Meniu
EN

Stomatologie Bucuresti

Maseaua de minte - ce trebuie sa sti despre ea

Maseaua de minte - ce trebuie sa sti despre ea
  • tooth-model-cross-section-with-dental-tools-on-HVYTMU2.jpg
  • dentist-shows-tooth-pin-and-model-dental-clinic-RJW73NX.jpg
  • young-woman-consulting-dentist-NY5GS62.jpg

Maseaua de minte este cunoscuta in popor ca si maseaua a carei aparitie marcheaza maturizarea, dar si ca o masea ce da batai de cap, prin problemele pe care le poate determina.

Ce este maseaua de minte?

Ultimul molar permanent, ce apare intre 17 si 25 de ani, in general.

Exceptiile sunt reprezentate de oameni carora le apar la peste 30 de ani. Numarul acestora nu este fix, unele persoane au doar 2, iar altele 4.

Maseaua de minte este greu de intretinut prin igiena orala, datorita locului ingust in care se dezvolta.

Uneori maseaua de minte erupe doar partial, jumatate din ea ramanand in gingie. Acest lucru cauzeaza cresterea riscului de cariere si gingivita.

Alteori, cand spatial este foarte ingust, eruperea ei pe arcada determina inghesuiri dentare.

Dar exista numeroase cazuri in care maseaua de minte are suficient loc pe arcada, erupe in pozitie normala, pacientul are o igiena orala riguroasa, singura problema cauzata fiind cea a durerii din perioada cand aceasta erupe.

 

Ce rol are?

Dintii nostri exista de cand noi existam, iar de-a lungul evolutiei rasei umane, acestia s-au modificat astfel incat sa ne serveasca perfect necesitatile.

Omul modern are mandibula mult mai mica decat acum 25.000 de ani, timpuri cand oamenii aveau caninii mai lungi si dintii foarte tociti, din cauza dietei alimentare.

Molarii de minte au suferit schimbari majore, in timp. Datorita micsorarii mandibulei, la multe persoane molarul de minte nu mai are loc, sau are loc prea putin pentru a creste drept.

In preistorie, dieta era formata din carne cruda, radacini, nuci, asadar maselele de minte erau foarte folositoare pentru cresterea puterii de mestecare.

In prezent, hrana noastra estemult diferita, preparata termic, moale, iar maseaua de minte este considerata a fi o relicva evolutiva, inutila in multe cazuri.

Exista totusi cazuri in care maseaua de minte suplineste cu succes lipsa altor dinti de pe arcada, pierduti din diverse motive, sau cand pur si simplu, nu dauneaza cu nimic celorlalti dinti si sanatatii orale, in general.

 

Cand trebuie extrasa maseaua de minte?

La aproximativ 25% din populatie, aceasta masea este absenta.

Acest procent indica faptul ca nu ne mai este absolut necesara.

De-a lungul evolutiei umane, maxilarul s-a miscorat si a devenit neincapator pentru molarii de minte.

Astfel, unii cresc inclusi, neerupand niciodata.

Conduita unui medic stomatolog bun este una preventiva si conservativa, asadar, desi inutila, maseaua de minte nu se extrage decat daca este necesar, in situatii precum:

  • masea inclusa, ce nu poate erupe;
  • pentru succesul tratamentului ortodontic;
  • atunci cand maseaua are o pozitie atipica si afecteaza articulatia temporo-mandibulara;
  • atunci cand caria a afectat puternic maseaua;
  • atunci cand maseaua este afectatata de parodontoza;
  • infectarea gingiei.

Extractia lor se indica si pentru ca acestia se trateaza foarte greu, datorita pozitiei lor, iar bacteriile ce provoaca cariile pot circula catre alte masele.

Un molar de minte bolnav, netratat, poate cauza aparitita bolilor gingivale, a chisturilor.

Deasemenea, durerea de masea de minte este una dintre cele mai crunte.

Vizitele regulate la medicul stomatolog conduc spre verificarea regulata a stadiului de evolutie a maselelor de minte si la tratarea sau extragerea acestora inainte sa apuce sa afecteze alti dinti.

 

Ai dureri in zona maselei de minte?

Nu amana, nu are rost sa suporti dureri inutil si sa risti afectarea altor dinti vecini si a sanatatii tale prin prezenta unei infectii dentare puternice.

Specialistii Neoclinique stiu exact cum sa se ocupe de situatiile ce implica probleme ale maselelor de minte.

Tot ce trebuie sa faci este sa te programezi pentru o consultatie intr-una dintre clinicile noastre moderne, din Militari sau Unirii.

Scapa de durere si salveaza-ti dintii!

CONTACT CLINICA UNIRII:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Unirii la numarul de telefon +40371.000.111 sau email office@neoclinique.ro  .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Unirii puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Unirii:

KPG Giurca Simona: Email: simona@neoclinique.ro   Mobil: +4 0755 10 10 02

KPG Visovan Catalina: Email: catalina@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 01

CONTACT CLINICA MILITARI:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Militari la numarul de telefon +40371.000.111 sau email: office@neoclinique.ro .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Militari puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Militari:

KPG Ionica Vera: Email: vera@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03

KPG Grigore Elena: Email: elena@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03