Maseaua de minte

Maseaua de minte

De ce prezinta interes maseaua de minte pentru multi pacienti?

Pentru ca deseori acest dinte este responsabil de complicatii stomatologice si afectiuni dureroase sau creste in pozitii anormale prea aproape de molarul 2, situatii care motiveaza persoanele care au masele de minte sa se documenteze si sa vina urgent la o clinica dentara.

Ce sunt niste masele de minte?

Reprezinta dinti care apar tarziu dupa restul maselelor, eruptia lor fiind estimata intre varstele de 18-25 de ani si se numesc molarii nr 3 sau molarii de minte. Chiar inainte de aceasta varsta de 18 ani ei sunt vizibili la o radiografie sub forma de muguri dentari si pot fi extrasi dupa varsta de 15 ani. Sunt persoane care nu au deloc o masea de minte si altele care au de la 1 pana la 4 astfel de molari de minte.

In general din lipsa de spatiu pentru a erupe deasupra gingiei, maseaua de minte are un grad de incluziune mare, adica o mare parte din volumul ei se ramane incorporat in gingie, pana la 100% caz in care se vede doar la o radiografie.

Maseaua de minte poate creste nu doar vertical ca restul dintilor ci si oblic sau orizonal, aceasta imperfectiune dand nastere la diverse probleme stomatologice.

Numerotarea acestor dinti este: molarul 18, 28, 38 sau 48

La ce sunt utile maselele de minte?

Studiile stiintifice arata ca acesti molari nu contribuie semnificativ la functia de masticatie prin pozitionarea lor, Acesti dinti erau folositori acum cateva mii de ani cand se crede ca oamenii se hraneau mai mult cu plante si seminte pe care le mestecau cu usurinta avand trei randuri de masele.

5 situatii provocate de maseaua de minte, in care este recomandata extractia dentara

  1. Infectia gingiei din jurul maselei de minte in mod repetat. Pentru ca este localizata intr-o zona dificil de periat, se pot acumula resturi alimentare in zona maselei de minte, se formeaza o inflamatie a gingiei. Infectarea gingiei este dureroasa si devine o urgenta stomatologica. In cabinetul stomatologic gingia de la maseaua de minte se poate curata, iar daca situatia este mai grava se poate proceda la extractie.
  2. Carie profunda la maseaua de minte. Din cauza pozitiei si inclinarii, maselele de minte sunt dificil de tratat chiar si pentru carii sau tratamente endodontice. Daca asteptati prea mult timp sa evolueze o carie la maseaua de minte si devine profunda astfel incat nu mai poate fi tratata cu o plomba, sunt sanse mari ca medicul stomatolog sa va propuna ca solutie o extractie de masea de minte. Cariile la maselele de minte dau dureri profunde la nivelul intregului maxilar.
  3. Lezarea dintilor invecinati sau a obrazului. Deseori maseaua de minte ajunge sa afecteze dintii invecinati sau obrazul fie mecanic prin impingerea lor cand erupe fie prin raspandirea bacteriilor, a bolii parodontale si a cariilor. Extractia este solutia daca maseaua de minte nu are loc pe arcada si vrem sa pastram sanatosi ceilalti dinti.
  4. Estetica dentara. Molarul al treilea poate impredica buna desfasurare a tratamentului ortodontic cu aparate dentare, prin care pacientul ar dori sa aiba dinii indreptati pentru un aspect estetic mai bun si din motive functionale. In aceste cazuri deasemenea se poate recomanda o extractie pentru maseaua de minte.
  5. Preventie: pacientul doreste evitarea unor complicatii, chisturi (care determina o distrugere a osului pe o suprafata mare), boli gingvale (boala pardontontala), cancer bucal din cauza unei masele de minte. Prin extractie se evita si afectiuni neplacute cum ar fi gingivita purulenta a maselei de minte care poate duce la inclestarea maxilarului.

Ce este un molar de minte inclus?

Este posibil sa nu stiti ca aveti o masea de minte pana cand nu faceti o radiografie panoramica. Maseaua de minte inclusa nu este vizibila fiind acoperita de gingie, insa poate deranja prin dureri si presiune cand creste si erupe. Sunt cazuri de masele de minte incluse care erup pe orizontala impingand cu varful lor radacina dintelui invecinat.

Cand este contraindicata extractia maselei de minte?

  • Daca dintele care initial este observat ca fiind inclus are spatiu sa erupa
  • Cand se observa o un molar de minte inclus care nu a produs probleme stomatologice o perioada indelungata, 20-30 de ani.
  • Daca dintele a fost igienizat periodic si este sanatos, nu prezinta carii, chist, pericoronarita sau o pozitie anormala.
  • Cand se constata la o tomografie computerizata 3D ca maseaua de minte este prea aproape de nervul facial, existand riscul de lezare a acestui nerv in timpul extractiei.

Recomandari pentru operatia de extractie dentara:

Extractia maselei de minte are loc sub anestezie locala, in multe cazuri durata acestei operatii fiind intre 60-120 de minute. Pacientul nu simte durere insa poate resimti discomfort de la presiunea aplicata pe gingie in timpul procedurii si de la pozitia incomoda care solicita musculatura faciala cateva zeci de minute. Se pot lua pauze in timpul extractiei. Dupa extractie nu se mesteca alimente pe partea cu operatia 24 de ore, se evita alimentele prea calde sau prea reci, se iau antiinflamatoare si se pot utiliza pungi cu gheata. Fumatorii vor constata un timp de cicatrizare mai mare de peste o luna.

Pentru extractia acestui tip de masea este bine sa apelati la serviciile unui chirurg OMF, pentru a evita complicatiile, ca lezarea nervului facial care are traseul foarte aproape de marginea arcadei dentare.

Pret Extractie masea de minte sau extractie molar de minte

Pentru a afla cat costa la Neoclinique extractia maselelor de minte, accesati Lista de preturi chirurgie mica si de urgente

  • Extractie dinti molari de minte erupti mandibular
  • Extractie dinti molari de minte erupti maxilar
  • Extractie chirugicala

Acum ca ati aflat tot ce aveati nevoie, haideti sa ne cunoastem, sa va ajutam sa rezolvati eventualele probleme dentare pe care le aveti.

Utilizati pagina de contact pentru a va programa la un control la Neoclinique.

 

 

Cautari frecvente pe aceasta tema : maseaua de minte, extractie masea de minte, masea de minte, extractie masea de minte pret, extractie molar de minte

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Indicatii post-operatorii dupa interventii chirurgicale oro-dentare!
Indicatii post-operatorii dupa interventii chirurgicale oro-dentare!

- pansamentul se mentine 4-6 ore- nu se fumeaza cel putin 24 h post opera...

Aparat fix dentar SAFIR cu bracketi transparenti SAFIR
Aparat fix dentar SAFIR cu bracketi transparenti SAFIR

NeoClinique va recomanda un aparat dentar perfect. De ce spunem ca...

Tartru subgingival
Tartru subgingival

Tartrul se formează atunci când bacteriile care apar în mod natural în gură se amestecă cu resturile de alimente și formează o peliculă lipicioasă (placă bacteriană).

Beneficiile ceaiului de salvie asupra cavității bucale
Beneficiile ceaiului de salvie asupra cavității bucale

Salvia conține un număr mare de vitamine, printre care vitaminele A, B, vitamina C, calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc, sodiu și alte minerale, făcându-o o adevărată sursă de substanțe esențiale organismului.

Radiografiile dentare. De ce sunt necesare?
Radiografiile dentare. De ce sunt necesare?

Radiografiile dentare. De ce sunt necesare? Va intrebati de ce va trimite ...

Avantajele principale ale protezei cu surub
Avantajele principale ale protezei cu surub

Avantajele principale ale protezei cu surub Pentru a atasa o prote...