Când devine suptul degetului o problemă?

Când devine suptul degetului o problemă?

Contactează-ne la numărul +4 0371 000 111 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.


 

Mulți copii renunță la această obișnuință înainte de a începe prima formă de învățământ, dar pentru acei copii care persistă în obiceiul lor, ar putea fi necesară intervenția părinților.

 

De ce apare suptul degetului la copii?

Reflex natural

Este important ca părinții să știe că suptul degetului mare, în copilărie, este perfect natural.

Cercetările internaționale efectuate de organizații medicale arată că suptul degetului mare poate începe adesea în uter, ca mijloc de a oferi confort și securitate, dar și ca antrenament pentru alăptare. 

 

Obișnuință

Pe măsură ce copilul crește, lumea poate părea confuză, plină de împrejurimi, oameni și locuri noi. Suptul degetului mare poate continua să ofere un sentiment de siguranță și confort pe măsură ce un copil navighează într-o nouă experiență sau într-un mediu nou.

Acest obicei este utilizat și atunci când un copil dorește să fie hrănit, să se liniștească sau nu poate să adoarmă.

Cei mai mulți copii renunță la suptul degetului pe măsură ce cresc și sunt mai capabili să-și gestioneze emoțiile, dar pentru unii copii, nevoia de a se calma nu este satisfăcută rapid și ei persistă în acest obicei.

Majoritatea medicilor pediatri și stomatologi recomandă ca copilul să oprească acest obicei după vârsta de doi ani, pentru a nu dăuna dezvoltării corecte a danturii.

 

Suptul degetului mare poate provoca daune?

Ocluzia corectă presupune o mică suprapunere între dinții frontali superiori și inferiori. Suptul degetului mare ar putea împiedica erupția completă a acestor dinți sau ar putea provoca ieșirea lor în afară, creând o mușcătură deschisă, caracterizată printr-un spațiu între dinții de sus și de jos chiar și când gura este închisă. O mușcătură deschisă poate provoca probleme de vorbire, probleme de dicție și dificultăți de masticație.

Dacă obiceiul nu este corectat din vreme, poate fi necesar tratamentul ortodontic sau un alt tratament dentar, pentru a remedia eventualele probleme care pot apărea.

 

Ajută-ți copilul

Dacă copilul are mai mult de patru ani sau apar semne ale unui comportament obsesiv, ar trebui să  menționezi acest fapt la următorul consult stomatologic al copilului tău. Iată câteva modalități de a-l ajuta pe copilul tău să renunțe la acest obicei:

Laudă-ți copilul atunci când nu și-a supt degetul mare o anumită perioadă de timp sau într-un anumit moment;

Dacă observi că copilul suge degetul mare atunci când este anxios, vorbește cu el și întreabă-l calm de ce se simte îngrijorat sau supărat;

Recompensează-ți copilul cu un mic premiu atunci când a trecut o perioadă de timp prestabilită, fără a-și suge degetul mare;

Joacă-te cu el! Fă o diagramă pentru copilul tău și marcheaz-o în fiecare zi cu o stea de aur, astfel încât să își poată vedea progresul, ca pe un instrument motivațional.

Uneori, în ciuda eforturilor depuse, este nevoie de ajutor profesional pentru a întrerupe acest obicei. Există oje de unghii transparente, cu gust amar și metode pentru descurajarea obiceiurilor disponibile, iar pentru cele mai grave cazuri, uneori o ședință la un terapeut sau psiholog poate ajunge la rădăcina problemei.

Indiferent de metoda de tratament pe care o alegi, nu uita să folosești întăriri pozitive pentru a-ți încuraja copilul. Critica, cicălirea sau certarea copilului ar putea agrava problema și pot provoca mai multă anxietate pentru copilul tău. Oferă-i o atmosferă plină de înțelegere și asigură-te că copilului tău este iubit, chiar și atunci când nu poate să renunțe la un obicei care îi va dăuna.

Până la urmă, sunt adulți care nu pot renunța la vicii, un copil trebuie, cu atât mai mult, înțeles. 

 

Neoclinique îți este alături, în creșterea sănătoasă a copilului tău. Avem grijă de zâmbete mari și mici!

Distribuie pe:

Un articol scris de

Florentina Cretu
Florentina Cretu

Medic Dentist cu Competențe în Pedodontie (stomatologie copii)

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Welcome package 2
Welcome package 2

Welcome package 2 Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Tomografia computerizată CBCT

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Welcome package 1
Welcome package 1

Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Radiografie panoramică digitală

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Ce trebuie să știi despre erupția dentară?
Ce trebuie să știi despre erupția dentară?

Procesele de erupție dentară pot fi inconfortabile pentru bebelușul tău, dar cu cât știi mai multe despre această etapă a dezvoltării organismului, cu atât îl poți ajuta pe copilașul tău să se adapteze schimbărilor și să se bazeze pe sprijinul tău emoțional.

Paradontoza: Stadiile, Simptomele și Opțiunile de Tratament
Paradontoza: Stadiile, Simptomele și Opțiunile de Tratament

Paradontoza evoluează în mai multe etape, de la inflamația gingiilor până la distrugerea severă a țesuturilor de susținere ale dinților

PRF (Platelet Rich Fibrin) - metodă avansată de obținere a membranelor de vindecare
PRF (Platelet Rich Fibrin) - metodă avansată de obținere a membranelor de vindecare

PRF este un produs natural obținut din sângele venos al pacientului ...

Alimentatia copiilor pentru dinti sanatosi
Alimentatia copiilor pentru dinti sanatosi

Nimic nu este mai important pentru parinti decat sanatatea copiilor.Cu to...

Retracția gingivală
Retracția gingivală

Retragerea gingiilor este, de obicei, un proces lent și nu foarte ușor de observat  de la începutul apariției. Unii pacienți descoperă această afecțiune în urma unui consult stomatologic,

Caria dentara la copii: tot ce trebuie sa  stii despre aceasta problema
Caria dentara la copii: tot ce trebuie sa stii despre aceasta problema

Caria dentara la copii afecteaza atat dintii temporari (de lapte), cat si pe cei definitivi.