Copilul meu nu vrea sa se spele pe dinți. Unde greșesc?

Copilul meu nu vrea sa se spele pe dinți. Unde greșesc?

 

 

Modul în care copilul învață să se spele pe dinți afectează sănătatea sa dentară pentru tot restul vieții.

Sună prea dramatic? Aceasta este realitatea. Medicii noștri pedodonți a văzut mulți copii traumatizați doar din cauza a ceea ce însemna periuța de dinți acasă.

Iată ce nu vrei: 

  • Nu vrei ca copiii tăi să vrea să fugă de periuța de dinți, ca fiind un lucru care le invadează o parte sensibilă a corpului. 

  • Nu vrei ca ei să considere că:  „Hei, acesta este un joc distractiv în care părinții mei vor cu adevărat să fac ceva! Voi fugi și voi face din asta o tortură pentru ei. ”

 

Periajul distractiv

Adevărul este că nu poți forța pe nimeni să facă nimic - în special pe copiii tăi. Așadar este bine să te gândești cum ai putea să îi faci să își dorească să se spele pe dinți. 

Ideea este de a le preda lecția „cum să te speli pe dinți”, astfel încât să li se pară distractiv! Este este mult mai probabil ca ei să-și iubească obiceiul de periaj, dacă acesta le aduce bucurie.

În mod clar, este important să înțelegem acest lucru. Este în regulă să sacrifici o tehnică „perfectă” de periaj, pentru a face experiența cu adevărat pozitivă pentru copiii tăi. Dacă asta înseamnă că într-o bună zi, se vor obișnui să se spele pe dinți și o vor face cu plăcere, vei ști că a meritat. În timp ce tehnica contează și ar trebui dezvoltată în timp, construirea obișnuinței este ceea ce contează cel mai mult, la început. 

 

Puterea exemplului

Vrei ca copilul tău să aștepte periajul dentar în același mod în care așteaptă cina, baia sau poveștile de noapte bună?

Modul de a face acest lucru este să te asiguri că copiii te văd spălându-te (și distrându-te!), zilnic, de 2 ori pe zi. Acest lucru este esențial pentru crearea unei experiențe pozitive care face parte, de asemenea, din rutina zilnică.

Timing-ul este esențial - ar trebui să începi periajul dentar imediat ce apare primul dinte, la aproximativ șase luni, dar dacă copilul este mai mare, nu este niciodată prea târziu pentru a începe.

Mai presus de orice, urmărește ca periajul dinților copilului tău să fie o experiență plăcută, astfel încât să devină un obicei pe care copilul tău îl perpetuează și la maturitate.

Un bebeluș nu este capabil să înțeleagă de ce contează periajul dentar. Dacă îl forțezi să experimenteze periajul înainte să-l perceapă ca pe un obicei pozitiv, s-ar putea să îi produci lacrimi și frică.

Dar când îi oferi un exemplu de spălare a dinților ca un eveniment distractiv și plăcut, el te poate imita cu anticipare. Unii copii pot chiar să implore să fie lăsați să încerce și ei să se spele pe dinți!

Fă tot ce trebuie pentru a-ți convinge copilul că spălatul pe dinți este o rutină zilnică, normală și distractivă. Așa cum cina este o activitate de familie, poți face periajul un moment în care familia se adună în baie pentru a-și îngriji dinții.

Este bine ca această practică să fie inițiată atunci când începi să îngrijești primul dinte al copilului tău, între 6-12 luni.

Copilul tău a trecut deja de un an și ești îngrijorat că ai început pe picior greșit? Este foarte bine că ai început, chiar și mai târziu. 

Dacă copilul tău urăște să se spele pe dinți, înarmează-te cu răbdare și ia-o de la capăt. Începeți împreună o nouă rutină diferită și dezvăluie copilului tău o nouă perspectivă a periajului dentar.

 

Periajul dentar interesant

Solicită soțului/soției să te spele pe dinți și invers.

Lasă-l pe copilul tău să se spele singur pe dinți, chiar dacă nu o face perfect corect, dar apoi nu uita să îl speli tu corespunzător. 

Pune-ți copilul să spele dinții câinelui, dacă ești fericitul posesor al unui patruped. 

Încearcă să dansezi în timpul periajului dentar, pe ritmul unei muzici sau în timp ce fredonezi o melodie. 

Este important ca copii tăi să te vadă mereu spălându-te pe dinți, în mod constant, și să pară întotdeauna distractiv. În fapt final, copiii noștri fac ceea ce facem noi (înfricoșătoare idee, uneori). Bonus: propria ta sănătate orală va primi un mare impuls în același timp !

 

Păstrează o atitudine pozitivă. Nu încerca să îl sperii

Și noi suntem părinți. Înțelegem cât de stresant poate fi ca copilul tău să refuze igiena orală. 

Mulți părinți recurg la amenințări ca să își convingă copiii să se spele pe dinți regulat. Dar această atitudine poate duce la resentimente și chiar fobie de stomatolog mai târziu în viață, încă destul de frecvent întâlnită. Realitatea prezentului este că peste 50% din populația globului solicită îngrijire dentară doar în caz de urgență stomatologică.

Acest lucru duce la proceduri dentare mai costisitoare mai complexe și mai îndelungate, deoarece orice afecțiune orală nedepistată și tratată din timp, se acutizează și produce complicații. Amânarea este dăunătoare. 

Evită să îți ameninți copilul în timp ce îl înveți cum să se spele pe dinți. Dincolo de toate, te rugăm să nu folosești medicul dentist ca o amenințare. Acest lucru va face vizitele dentare să fie percepute de către copil ca o pedeapsă mare și înfricoșătoare, ceea ce nu este un precedent bun de stabilit.

Încearcă să zugrăvești imaginea medicului stomatolog în culori vesele, iar copilul tău va beneficia din plin de pe urma propriei sale atitudini pozitive insuflate de către tine. 

Programează-ți copilul pentru consulturi pedodontice în cadrul Neoclinique. Specialiștii noștri în pedodonție te vor îndruma constant spre a crea și menține o rutină de îngrijire orală corectă, cu blândețe.

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie, Clinica Unirii

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontologie
Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontologie

Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontolo...

Dinti de lapte cariati. Ce solutii exista?
Dinti de lapte cariati. Ce solutii exista?

Da, dintii de lapte se pot caria. De altfel, numarul copiilor care prezinta carii pe dintii de lapte este chiar in crestere.Si ce daca? De ce sa ma stresez si din acest motiv? Pe mine nu m-au dus parintii la dentist pana tarziu. Dar, aparentele insala. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Nu toti suntem la fel, iar cercetarile au aratat ca afectiunile dintilor de lapte si pierderea lor prematura pot duce la probleme ale dentitiei definitive.

Abces dentar - Urgenta stomatologica pentru o masea umflata
Abces dentar - Urgenta stomatologica pentru o masea umflata

La Neoclinique ajung si pacienti cu abces dentar, ...

Eveniment 2015 Neoclinique Pro Courses, curs de perfectionare continua!
Eveniment 2015 Neoclinique Pro Courses, curs de perfectionare continua!

Am avut un mare eveniment în 2015 despre cum putem face estetica dent...