Când devine suptul degetului o problemă?

Când devine suptul degetului o problemă?

 

 

 

Mulți copii renunță la această obișnuință înainte de a începe prima formă de învățământ, dar pentru acei copii care persistă în obiceiul lor, ar putea fi necesară intervenția părinților.

 

De ce apare suptul degetului la copii?

  • Reflex natural

Este important ca părinții să știe că suptul degetului mare, în copilărie, este perfect natural.

Cercetările internaționale efectuate de organizații medicale arată că suptul degetului mare poate începe adesea în uter, ca mijloc de a oferi confort și securitate, dar și ca antrenament pentru alăptare. 

 

  • Obișnuință

Pe măsură ce copilul crește, lumea poate părea confuză, plină de împrejurimi, oameni și locuri noi. Suptul degetului mare poate continua să ofere un sentiment de siguranță și confort pe măsură ce un copil navighează într-o nouă experiență sau într-un mediu nou.

Acest obicei este utilizat și atunci când un copil dorește să fie hrănit, să se liniștească sau nu poate să adoarmă.

Cei mai mulți copii renunță la suptul degetului pe măsură ce cresc și sunt mai capabili să-și gestioneze emoțiile, dar pentru unii copii, nevoia de a se calma nu este satisfăcută rapid și ei persistă în acest obicei.

Majoritatea medicilor pediatri și stomatologi recomandă ca copilul să oprească acest obicei după vârsta de doi ani, pentru a nu dăuna dezvoltării corecte a danturii.

 

Suptul degetului mare poate provoca daune?

Ocluzia corectă presupune o mică suprapunere între dinții frontali superiori și inferiori. Suptul degetului mare ar putea împiedica erupția completă a acestor dinți sau ar putea provoca ieșirea lor în afară, creând o mușcătură deschisă, caracterizată printr-un spațiu între dinții de sus și de jos chiar și când gura este închisă. O mușcătură deschisă poate provoca probleme de vorbire, probleme de dicție și dificultăți de masticație.

Dacă obiceiul nu este corectat din vreme, poate fi necesar tratamentul ortodontic sau un alt tratament dentar, pentru a remedia eventualele probleme care pot apărea.

 

Ajută-ți copilul

Dacă copilul are mai mult de patru ani sau apar semne ale unui comportament obsesiv, ar trebui să  menționezi acest fapt la următorul consult stomatologic al copilului tău. Iată câteva modalități de a-l ajuta pe copilul tău să renunțe la acest obicei:

  • Laudă-ți copilul atunci când nu și-a supt degetul mare o anumită perioadă de timp sau într-un anumit moment;

  • Dacă observi că copilul suge degetul mare atunci când este anxios, vorbește cu el și întreabă-l calm de ce se simte îngrijorat sau supărat;

  • Recompensează-ți copilul cu un mic premiu atunci când a trecut o perioadă de timp prestabilită, fără a-și suge degetul mare;

  • Joacă-te cu el! Fă o diagramă pentru copilul tău și marcheaz-o în fiecare zi cu o stea de aur, astfel încât să își poată vedea progresul, ca pe un instrument motivațional.

Uneori, în ciuda eforturilor depuse, este nevoie de ajutor profesional pentru a întrerupe acest obicei. Există oje de unghii transparente, cu gust amar și metode pentru descurajarea obiceiurilor disponibile, iar pentru cele mai grave cazuri, uneori o ședință la un terapeut sau psiholog poate ajunge la rădăcina problemei.

Indiferent de metoda de tratament pe care o alegi, nu uita să folosești întăriri pozitive pentru a-ți încuraja copilul. Critica, cicălirea sau certarea copilului ar putea agrava problema și pot provoca mai multă anxietate pentru copilul tău. Oferă-i o atmosferă plină de înțelegere și asigură-te că copilului tău este iubit, chiar și atunci când nu poate să renunțe la un obicei care îi va dăuna.

Până la urmă, sunt adulți care nu pot renunța la vicii, un copil trebuie, cu atât mai mult, înțeles. 

 

Neoclinique îți este alături, în creșterea sănătoasă a copilului tău. Avem grijă de zâmbete mari și mici!

Distribuie pe:

Un articol scris de

Florentina Cretu
Florentina Cretu

Medic Dentist, specialist Pedodontie (stomatologie copii)

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Implant dentar Straumann
Implant dentar Straumann

Implant dentar Straumann - descriere si pretNeoclinique lucreaza cu impla...

Aparatul dentar INVIZIBIL
Aparatul dentar INVIZIBIL

Alignerele, sau aparatele dentare tip gutiera, sunt de mult timp cunoscute...

Cum se realizeaza un periaj dentar corect? Tehnici recomandate
Cum se realizeaza un periaj dentar corect? Tehnici recomandate

Vrem sa ne asiguram ca pacientii nostri inteleg ce inseamna un periaj dentar corect, dar si importanta curatarii dintilor, gingiilor si a limbii in mod corespunzator.

Rezectie apicala, tratamentul granulomului dentar
Rezectie apicala, tratamentul granulomului dentar

La Neoclinique se poate trata prin endodontie la microscop o infectie care a...

TEST DRIVE YOUR SMILE
TEST DRIVE YOUR SMILE

Tot ce ti-ai dorit de la zambetul tau se poate obtine acum cu Test Drive Yo...