Dinții de lapte sunt importanți?

Dinții de lapte sunt importanți?

 

La Neoclinique, stomatologii noștri specialiști în pedodonție știu cât de important este să ai grijă de dinții copilului tău la o vârstă fragedă.

Până când copilul va atinge vârsta de 3 ani, ar trebui să aibă aproximativ 20 de dinți de lapte. Aceștia încep să cadă în jurul vârstei de 5 sau 6 ani, pentru a face loc dinților lor definitivi. Odată ce acești dinți temporari cad, dinții definitivi ai copilului tău încep să erupă.

În clinică, suntem deseori întrebați: „Din moment ce dinții de lapte sunt temporari, nu trebuie să ai grijă la fel de multă grijă de ei ca și de dinții definitivi, nu?”. Aceasta este o întrebare pe care stomatologii pediatrici o aud frecvent de la părinți, așa că, dacă ești sceptic cu privire la importanța dinților de lapte ai copilului tău, nu ești singurul. 

Adevărul este că dinții de lapte contează la fel de mult ca și dinții definitivi. Aceștia joacă un rol esențial în dezvoltarea fizică, socială și emoțională a copilului tău.

Iată doar câteva moduri în care dinții de lapte sănătoși pregătesc copilul pentru o viață cu o sănătate orală bună:

  • Sănătatea dinților definitivi 

În timp ce dinții de lapte pot părea complet independenți de dinții definitivi ai copilului, dinții adulți cresc de fapt chiar sub rădăcinile acestor dinți temporari. Dacă dinții de lapte sunt pierduți prematur, acest fapt determină restul dinților de lapte să se deplaseze în acel spațiu gol.

În această situație rămâne foarte puțin spațiu pe arcadă pentru creșterea dinților permanenți ai copilului. Fără suficient spațiu pentru a erupe, dinții definitivi pot crește nealiniați sau strâmbi, ceea ce le sporește vulnerabilitatea la cariile dentare.

  • Alinierea și poziția corectă a dinților

Dinții de lapte ghidează dinții adulți ai copilului în poziția corectă, astfel încât să fie aliniați cu restul dinților. Dacă un dinte de lapte se pierde din cauza degradării, deteriorării sau rănirii, dinții din jur încep să se deplaseze în spațiul gol. Acest lucru face dificilă creșterea dinților permanenți drepți.

Dinții strâmbi pot duce la o serie de probleme dentare, inclusiv la probleme de ocluzie. De asemenea, aceștia cresc șansele copilului tău de a avea nevoie, la un moment dat, de aparat dentar.

  • Vorbirea adecvată

Știai că dinții, limba, obrajii și buzele funcționează împreună pentru a forma modele de vorbire? Fără dinți netezi și drepți din care să devieze vorbirea, copilul poate dezvolta probleme de vorbire, cum ar fi o vorbire slabă sau ușor neclară.

  • Forma feței

O structură dentară sănătoasă ajută la susținerea dezvoltării mușchilor faciali ai copilului, care modelează fizionomia. Fără dinți sănătoși, mușchii feței nu se pot dezvolta la fel de bine, ceea ce duce la o formă anormală a feței și la o dezvoltare slabă a maxilarului.

  • Stima de sine

Cu numeroasele surprize și schimbări ce apar pe parcursul dezvoltării copilului, nu este de mirare că a avea dinți strâmbi, acum și în viitor, poate avea un impact negativ asupra stimei sale de sine. 

Pentru o viață de zâmbete sănătoase și fericite, dinții de lapte sănătoși pot avea o influență pozitivă asupra încrederii copilului tău,  pe măsură ce crește.

Pentru a menține dinții bebelușului tău sănătoși și puternici, apelează la echipa experimentată de pedodonți de la Neoclinique!

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie, Clinica Unirii

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Solutii financiare pentru pacientii Neoclinique
Solutii financiare pentru pacientii Neoclinique

Neoclinique impreuna cu Banca Transilvania va ofera CREDITUL PACIENTULUI, p...

Caria dentara la copii: tot ce trebuie sa  stii despre aceasta problema
Caria dentara la copii: tot ce trebuie sa stii despre aceasta problema

Caria dentara la copii afecteaza atat dintii temporari (de lapte), cat si pe cei definitivi.

Halitoza sau halena: ce trebuie sa stiti despre respiratia urat mirositoare
Halitoza sau halena: ce trebuie sa stiti despre respiratia urat mirositoare

Daca va loviti de persoane care va fac sa va retrageti un pas in spate (mirosul neplacut se simte de la cel putin 10 cm), daca va apare respiratia urat mirositoare si nu stiti care este explicatia, atunci trebuie sa aflati cateva lucruri despre halena.

Ce trebuie sa stii despre dintii de lapte ai copilului tau?
Ce trebuie sa stii despre dintii de lapte ai copilului tau?

Dintii de lapte sunt dintii copilariei, dinti temporari, ce vor fi inlocuiti la momentul potrivit cu dintii definitivi. Dintii de lapte se numesc astfel datorita culorii albe stralucitoare, semanand cu niste perlute mici, perfecte. Acestia au o structura a smaltului mai moale si o ancorare mai putin rezistenta decat a celor definitivi, corespunzand necesitatilor nutritive ale copilului. Este bine de stiut ca si dintii de lapte au nervi, nu doar dintii definitivi, asadar afectiunile dintilor de lapte pot da dureri dentare profunde.

Doctor Nutu Toader si Doctor Cristina Toader
Doctor Nutu Toader si Doctor Cristina Toader

Povestea Neoclinique a început în anul 1996 ca o afacere de familie....

10 ani plini de zambete alaturi de Neoclinique!
10 ani plini de zambete alaturi de Neoclinique!

Povestea Neoclinique a inceput acum 10 ani ca o afacere de familie, cand so...

Cel mai bun sfat dupa o extractie dentara
Cel mai bun sfat dupa o extractie dentara

Daca este vorba despre o extractie dentara in cadrul unui plan de reabilita...