Meniu
EN

Stomatologie Bucuresti

Aftele bucale

Aftele bucale
  • Yasi_protocol-50.jpg
  • Fb_neo_2016-15.jpg
  • Fb_neo_2016-103.jpg

Aftele bucale

 

 

Preveniti aftele bucale si afectiunile dentare programandu-va la un control stomatologic periodic, de doua ori pe an, la Neoclinique. Noi, la Neoclinique, am ales SIROLaser Sirona (link), pentru rezultatele exceptionale in chirurgie, implantologie, tratament parodontal, afta, herpes si alte sensibilitati ale gurii, albire, endodontie, terapie dureroasa si estetica zambetului. SIROLaser este cea mai buna alegere medicala pentru pacientii nostri, mai ales datorita tehnologiei sale noninvazive, chiar prietenoase. In cazul in care suferiti de recurenta a aftelor bucale, va recomandam tratamentul cu laser.

 

Principalele avantaje ale tratamentului aftos cu laser sunt:

 

  1. Este un tratament fara durere, in care nici macar nu este necesara anestezia
  2. Presupune o tehnica non invaziva, fiindca actioneaza in stratul epitelial superficial si nu lasa cicatrici sau rani deschise
  3. Are rezultate imediate, iar pacientul pleaca din cabinetul stomatologic complet vindecat, intr-un timp foarte scurt.
  4. Studiile au demonstrat ca tratamentul cu laser asupra aftelor bucale reduce recurenta. Desi nu reusim sa vindecam complet aceasta afectiune, prin tratamentul cu laser reusim sa o facem sa apara mai rar.

 

Cum functioneaza tratamentul cu laser asupra aftelor:

 

Laserul actioneaza local asupra veziculelor aftoase, asupra virusului care le cauzeaza, ca sa fim mai precisi, il inactiveaza si il elimina, indiferent de stadiul de dezvoltare a leziunii. Astfel se grabeste vindecarea si durerea este redusa,  afta este oprita din evolutie, iar leziunea se retrage si se vindeca. In paralel, terminatiile nervoase sunt desensibilizate, drept urmare simptomele scad (mancarimea, senzatia de arsura si durerea).

 

Tratamentul dureaza aproximativ 2 minute si, in functie de stadiul si intinderea leziunii, el poate fi repetat. Nu este nevoie de anestezie, iar dupa tratament, zona tratata este usor amortita, senzatie care poate fi resimtita chiar cateva zile de la interventie.

 

Aftele sunt leziuni localizate predominant la nivelul cavitatii bucale si au o incidenta ridicata in randul populatiei.  Sunt cauzate de consumarea de substante iritante, toxice, avitaminoze, surmenaj, boli infectioase.  De multe ori sursa unei afte bucale este infectioasa, iar afectiunea apare de obicei cand organismul devine stresat, iar sistemul de aparare slabit.

 

Stomatita aftoasa poate aparea in general prin exacerbarea florei obisnuite favorizata de tartrul dentar, de iritatii cauzate de consumul de alcool, de substante chimice, condimente, de fumat, sau de o igiena dentara necorespunzatoare. Exista situatii cand aftele bucale se pot asocia cu afte genitale, cu manifestari cutanate, oculare, digestive sau respiratorii sau alte semne generale, care completeaza tabloul clinic al aftozelor.

Etiopatogenia aftozelor este incomplet elucidata, dar exista multe argumente pentru o probabila etiopatologie virala. 

 

Aftele bucale sunt frecvent recidivante. Apar de obicei la indivizi de varsta mijlocie, mai rar la copii, dar si aftele la copii au o incidenta destul de ridicata.

 

Stomatita aftoasa apare frecvent primavara si toamna.

Peste 20% din oameni au prezentat acest tip de manifestari.

Aftele apar sub forma unor eritemato-vezicule (mici leziuni cu lichid dispuse pe fond rosietic), care se erodeaza repede.

Stomatita aftoasa evolueaza ca mici ulceratii rotunde, cu contur regulat, bine delimitate, acoperite de un depozit alb-galbui, cenusiu si inconjurat de un halou carminat, rosu-viu;

In general aftele bucale sunt foarte dureroase, apar izolat, cu perioade de acalmie;

Durata unei afte bucale ar trebui sa fie 7-10 zile, cu vindecare spontana, frecvent fara cicatrici.

Localizarile de la nivelul cavitatii bucale se pot extinde si pe faringe, laringe, esofag.

Se pot asocia frecvent cu afte genitale, etc.

 

Clasificare

 

Stomatita aftoasa a fost clasificata ca un tip de stomatita neinfectioasa (inflamatia gurii). O clasificare distinge "afta simpla comuna", reprezentand 95% din cazuri, cu 3-6 atacuri pe an, vindecare rapida, durere minima si restrictie a ulceratiei la nivelul gurii; si “aftele complexe", reprezentand 5% din cazuri, unde ulceratia poate fi prezenta pe mucoasa genitala, in plus fata de gura, vindecarea este mai lenta si durerea este mai severa. O metoda mai obisnuita de clasificare a stomatitei aftoase este in trei variante, care se disting prin marimea, numarul si localizarea leziunilor, timpul de vindecare al ulceratiilor si daca o cicatrice este lasata dupa vindecare.

 

Ulceratii aftoase minore

Acesta este cel mai frecvent tip de stomatita aftoasa, reprezentand aproximativ 80-85% din toate cazurile. Leziunile sunt in general mai mici de 10 mm in diametru (de obicei aproximativ 2-3 mm) si afecteaza suprafetele mucoase necheratinizate (adica mucoasa labiala si bucala, marginile laterale ale limbii si podeaua gurii). De obicei apar mai multe ulceratii in acelasi timp, dar sunt posibile si ulceratii singulare. Vindecarea dureaza de obicei sapte pana la zece zile si nu lasa nicio cicatrice. Intre episoadele de ulceratie, exista, de obicei, o perioada fara ulcer, de o lungime variabila.

 

Ulceratii aftoase majore

Acest subtip reprezinta aproximativ 10% din toate cazurile de stomatita aftoasa. Ulceratiile aftoase majore (aftele majore) sunt similare cu ulceratiile aftoase minore, dar au un diametru mai mare de 10 mm, iar ulceratia este mai profunda. Deoarece leziunile sunt mai mari, vindecarea dureaza mai mult (aproximativ douazeci pana la treizeci de zile) si poate sa lase cicatrici. Fiecare episod de ulceratie produce de obicei un numar mai mare de leziuni, iar timpul dintre atacuri este mai mic decat cel observat in stomatita aftoasa minora. Ulceratia aftoasa majora afecteaza in general suprafetele mucoaselor nekeratinizate, dar poate fi implicata si o mucoasa keratinizata mai putin frecventa, cum ar fi dorsumul (suprafata superioara) a limbii sau gingiva (gingiile). Se poate implica si palatul moale sau fractiunile (partea din spate a gatului), acesta din urma facand parte mai degraba din orofaringe decat din cavitatea orala. In comparatie cu ulceratiile minore aftoase, aftele majore au tendinta de a avea un contur neregulat.

 

Ulceratiile herpetiforme

Ulceratiile herpetiforme (denumite de asemenea stomatite herpetiforme sau ulceratii asemanatoare herpesului) reprezinta un subtip de stomatita aftoasa numit astfel deoarece leziunile seamana cu o infectie primara cu virus herpes simplex (gingivostomatita herpetica primara). Cu toate acestea, ulceratia herpetiforma nu este cauzata de virusii herpetici. Ca si in cazul tuturor tipurilor de stomatita aftoasa, aceasta nu este contagioasa. Spre deosebire de ulcerele herpetice adevarate, ulcerele herpetiforme nu sunt precedate de vezicule (blistere mici, umplute cu lichid). Leziunile herpetiforme au un diametru mai mic de 1 mm si apar in culturi variabile de pana la o suta la un moment dat. Ulcerele adiacente se pot imbina pentru a forma suprafete largi si continue de ulceratii. Vindecarea are loc in decurs de cincisprezece zile fara cicatrici. Ulceratia herpetiforma poate afecta suprafetele mucoase keratinizate in plus fata de cele nekeratinizate. Ulceratie este adesea extrem de dureroasa si leziunile recurente mai frecvente decat ulceratiile minore sau majore aftoase. Recurenta poate fi atat de frecventa incat ulceratia este practic continua. Se intalneste, in general, intr-un grup de varsta usor mai in varsta decat celelalte subtipuri, iar femeile sunt afectate putin mai frecvent decat barbatii.

 

Ulceratia de tip RAS

Ulceratia orala recurenta asociata cu afectiuni sistemice este denumita "ulceratie de tip RAS” sau "ulceratii asemanatoare aftozei". Stomatita aftoasa apare la persoanele fara boala sistemica asociata. Persoanele cu anumite boli sistemice pot fi predispuse la ulceratii orale, dar acestea sunt secundare la starea de sanatate subiacente. Acest tip de ulceratie este considerata de unii ca fiind separata de stomatita aftoasa adevarata. Totusi, aceasta definitie nu este strict aplicata. De exemplu, multe surse se refera la ulceratia orala provocata de anemie si / sau deficiente nutritionale ca stomatita aftoasa, iar unele considera ca boala Behcet este o varianta.

 

Imunitate

Cel putin 40% dintre persoanele cu stomatita aftoasa au o istorie familiala pozitiva, sugerand ca unii oameni sunt predispusi genetic la suferinta cu ulceratii orale. Persoanele care au un istoric familial pozitiv de stomatita aftoasa tind sa dezvolte o forma mai severa a afectiunii si la o varsta mai mica decat este tipica.

 

Stresul are efecte asupra sistemului imunitar, ceea ce poate explica de ce unele cazuri se coreleaza direct cu stresul. Adesea se afirma ca in studiile pe care le sufera studentii, ulceratia este exacerbata in timpul perioadelor de examinare si se diminueaza in perioadele de vacanta. in mod alternativ, sa sugerat ca activitatile parafinctionale orale, cum ar fi mestecarea buzelor sau buzelor, devin mai pronuntate in perioadele de stres si, prin urmare, mucoasa este supusa unei traume mai mici.

 

Tratamentul in caz de stomatita aftoasa

Tratamentul aftelor se bazeaza pe solutii dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare, vitaminizante, intretinerea igienei gurii si evitarea substantelor iritante.

 

Ca tratament putem aminti tratamentele locale, care influenteaza favorabil evolutia leziunilor, dar nu impiedica recidivele.

 

Se pot aplica badijonari cu violet de gentiana 1%, xilina 2%, gargara de 3-4 ori pe zi cu solutii slab antiseptice, cu infuzie de musetel.

 

Daca aveti afte bucale se mai pot face bai bucale cu solutii alcaline (o lingurita de bicarbonat de sodiu la un pahar de apa calduta), cu aspirina efervescenta sau solutii care contin glicerina boraxata ori glicerina cu hidrocortizon acetat.

 

Aceste procedee repetate de 3-4 ori pe zi duc la vindecarea leziunilor minore in 2-3 zile.

 

Obligatoriu in cazul in care apar afte bucale, trebuie acordata atentie corectarii tulburarilor digestive, evitarii alimentelor acide, condimentelor, citricelor, laptelui si produselor din lapte.

 

Retineti, daca v-ati confruntat cu afte bucale:

Terapia generala este indicata doar in aftozele extensive, recurente, fiind inutila in aftele izolate, banale.

 

Se pot utiliza analgezice si sedative.

 

Este utila vitamino-terapia cu: B6, vitamina C, acid folic.

 

Terapia generala cu antibiotice sau corticoizi va fi stabilita doar de medicul dermatolog, care poate indica si tratamente de imunoterapie nespecifica pentru aftele bucale.

 

Dr. Georgeana Cogalniceanu

  •  
CONTACT CLINICA UNIRII:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Unirii la numarul de telefon +40371.000.111 sau email office@neoclinique.ro  .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Unirii puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Unirii:

KPG Giurca Simona: Email: simona@neoclinique.ro   Mobil: +4 0755 10 10 02

KPG Visovan Catalina: Email: catalina@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 01

CONTACT CLINICA MILITARI:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Militari la numarul de telefon +40371.000.111 sau email: office@neoclinique.ro .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Militari puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Militari:

KPG Ionica Vera: Email: vera@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03

KPG Grigore Elena: Email: elena@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03