Meniu
EN

Stomatologie Bucuresti

INDICELE GLICEMIC AL ALIMENTELOR - CHEIA SPRE UN ZAMBET FRUMOS

INDICELE GLICEMIC AL ALIMENTELOR - CHEIA SPRE UN ZAMBET FRUMOS
  • bread-P7SAJRU.jpg
  • What-Is-Glycemic-Index-List-Of-Common-Foods-With-Their-Glycemic-Index.jpg
  • cooking-food-kitchen-PWMQGPS.jpg
  • cooking-healthy-food-background-2QZ6DV9.jpg
  • bread-PCSKSYW.jpg
  • fruits-and-berries-P6JQB5Z.jpg

 

Ai auzit, cu siguranta, despre indicele glicemic. Te-ai gandit, poate, ca este legat de diabet si ca nu te intereseaza notiunea. Asa ca nu i-ai dat atentie.

Ti-ai auzit prietenele, care tin diverse diete sau au adoptat un stil de viata sanatos, vorbind despre anumite valori ce reprezinta indicele glicemic. Dar, din nou, nu ai dat atentie.

Dar daca ti-am spune ca acest indice reprezinta un indicator foarte simplu de utilizat de catre oricine, ce ne indica care sunt alimentele ce dauneaza frumusetii zambetului tau?

Stim sigur ca zambetul este foarte important pentru tine, o parte din tine care te reprezinta si iti influenteaza fizicul si psihicul, viata sociala, sentimentala si profesionala, zi de zi.

Nu stii ce sa crezi? De cate ori, viata ta nu a fost schimbata de o informatie primita pe neasteptate? Este bine sa citesti, caci informatia nu dauneaza nimanui, insa lipsa ei da.

 

Ce este indicele glicemic?

Indicele glicemic este o valoare intre 0 si 100, atribuita alimentelor. Glucozei pure i s-a atribuit valoarea de 100.

Valoarea acestuia reprezinta cresterea aproximativa a nivelului de glucoza in sange, la doua ore de la consumarea acelui aliment.

O valoare scazuta este considerata a fi sub 55, medie intre 65 si 69, iar crescuta peste 70.

 

De ce ai avea nevoie sa iti controlezi nivelul de glucoza in sange, din moment ce nu esti diabetic si nu tii o cura de slabire?

Simplu. Pentru sanatatea ta generala si orala, ce se reflecta in aspectul tau si implicit, al zambetului tau.

Indicele glicemic masoara rapiditatea cu care carbohidratii dintr-un aliment pot fi procesati de catre organism.

Carbohidratii care sunt procesati foarte rapid sunt transformati in glucoza foarte rapid, determinand cresterea brusca a nivelului de glucoza in sange si aparitia rapida a senzatiei de satietate si energie.

Dar nivelul ridicat de glucoza in sange determina organismul sa produca insulina in exces, pentru a putea scadea nivelul de glucoza si a-l aduce la normal.

Insulina in exces va reduce glicemia prea mult, rapid, ceea ce va determina reinstalarea starii de foame, rapid, dupa ce abia ai mancat.

Glucoza in exces, ramasa dupa utilizarea pentru incarcarea organismului cu energia necesara, este  depozitata sub forma de grasime, pentru a fi utilizata in caz de nevoie, mai tarziu.

Asa apar inesteticele depozite de grasime si creserea colesterolului – grasimi regasite in sange, in exces.

Glicemia care are valori peste cele considerate normale este daunatoare si poate duce la diabet, insuficienta renala sau risc crescut de boli cardiovasculare.

 

Zambet stralucitor de sanatos, prin urmarirea indicelui glicemic al alimentelor

Medicina zilelor noastre este axata pe calitatea preventiei afectiunilor, la fel de mult ca pe tratarea celor existente, in cele mai bune conditii, cat mai rapid si nedureros.

Nutritia joaca un rol esential in prevenirea afectiunilor in general, inclusiv a celor orale.

Urmarirea indicelui glicemic este importanta pentru o alimentatie sanatoasa, ce se va materializa intr-un zambet stralucitor de sanatos!

Alimentele cu indice glicemic crescut te vor determina sa mananci mult mai des. Acest lucru va bombarda dintii si gingiile tale cu bacterii si nu prea cunoastem persoane care sa poarte o periuta de dinti in geanta si sa se spele pe dinti dupa fiecare gustare.

Cresterea glicemiei din saliva favorizeaza inmultirea bacteriilor locale, ducand la formarea placii bacteriene si la aparitia cariilor.

Placa bacteriana se transforma treptat in tartru, care ataca gingiile si chiar tesutul osos de sustinere a dintilor pe arcade. Consecintele sunt gingivita si parodontoza, ducand la pierderea dintilor.

Stii deja ca zaharul (link articol) dauneaza foarte mult aspectului si sanatatii dintilor tai, dar interesant este faptul ca, pentru a avea un zambet sanatos, nu trebuie sa renunti la orice aliment care contine zaharuri.

Indicele glicemic iti arata ce alimente fac bine dintilor si ce alimente dauneaza sanatatii tale orale.

Carbohidratii cu indice glicemic mai mic cresc lent nivelul glucozei si implicit al insulinei, ducand la evitarea fluctuatiilor mari in nivelul acestora in organism.

De asemenea, mentin echilibrul nivelului de energie si determina o senzatie de satietate, de lunga durata, dupa mese.

Dar indicele glicemic nu este singura determinanta de luat in seama.

Indicele glicemic al unui aliment se poate modifica, in functie de:

  • varietatea acelui aliment (cartofi rosii sau albi);
  • cat de copt este un fruct sau o leguma;
  • pregatirea sa pentru servire (integral, suc, piure, macinat – sucurile elimina fibrele, asadar cresc indicele glicemic);
  • modul in care este gatit (copt, la aburi, prajit, prefiert – prepararea termica creste indicele glicemic);
  • temperatura sa in momentul cand este servit (alimentele consumate fierbinti au indicele glicemic mai mare decat daca sunt consumate reci);
  • timpul trecut intre recoltare si consum;
  • prezenta fibrelor (carbohidratii carora li s-au indepartat fibrele, prin procesare, sunt extrem de nesanatosi si pot provoca cresteri bruste ale glicemiei).

 

TIP ALIMENT

ALIMENTE CU IG SCAZUT

IG

ALIMENTE CU IG MEDIU

IG

ALIMENTE CU IG CRESCUT

IG

BAUTURI

lapte de soia

30

suc de mango neindulcit

55

bere

110

suc de mere

41

suc de struguri

55

Paine alba fara gluten

90

suc de morcov

45

   

paine alba toast

85

suc de ananas

46

       

suc de grepfruit

48

       

suc de portocale

52

       

suc de rosii

38

       

cafea neagra fara zahar

0

       
             

PAINE

din multicereale

48

chifla

61

alba

71

din cereale integrale

50

din secara

64

bagheta

95

             

CEREALE

orez alb cu bob lung

44

Musli

56

mei

71

orez brun

55

orz fulgi

66

orez alb cu bob scurt

72

hrisca

54

malai

68

orez instant

85

arpacas

25

cucus

65

pop corn

85

secara

34

porumb dulce fiert

64

fulgi de porumb

85

gris cu lapte

60

       
             

LACTATE

iaurt degresat

14

inghetata

61

lapte de orez

85

lapte

27

       

lapte degresat

32

       

lapte semi-degresat

34

       

unt

47

       

cascaval afumat

30

       

lapte de soia

30

       

lapte de migdale

30

       
             

PASTE SI PIZZA

fidea

35

pizza

60

spaghete din orz brun

92

macaroane

45

fidea de orez

58

   

spaghete din faina alba

46

macaroane cu branza

64

   

spaghete din cereale integrale

37

       
             

INDULCITORI

   

miere

60

zahar alb

70

       

zahar brun

70

       

sirop de porumb

110

       

sirop de grau

100

       

sirop de orez

100

             

FRUCTE

cirese

22

stafide

65

pepene verde *

75

grepfrut

25

papaya

55

curmale

103

mere

38

pepene galben

60

   

pere

28

castane

60

   

prune

39

banane

60

   

piersici

42

caise

57

   

portocale

44

caise compot

64

   

struguri

46

mango

56

   

kiwi

53

ananas

66

   

capsune

40

stafide

64

   

nuci

15

papaya

56

   

arahide

15

       

fistic

15

       

coacaze

15

       

zmeura

25

       

dude

25

       

caju

22

       
             

LEGUME

anghinare

15

sfecla

64

pastarnac *

97

sparanghel

15

cartofi fierti

56

cartofi piure

80

brocoli

15

cartofi noi

57

cartofi la cuptor

85

conopida

15

cipsuri

56

cartofi prajiti

75

telina

15

   

cartofi rosii fierti

88

castravete

15

       

vanata

15

       

fasole verde

15

       

ardei

15

       

mazare

15

       

dovlecel

15

       

rosii

15

       

varza

10

       

ciuperci

10

       

ceapa

10

       

morocovi fierti

39

       

morcovi

49

       

cartofi dulci

54

       

praz

15

       
             

DULCIURI

ciocolata amara 70%

25

nutella

55

pufarine

80

marmelada fara zahar

20

inghetata

60

   
   

ciocolata cu zahar

60

   

 

Un bun medic stomatolog isi ingrijeste pacientul cu daruire, studiaza fiecare aspect al sanatatii orale, dar si al nutritiei si al sanatatii generale, pentru a preveni afectiunile orale cu real succes.

NEOCLINIQUE ITI INGRIJESTE SANATATEA ORALA!

CONTACT CLINICA UNIRII:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Unirii la numarul de telefon +40371.000.111 sau email office@neoclinique.ro  .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Unirii puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Unirii:

KPG Giurca Simona: Email: simona@neoclinique.ro   Mobil: +4 0755 10 10 02

KPG Visovan Catalina: Email: catalina@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 01

CONTACT CLINICA MILITARI:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Militari la numarul de telefon +40371.000.111 sau email: office@neoclinique.ro .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Militari puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Militari:

KPG Ionica Vera: Email: vera@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03

KPG Grigore Elena: Email: elena@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03