulilor externi. Episoadele de bruxism diurn apar fara a fi constientizate, in special in timpul perioadelor de concentrare sporita, stari emotionale intense sau in situatii stresante. Se manifesta prin scrasnirea dintilor si maxilar inclestat. 

• Bruxism nocturn, greu descoperit si diagnosticat, dar si cel mai des intalnit. De obicei, acesta este depistat de catre cei care dorm langa persoana afectata. 

Simptomele bruxismului 

Uneori scrasniti din dinti? Va dati seama ca maxilarele va sunt inclestate? 

De cele mai multe ori nebagate in seama, simptomele bruxismului se amplifica in timp, daunand dintilor, lucrarilor dentare si provocand dureri. 

Simptomele bruxismului sunt: 

• Dureri (faciale, de cap si de urechi) 

• Sensibilizarea dintilor la cald si rece 

• Fisurarea sau fracturarea dintilor 

• Senzatie de oboseala, tensiune a muschilor implicati in masticatie 

• Abraziunea dentara 

• Dureri ale muschilor faciali 

Mobilizarea dintilor, retragerea gingiei, in cazuri avansate 

Bruxismul la copii 

Poate ca deja ati observat scrasnitul dintilor in somn la copii.  

 Va asteptam la un consult pedodontic, pentru a afla mai multe despre tratamentele pentru aceasta problema. 

Bruxismul la copii poate fi cauzat de o varietate de factori. Printre cauzele psihologice se numara diferite imprejurari in care apare stresul datorat mediului nou sau schimbarii obiceiurilor.  

Simptomele bruxismului includ: 

• Zgomot de macinare, in timp ce copilul doarme; 

• Uzura inexplicabila a dintilor; 

• Dureri de urechi si dureri de cap; 

• Tensiunea musculaturii gatului. 

Pentru oprirea deteriorarii dintilor si pentru tratarea simptomelor, se utilizeaza gutiere pentru bruxism, ce ajuta la prevenirea macinarii si inclestarii dintilor in timp ce copilul doarme. In multe cazuri, purtarea unei gutiere de noapte va fi suficienta pentru a elimina problema. In cazul in care copilul continua sa-si scraneasca dintii, va putem recomanda terapii alternative, pentru a ajuta la corectarea problemei. 

Alte metode de tratament pentru bruxism includ exercitii de relaxare, masaj si intindere a muschilor fetei si gatului, aplicarea de gheata sau caldura, consumul de alimente moi si hidratarea corpului.

Daca dintii copilului sunt deteriorati din cauza bruxismului, este necesar un tratament de restaurare, pentru  a-i readuce la functia si aspectul normal. 

Tratament si remedii pentru bruxism 

Bruxismul este de mai multe tipuri: 

Centric sau excentric, in functie de modul in care cele doua maxilare se misca. Frecarea dintilor intr-o pozitie centrala, prin inclestare sau prin miscarea laterala a maxilarului. 

Primar sau secundar, cel din urma fiind asociat altor afectiuni. 

Tratamentul difera in functie de fiecare caz in  parte. 

Dar, din punct de vedere stomatologic, cel mai adesea, bruxismul se asociaza problemelor ocluzale, de aceea medicul va initia tratamentele necesare e pentru obtinerea unei ocluzii corespunzatoare. 

Primul pas, oricare ar fi factorul determinant, este relaxarea musculaturii, prin purtarea unei gutiere in timpul noptii. 

Urmeaza echilibrarea ocluzala, obtinuta prin ducerea la indeplinire a unui plan de tratament, mai simplu sau  mai complex, de la caz la caz. 

Aceasta poate fi completata, acolo unde este cazul, de psihoterapie sau alte tratamente alopate. 

Este deosebit de important consultul stomatologic regulat, in cadrul caruia se cerceteaza si echilibrul ocluzal  si posibila afectare a danturii de catre afectiuni precum bruxismul.

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie, Clinica Unirii

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Tipuri de Aparate Ortodontice - Dr. Irimia Marius, Specialist Ortodontie
Tipuri de Aparate Ortodontice - Dr. Irimia Marius, Specialist Ortodontie

Tipuri de Aparate Ortodontice - Dr. Irimia Marius, Specialist Ortodontie &...

PRF (Platelet Rich Fibrin) - metodă avansată de obținere a membranelor de vindecare
PRF (Platelet Rich Fibrin) - metodă avansată de obținere a membranelor de vindecare

PRF este un produs natural obținut din sângele venos al pacientului ...

Mit și realitate privind îngrijirea orală a copiilor
Mit și realitate privind îngrijirea orală a copiilor

Unul dintre cele mai mari mituri despre îngrijirea dentară a unui copil este acela că dinții de lapte nu necesită o atenție specială. Pentru majoritatea copiilor, dinții de lapte încep să cadă în jurul vârstei de șase ani. Deci, care este marea afacere? De ce să te deranjezi să ai grijă de sănătatea dentară a unui copil până când dinții permanenți încep să crească? Ei bine, a crede în mituri de acest tip poate compromite sănătatea orală a copilului tău. Iată cinci mituri cu care medicii stomatologi se luptă constant: