Elasticele aparatului dentar: ce sunt, care este rolul lor și când trebuie înlocuite

Elasticele aparatului dentar: ce sunt, care este rolul lor și când trebuie înlocuite

Potrivit statisticilor, 47% dintre oameni sunt atrași de zâmbet, 31% de ochi, 7% de haine și 4% de podoaba capilară. În același timp, peste 50% dintre români au dinții strâmbi sau aglomerați. ceea ce îi face să zâmbească mai mult cu gura închisă. Soluția potrivită pentru ei este îngrijirea dentară personalizată cu ajutorul unui aparat dentar.

Elasticele pentru tratamentele ortodontice sunt folosite în cazul pacienților care poartă aparate dentare fixe, de obicei după câteva luni de la aplicarea aparatelor. Ele sunt o parte importantă a tratamentului și ajută la crearea forței necesare, în mod constant, pentru alinierea corectă a dinților și maxilarelor.

Prin urmare, odată ce au fost recomandate de medicul specialist, ele trebuie purtate cu responsabilitate și regularitate de către pacient, spre binele acestuia și pentru asigurarea rezultatelor mult așteptate. Nefolosirea acestora și ignorarea indicațiilor medicului conduce de cele mai multe ori la prelungirea duratei tratamentului ortodontic, adică la necesitatea purtării pentru un timp mai îndelungat a aparatelor dentare.

Tipuri de elastice ortodontice

Un tip de elastic este acela care ajută sârma oțelită a aparatului dentar să rămână fixată pe fiecare element metalic aplicat pe dinți. Acest tip de elastic contribuie la procesul de mișcare a dinților în poziția corectă, prin corectarea distanței inter-dentare, în conformitate cu tratamentul ortodontic. El se găsește într-o gamă variată de forme și culori și este schimbat de către medicul specialist atunci când este nevoie.

Un alt tip de elastic, mai mare, este cel folosit pentru corectarea mușcăturii, prin aplicarea forței necesare alinierii corecte a maxilarelor. Aceste elastice pot fi inserate de către medicul ortodont în funcție de corectura dorită, existând mai multe configurații (între maxilare, sus-jos, în interiorul arcului maxilar). Și acestea sunt fabricate în diverse culori și forme, în funcție de necesitate.

Cât timp și cum trebuie purtate elasticele ortodontice

Aplicate și purtate corect acestea grăbesc procesul de aliniere, fiind astfel o parte importantă a procedurii medicale. Ele trebuie purtate atât timp cât stabilește medicul ortodont, în niciun caz mai puțin. În mod normal, medicul prescrie purtarea acestora pentru 10-12 ore/zi, dar în unele cazuri este posibil ca să fie necesară purtarea permanentă (în aceste cazuri ele nu vor fi date jos decât pe timpul mesei și al igienei dentare).

Există și cazuri în care pacienții, din dorința de a grăbi procesul de aliniere, pun mai multe elastice, crezând că o forță augmentată ajută în tratament. Aceasta este o greșeală, pentru că forța aplicată este calculată dinainte, iar orice intervenție asupra ei, în cazul acesta prin augmentare, duce la deteriorarea rădăcinilor dentare și astfel la prelungirea duratei tratamentului

 

Tracțiunile intermaxilare

În cazul în care dantura suferă de o deformare severă, indiferent de vârsta pacinetului, pe lângă purtarea unui aparat dentar, se recomandă utilizarea unor accesorii ce ajută la eficientizarea tratamentului, numite tracțiuni sau elastice intermaxilare.

Tracțiunile sau elasticele intermaxilare sunt benzi de cauciuc așezate pe brackeți, care ajustează poziția maxilarului superior și a celui inferior. Ele ajutaă la alinierea corectă a acestora, ceea ce este important deoarece dinții de pe fiecare maxilar sunt repoziționați de arcuri. De asemenea, acestea ajută la îndreptarea dinților în funcție de locul în care ortodontul pune carligele.

Recomandările de purtare depind de anomalia tratată (clasa II sau III). În general se folosește tracțiune triunghiulară, 1 dinte de la maxilarul superior și 2 de la maxilarul inferior. Tracțiunea dinte pe dinte nu este recomandată, deoarece acestea pot duce la o extracție lentă, dar constantă a dinților.

Ce trebuie să știi despre elasiticele ortodontice

  • Trebuie purtate constant pentru rezultatele dorite

  • Sunt înlocuite la o perioadă de timp indicată de medicul stomatolog

  • Provoacă disconfort temporar, acesta dispărând după perioada de acomodare

  • Trebuie respectate cu sfințenie indicațiile medicului cu privire la modul de prindere al acestora

  • Elasticele intermaxilare nu trebuie purtate în timpul meselor

 

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Extractia dentara: cand este necesara, ce presupune si cum este recuperarea
Extractia dentara: cand este necesara, ce presupune si cum este recuperarea

Dintii sunt foarte importanti nu doar pentru a vorbi si a manca, ci si pentru mentinerea fortei si structurii osului maxilarului si a cavitatii bucale. Acesta este motivul pentru care, ori de cate ori este posibil, medicul dentist va recomanda restaurarea dintilor in locul extractiei dentare.

Stomatologia digitala - CAD/CAM si Estetica prin Skyn-uri
Stomatologia digitala - CAD/CAM si Estetica prin Skyn-uri

Incepand cu ianuarie 2016 oferim coroane si fatete dentare intr-o singura s...

Radiografiile dentare. De ce sunt necesare?
Radiografiile dentare. De ce sunt necesare?

Radiografiile dentare. De ce sunt necesare? Va intrebati de ce va trimite ...

Ce alimente ai voie și ce trebuie să eviți după un implant dentar pentru o recuperare rapidă și corectă
Ce alimente ai voie și ce trebuie să eviți după un implant dentar pentru o recuperare rapidă și corectă

alimentația după un implant dentar joacă un rol crucial în procesul de vindecare și recuperare

3 alimente dăunătoare pentru dinți
3 alimente dăunătoare pentru dinți

Igiena dentară, unul dintre cele mai neglijate aspecte când vine vorba de sănătatea românilor