Halitoza sau halena: ce trebuie sa stiti despre respiratia urat mirositoare -  Dr. Dinulescu Adriana

Halitoza sau halena: ce trebuie sa stiti despre respiratia urat mirositoare - Dr. Dinulescu Adriana

Daca va loviti in viata curenta de persoane care va fac sa va retrageti un pas in spate (mirosul se simte de la cel putin 10cm), daca va apare respirtia urat mirositoare si incepeti sa cautati raspunsuri, atunci trebuie sa stiti cateva lucruri despre Halena.

Cand va intalniti cu oameni, fie pentru o intalnire de lucru, o reuniune de familie sau un eveniment social, doriti sa lasati cea mai buna impresie posibila. V-ati ales cu atentie tinuta, coafura, accesoriile.

Dar v-ati straduit la fel de mult in privinta respiratiei?

Sigur, dintii ar putea parea albi si nu aveti nicio indoiala ca zambetul dumneavoastra perlat va straluci. Dar daca suferiti de halitoza, este posibil sa fiti jenat sa zambiti oricui - sau chiar sa vorbiti in fata lor.

De fapt, aproximativ 95% dintre adulti vor suferi de respiratie urat mirositoare la un moment dat sau altul. Cu toate acestea, 25% dintre adulti sufera de halitoza si sunt afectati de ea in mod regulat.

Nu sunteți sigur daca aveți halitoza? Cititi mai departe. Mai jos, va vom spune tot ce trebuie sa stiti despre halitoza, astfel incat sa va puteti trata respiratia urat mirositoare si sa va simtiti increzatori in zambetul dumneavoastra si in respiratia dumneavoastra - data viitoare cand va veti intalni cu familia, prietenii sau colegii.

Ce este halitoza

Halena defineste respiratia cu miros neplacut, iar ca simptome pe langa respiratia neplacuta, pot sa apara gura uscata, modificari ale gustului, limba incarcata.

Halotoza este mai mult decat un caz temporar de miros al gurii. Daca aveți halitoza, respiratia pare sa miroasa in mod constant. Puteti mesteca guma pentru a acoperi usor mirosul pentru o perioada scurta de timp, dar de fapt, mirosul urat nu dispare niciodata. In plus, mirosul nu dispare, de obicei, nici dupa ce ati utilizat ata dentară, dupa ce va periati dintii sau va clatiti gura.

Pentru a determina daca aveti halitoza, puteti face cativa pasi acasa. De exemplu, ati putea sa va acoperiti gura cu mainile, sa expirati si sa mirositi pentru a simti daca este prezent un miros.

Cel mai eficient mod de a determina daca aveți halitoza este sa va vizitati medicul dentist.

Desi s-ar putea sa va simtiti jenat de respiratia urat mirositoare, nu ar trebui sa ascundeti aceasta problema medicului stomatolog. In timpul consultului, acesta va va pune intrebari despre obiceiurile alimentare si de sanatate orala si va determina sursa halitozei. Fara recomandările medicului dentist, veti avea dificultati in tratarea afectiunii de unul singur.

Tipuri de halitoza

Halitoza poate fi:

Normala

Respiratia urat mirositoare poate fi normala (fiziologica) in anumite circumstante. Acestea includ:

  • Dimineata cand va treziti
  • Daca fumati
  • Dupa ce ati mancat anumite alimente - de exemplu, usturoi, ceapa, condimente, varza, muguri etc.
  • Dupa ce ati baut mult alcool.

Patologica

Aceasta inseamna ca exista o problema care o cauzeaza. Aceasta este de obicei o afectiune dentara, dar poate proveni din alte surse sau poate fi cauzata de o afectiune generala.

Psihologica

In acest caz, persoana nu are o respiratie urat mirositoare. Nimeni altcineva nu poate mirosi, dar persoana devine foarte nelinistita.

O versiune extrema a acestui lucru se numeste halitofobie, frica de respiratie urat mirositoare. Unii oameni cred ca au respiratie urat mirositoare atunci cand nu au. Acest lucru poate avea ca rezultat un comportament ciudat, pentru a incerca sa minimalizeze ceea ce ei considera a fi respiratia urat mirositoare. De exemplu, pot sa-si acopere gura atunci cand vorbesc, sa evite sau sa se tina la distanta de alte persoane sau sa evite ocaziile sociale.

Persoanele cu halitofobie exagereaza in privinta curatarii dintilor si folosesc frecvent gume de mestecat, menta, apa de gura si spray-uri, in speranta de a-si reduce suferinta.

Tratamentul psihologic va ajuta pacientul sa inteleaga ca halitoza sa nu este reala.

Cauzele halitozei

Acest miros neplacut poate fi consecinta mai multor factori  care tin de:

  • probleme la nivelul cavitatii bucale
  • cauze digestive ca: staza gastrica, boala de refluxgastroesofagian, gastrite, colite, stenoze, diverticuli, tumori
  • insuficienta hepatica (eliminarea de compusi pe baza de sulf prin respiratie)
  • insuficienta renala
  • infectii pulmonare, bronsite cronice
  • afectiuni metabolice ca diabetul zaharat, intoleranta la lactoza, cetoacidoza din malnutritie etc.

Daca cauza este depistata la nivelul cavitatii bucale, in 80% din cazuri este consecinta bacteriilor de la acest nivel, care prin degradarea resturilor alimentare formeaza compusi pe baza de sulf.

In principal este incriminata igiena dentara deficitara in combinatie sau nu cu scaderea secretiei salivare, in mixaj sau nu cu consumul de tutun, alcool, cafea, diverse alimente ca ceapa, usturoi, condimente exotice, branzeturi, peste, bauturi acide.

Medicamentele ca antihipertensivele, antihistaminicele si antibioticele de asemenea au rol in aparitia halenei.

In general, infectiozitatea crescuta la nivelul cavitatii bucale apare datorita lipsei de igiena, netratarii afectiunilor carioase si a bolilor parodontale, neigienizarii lucrarilor protetice, protezelor si a aparatelor ortodontice, netratarii sinuzitelor, amigdalitelor si a altor infectii de la acest nivel.

Xerostomia (gura uscata) si scaderea secretiei salivare poate fi combatuta prin cresterea consumului de lichide, dieta echilibrata fara a se sari peste mese  precum si eliminarea factorilor care pot provoca acest lucru (tratamentul patologiei glandelor salivare), renuntarea la fumat, alcool, cafea etc.

Tratament pentru halitoza

Simptomele acestei afectiuni pot fi remediate:

  • Limitati alimentele care induc respiratia urat mirositoare, cum ar fi usturoiul, ceapa si alimentele picante.
  • Practicati o buna ingrijire dentara. Spalati-va dintii de doua ori pe zi, folositi ata dentara la sfarsitul fiecarei zile si utilizati apa de gura.
  • Folositi o perie pentru limba, pentru a curata bacteriile.
  • Schimbati periuta de dinti la fiecare doua sau trei luni. Aruncati-o pe cea veche dupa ce v-ati recuperat in urma unei boli.
  • Curatati-va protezele seara, daca purtati.

Daca halitoza provine dintr-o alta problema de sanatate, intalniti-va cu medicul dumneavoastra de ingrijire primara si solicitați tratament cat mai curand posibil. Odata ce aceste boli au fost tratate, respiratia urat mirositoare cronica ar trebui sa dispara.

De asemenea, ar trebui sa vă vizitați medicul dentist in mod regulat pentru igienizari profesionale si consulturi de rutină.

Medicul stomatolog va poate oferi sfaturi suplimentare pentru tratarea halitozei si ingrijirea dintilor.

Cum puteti preveni respiratia urat mirositoare

In concluzie, ca si mijloc de preventie al halenei ramane ca cea mai buna metoda igiena corecta a cavitatii bucale, rezolvarea problemelor stomatologice si  a afectiunilor de ordin general.

Se recomanda periajul dentar de 2 ori pe zi, folosirea produselor de ingrijire bucala ca ata dentara, dusul bucal, periajul limbii, apa de gura, consultatii stomatologice periodice, dieta echilibrata, renuntarea la tutun, alcool, combaterea uscaciunii gurii, apelarea la remedii naturiste ca menta, patrunjel, etc.

 

 

 

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole