Meniu
EN

Stomatologie Bucuresti

Dereglarile hormonale si sanatatea zambetului tau

Dereglarile hormonale si sanatatea zambetului tau
  • endocrine-system-images-9-original.jpg

Hormonii joaca un rol cheie in sanatatea organismului, dar, lucru putin cunoscut, si in sanatatea zambetului tau.

Sanatatea orala dicteaza frumusetea zambetului tau si starea ta de bine, fizica si emotionala.

Pentru a intelege ce sunt si cum iti afecteaza sanatatea orala dereglarile hormonale, sa vorbim putin despre hormoni si sistemul endocrin, care ii produce.

 

Hormonii si echilibrul organismului

Reglajul foarte fin al glandelor endocrine asigura prin mecanisme complexe echilibrul hormonal al fiecaruia dintre noi.

Dereglarile hormonale pot fi cauzate de stres, excesul de alcool si nicotina, boli inflamatorii, infectii.

Hormonii sunt substante chimice produse in mod natural de catre organismul nostru, avand rolul de reglare a functiilor acestuia. 

Acesti hormoni sunt produsi in adevarate fabrici complexe, numite glande endocrine.

De exemplu, glanda pituitara produce hormoni care regleaza ritmul dezvoltarii organismului.

Glandele suprarenale produc diferite tipuri de hormoni, precum cei care asigura raspunsul organismului la stres si pericol, dar si tipuri de hormoni care afecteaza fertilitatea.

Hormonii sunt secretati de sistemul endocrin, ce reprezinta o structura de glande esentiale pentru functionarea organismului.

 

Ce trebuie sa stii despre sistemul endocrin

Glandele cu secretie endocrina produc hormoni ce intra direct in sange.

Sistemul endocrin este in stransa legatura cu sistemul nervos. Ambele au rolul de a regla functionarea organismului. Daca sistemul nervos o face rapid, prin impulsuri rapide si scurte catre neuroni, cu efect rapid, sistemul endocrin o face lent, prin hormoni eliberati in sange.

Activitatea sistemului endocrin este auto-ajustata si reglata permanent, sub influenta mai multor factori.

Atunci cand una dintre glandele edocrine este afectata, apare o disfunctie in mecanismul de reglare a nivelului hormonilor in sange.

Astfel apare deficitul sau excesul hormonal, cunoscute ca dereglari hormonale.

Fiecare glanda endocrina are o foarte mare importanta, datorita functiilor indeplinite.

De exemplu, hipotalamusul controleaza reactia organismului la stres, reglarea starilor emotionale, etc.

Hipofiza (glanda pituitara) regleaza metabolismul, controleaza cresterea, producerea de estrogen si testosteron, etc.

Glanda pineala (epifiza) produce hormoni precum melatonina, coordonand reglarea ritmului circadian (a somnului, a ciclului menstrual la femei).

Glanda tiroida controleaza si regleaza cresterea si dezvoltarea normala si armonioasa a organismului, a creierului la copil, controleaza fertilitatea, energia organismului, etc.  

Glandele paratiroide regleaza metabolismul mineralelor (calciu si fosfor, indeosebi) in organism, ceea ce asigura buna functionare a sistemelor muscular si nervos.

Timusul, desi mai putin cunoscut, are un rol foarte important, de reglare a sistemului imunitar, important in lupta cu infectiile si cancerul.

Pancreasul ajuta asimilarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor si secretarea insulinei. Acesta nu se regenereaza.

Ovarele sunt doua glande ce fac parte si din sistemul reproducator feminin fiind indispensabile pentru reproducere si regland ciclul menstrual.

Testiculele sunt parte din sistemul reproducator masculin, controland fertilitatea.

 

Cum pot dauna dereglarile hormonale sanatatii dentare

Suprasolicitarea sistemului imunitar conduce la afectarea rapiditatii si eficacitatii de raspuns in fata actiunii bacteriilor din cavitatea orala, astfel fiind favorizate inflamatiile.

  • In timpul sarcinii, dereglarile hormonale contribuie la inflamarea tesutului gingival si la sangerarea acestuia, aceasta afectiune fiind cunoscuta sub numele de gingivita de sarcina.
  • Afectiunile glandei tiroide afecteaza dentitia prin simptome precum uscarea gurii, alterarea simtului gustului, boli gingivale.
  • Scaderea nivelului de testosteron poate duce la parodontoza.
  • Oboseala glandelor suprarenale este favorizata de afectiunile dentare si efectele sale se manifesta si asupra sanatatii orale, cu efect bumerang.

 

La Neoclinique practicam stomatologia din pasiune si cu mare daruire, fiecare pacient fiind important.

Fiecare zambet frumos, fiecare pacient fericit si multumit este un motiv de mandrie pentru noi.

Incercam sa ne educam pacientii in toate privintele legate de sanatatea orala, inclusiv despre  rolul important pe care hormonii il joaca in mentinerea unei danturi sanatoase si a unui zambet frumos.

CONTACT CLINICA UNIRII:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Unirii la numarul de telefon +40371.000.111 sau email office@neoclinique.ro  .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Unirii puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Unirii:

KPG Giurca Simona: Email: simona@neoclinique.ro   Mobil: +4 0755 10 10 02

KPG Visovan Catalina: Email: catalina@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 01

CONTACT CLINICA MILITARI:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Militari la numarul de telefon +40371.000.111 sau email: office@neoclinique.ro .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Militari puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Militari:

KPG Ionica Vera: Email: vera@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03

KPG Grigore Elena: Email: elena@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03