Cum trebuie utilizat dusul bucal pentru o buna igiena orală

Cum trebuie utilizat dusul bucal pentru o buna igiena orală

 

Este important sa ne ingrijim dintii si gingiile in fiecare zi. S-a dovedit faptul ca doar periajul dentar corect efectuat de 2 ori pe zi nu este suficient pentru o igienizare eficienta a dintilor, dar mai ales a spatiilor interdentare si a santului gingival. Dupa un periaj complet al danturii, efectuat cu o periuta manuala sau electrica exista spatii in care raman resturi de mancare si placa bacteriana neindepartata. Folosirea atei dentare in completarea periajului este potrivita, dar daca vreti intr-adevar ca igiena orala sa fie si mai riguroasa, ar trebui sa luati in considerare folosirea unui dus bucal.

Beneficiile pe care vi le oferă utilizarea unui duș bucal

Folosirea unui dus bucal este un mare pas inainte pentru a avea grija de igiena dumneavoastra oro-dentara, imbunatatind cu pana la 93% sanatatea gingivala.

Dusul bucal este ideal pentru persoanele cu implanturi dentare, coroane, punti sau aparate ortodontice, pentru persoanele cu afectiuni parodontale, dar si pentru oricine isi doreste o dantura sanatoasa si un zambet atractiv.

Bineinteles, dusul bucal nu va da niciun rezultat daca nu este folosit cu regularitate, iar acest lucru este valabil pentru oricare proces de igiena orala, fie ca vorbim de periajul dintilor, curatarea limbii sau clatirea cu apa de gura.

Chiar dacă este folosit s o singura data pe zi, timp de 90 de secunde, dusul bucal va va ajuta sa aveti gingii mai curate si mai sanatoase.

Dusul bucal functioneaza pulsand jeturi de apa cu viteza foarte mare (pana la 40.000 de pulsatii pe minut) catre dinti si gingii. 

Jetul intermitent de apa (simpla, ozonizata sau solutie de apa de gura) dizloca resturile alimentare din zonele inaccesibile periutei de dinti sau atei dentare: spatiile subgingivale, interdentare, dintre bracketi, zonele acoperite de corpurile de punte sau din jurul implanturilor.

Aceasta caracteristica a dusului bucal diminueaza semnificativ riscul colonizarii bacteriene a acestor zone, eliminand mirosurile neplacute sau infectiile gingivale si/sau parodontale, lasand o senzatie de prospetime.

Cum se foloseste dusul bucal

Folositi dusul bucal zilnic, cel putin o data pe zi, inainte de periaj, cu apa calduta la 37 de grade sau cu solutie diluata de apa de gura continand substante antibacteriene (Clorhexidina, Listerine) sau cu apa de gura cosmetica.

Atentie prima data când folositi dusul bucal! Intrucat presiunea apei poate fi destul de puternica, nu este indicat sa il utilizati la treapta cea mai inalta de viteza. Incepeti cu o treapta inferioara, ca sa va obisnuiti cu senzatia, apoi alegeti-o pe cea mai confortabila si eficienta pentru dumneavoastra. Trebuie să vă obisnuiti cu ideea ca va pulverizati apa in gura.

Aplecati-va deasupra chiuvetei si lasati apa sa curga din gura in timp ce va spalati, sau puteti sa tineti gura inchisa, scuipand apa in exces din cand in cand.

In prima saptamana de utilizare, dusul bucal poate provoca sangerari gingivale. Nu va speriati, pentru ca este un proces normal, iar cu timpul gingia devine mai flexibila si nu veti mai avea aceste probleme.

Cum alegeti dusul bucal potrivit

Este recomandat un dus bucal cu capacitate mare pentru apa si cu mai multe trepte de viteza. 

  • Dus bucal cu fir/fara fir 

In cazul unui dus bucal fara fir, avantajele principale sunt portabilitatea si comoditatea. Dispozitivul va avea un rezervor incorporat si o unitate / statie de baza mult mai mica decat  alternativa cu fir. Cu toate acestea, rezervorul poate avea nevoie sa fie reumplut inainte sau chiar in timpul fiecarei utilizari. 

Aparatele cu fir nu sunt deosebit de portabile, desi sunt conectate la un rezervor mult mai mare, pe care unele persoane il considera mai convenabil. Dar unele dusuri bucale cu fir pot fi ceva mai puternice decat cele fara fir.

  • Durata de viata a bateriei

Daca sunteti in cautarea unui dispozitiv portabil, este o idee buna sa luati in considerare si durata de viata a bateriei. Exista dusuri bucale care vor continua sa functioneze pana la o saptamana de utilizare dintr-o singura incarcare, dar altele trebuie reincarcate dupa cel mult cateva zile.

In general, dispozitivele reincarcabile sunt mai rentabile pe termen lung. Dar, in acelasi timp, cele alimentate de baterii permit utilizarea continua, in cazurile in care nu este posibila incarcarea unei unitati reincarcabile.

  • Caracteristici si setari

Caracteristicile si setarile variaza foarte mult. In unele cazuri, veti folosi zilnic  o singura setare si un singur mod de alimentare, care este in general potrivit pentru majoritatea utilizatorilor. Dar pot exista tot felul de caracteristici suplimentare, niveluri de putere si asa mai departe. Beneficiul consta in modul in care un singur dispozitiv poate fi utilizat pentru a indeplini o multitudine de sarcini diferite.

  • Capete interschimbabile

Exista cateva lucruri de luat in considerare aici. In primul rand, un dus bucal care nu are capete interschimbabile este, in esenta, un dispozitiv de unica folosinta. In al doilea rand, este o idee buna sa luati in considerare costul capetelor de inlocuire. Motivul este acela ca, desi unele capete de inlocuire au un pret accesibil, altele sunt foarte scumpe.

De asemenea, merita luata in considerare varietatea capetelor de inlocuire disponibile, care pot include capete concepute pentru scopuri specifice: ingrijirea gingiilor, dinti sensibili, utilizarea pentru copii si asa mai departe. Unul dintre cele mai mari beneficii ale investitiei intr-un dispozitiv care accepta capete interschimbabile este modul in care o unitate poate fi partajata intre mai multi utilizatori, adaugand o valoare maxima dispozitivului.

 

Igiena orala moderna include dusul bucal, ca metoda foarte eficienta de curatare a resturilor alimentare si placii bacteriene.

Photo credits: AI image generator with Dalle-3 in Bing
Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Xerostomia sau sindromul de gura uscata: de ce apare si cum se trateaza
Xerostomia sau sindromul de gura uscata: de ce apare si cum se trateaza

Cu totii ne confruntam deseori cu senzatia neplacuta de gura uscata, din diferite cauze si in diferite momente ale zilei. Deseori, aceasta este temporara, dar exista si situatii in care senzatia persista.

Implantul Dentar si CT-ul
Implantul Dentar si CT-ul

Implantul Dentar si CT-ul  Aplicatii CBCT   Da...

Interviu - Dr. Stratulat Remus, Specialist Estetica Dentara
Interviu - Dr. Stratulat Remus, Specialist Estetica Dentara

A oferi unui pacient sansa sa zambeasca fara nici o grija, sa se bucure cand se uita in oglinda este ceva esential pentru starea sa de bine...

DSD, un trend sau un instrument indispensabil in cabinetul de estetica dentara?
DSD, un trend sau un instrument indispensabil in cabinetul de estetica dentara?

DSD, un trend sau un instrument indispensabil in cabinetul de estetica dent...

Maseaua de minte - ce trebuie sa stii despre ea
Maseaua de minte - ce trebuie sa stii despre ea

Maseaua de minte este cunoscuta in popor ca si maseaua a carei aparitie m...

Eveniment 2015 Neoclinique Pro Courses, curs de perfectionare continua!
Eveniment 2015 Neoclinique Pro Courses, curs de perfectionare continua!

Am avut un mare eveniment în 2015 despre cum putem face estetica dent...