De ce se ingalbenesc dintii si ce solutii exista?

De ce se ingalbenesc dintii si ce solutii exista?

De ce se ingalbenesc dintii si ce solutii exista?

 

Te speli pe dinti corect, in mod regulat si totusi ai dintii galbeni? Afla in continuare de ce se ingalbenesc dintii  si cum poti avea un zambet alb si stralucitor, in cel mai scurt timp posibil si fara disconfort.

Care este culoarea normala a dintilor?

Forma si culoarea dintilor sunt la fel de unice ca amprenta. Culoarea originala a dintilor dumneavoastra a fost determinata in timpul dezvoltarii lor. Grosimea smaltului, combinata cu nuanta dentinei subiacente influenteaza  culoarea smaltului.

In timp, dintii tuturor isi schimba nuanta. Imbatranirea este una dintre cele mai frecvente cauze ale ingalbenirii dintilor. Smaltul dintilor este usor translucid. Dentina se intuneca si pe masura ce imbatranesti, ceea ce poate accentua si mai mult culoarea galbena a dintilor. Igienizarile orale regulate va pot ajuta sa va simtiti increzatori in zambetul dumneavoastra.

Ca regula generala, dintii rareori isi schimba rapid nuanta. In schimb, ingalbenirea naturala tinde sa apara in timp. Un dinte care devine brusc gri, poate reactiona la o infectie sau la un traumatism dentar. Acest tip de schimbare a culorii nu este reversibila. 

Cauze ale ingalbenirii dintilor

De ce se ingalbenesc dintii? Ingalbenirea poate fi de doua tipuri: intrinseca (din interior, cauzata de factori interni) si extrinseca (cauzata de factori externi ce actioneaza asupra smaltului).

Cauze interne ale ingalbenirii dintilor

  • Mostenirea genetica. Culoarea naturala a dintilor tai este stabilita genetic.  

  • Tratamentul cu anumite antibiotice (tetraciclina sau amoxciclina) in perioada de formare a dintilor, pana la varsta de 7 ani, tratament care coloreaza incisivii si caninii din interior, in toata structura lor. Gradul de ingalbenire tine de durata tratamentului si doza administrata.

  • Anumite infectii la mamele gravide pot provoca decolorarea dintilor la sugar prin afectarea dezvoltarii smaltului.

  • Tratamentul cu antibiotice de genul tetraciclina sau amoxiciclina administrat mamei incepand din luna a 4-a de sarcina.

  • Unele tratamente, precum: radiatiile, chimioterapia, antihistaminicele, medicamentele antipsihotice si medicamentele pentru tensiune arteriala ridicata.

  • Odata cu imbatranirea. Ingalbenirea dintilor apare adesea la persoane de peste 50 de ani.

  • Devitalizarea dintelui duce la ingalbenirea si innegrirea sa, in timp, din cauza produsilor de necroza din pulpa dentara si a substantelor medicamentoase folosite in tratamentele de canal.

Cauze externe ale ingalbenirii dintilor

Acestea sunt cel mai des intalnite si afecteaza suprafata exterioara a dintelui: smaltul dentar. Se spune ca stilul de viata este principala cauza a ingalbenirii dintilor.

  • Igiena dentara precara, datorata periajului incorect si/sau neregulat. Medicul stomatolog este cel mai in masura sa iti explice cum sa iti periezi dintii corect. In timp, din cauza igienei precare, se formeaza placa bacteriana, ce duce la aparitia tartrului.

  • Fracturarea smaltului dentar in urma accidentelor.

  • Ingerarea de alimente, condimente, bauturi cu potential de a pata dintii, precum: vinul rosu, cafeaua, ceaiurile inchise la culoare, bauturile acidulate si mai ales cele de culoare inchisa, sosul de soia, otetul balsamic, sosul de tomate, curry, struguri, visine, afine, coacaze, mure, sfecla, ciocolata, citricele. Nu inseamna ca nu trebuie sa mai consumi aceste alimente si bauturi, ci doar ca trebuie sa le consumi cu moderatie si sa ai grija ca dupa aceea sa te speli pe dinti dupa maxim o ora, pentru ca acizii si colorantii sa nu aiba timp sa pateze smaltul.

  • Fumatul. Gudronul si nicotina din fumul tigarilor se depun pe smalt, ingalbenindu-l. Fumatul dauneaza sanatatii orale in multe moduri, fiind un principal factor al aparitiei parodontozei.

  • Excesul de fluor. Da, ai citit bine. Fluorul ajuta la prevenirea cariilor, prin aplicarea lui orala (paste de dinti, apa de gura, geluri concentrate aplicate de medic) si limitata, doar in cazul in care este necesar. Administrarea fluorului pe cale generala, prin medicamente si apa imbogatita cu fluor, dar in exces, poate duce la fluoroza, afectiune ce se manifesta prin aparitia unor pete pe dinti.

  • Folosirea apei de gura cu clorhexidina pentru mai mult de 4 saptamani. Aceasta substanta, utilizata pe termen indelungat, poate cauza pete maronii pe suprafata dintilor si depunerea tartrului dentar.

Tratamente impotriva ingalbenirii dintilor

Este important sa afli, in cadrul unui consult stomatologic, cat de profunda este ingalbenirea dintilor, tipul, cauzele acesteia si modul in care poate fi tratata sau, dupa caz, mascata. 

Ingalbenirea dentara poate fi, in cele mai multe cazuri, rezolvata usor, in cabinet, prin periaj profesional, detartraj si, daca este necesar, prin albire dentara profesionala. Petele extrinseci sunt mai usor de indepartat.

Procedura pentru tratamentul de albire profesionala a dintilor in cabinet

Sistemul de albire cu lampa in cabinet albeste dintii cu pana la 8 nuante, in doar 45 de minute.

Pasii necesar sunt:

  • Evaluare clinica și determinarea culorii înaintea albirii dentare

  • Detartrajul dentar si periajul profesional se fac in mod obisnuit inainte de efectuarea tratamentului de albire, uneori obtinandu-se rezultate multumitoare prin simplul detartraj;

  • Protejarea gingiilor, prin izolarea dintilor de gingii. Acest lucru impiedica agentul de albire sa irite sau sa dauneze tesuturilor orale moi;

  • Folosirea ochelarilor pentru protectie;

  • Aplicarea gelului de albire;

  • Expunerea gelul de albire la lumina lampii. Sursa de lumina activeaza gelul de albire. Aceasta „activare” scurteaza timpul de tratament necesar si face ca albirea sa fie mai eficienta;

  • Indepartarea gelului de albire;

  • Determinarea nuantei post-albire a dintilor. Dupa tratamentul de albire, medicul dentist face o noua evaluare a nuantei dintilor, pentru a vedea cu cate nuante au fost dintii albiti.

Factorii de care depinde cu cate nuante se albesc dintii sunt urmatorii:

  • frecventa albirilor anterioare: la pacientii care nu au facut niciodata albire dentara profesionala, rezultatul poate fi chiar spectaculos. In schimb, la  cei care frecvent folosesc produse de albire dentarăa  rezultatul va fi ca după o igienizare profunda; Atentie! Nu recomandam albiri dentare frecvente (nu mai devreme de 2 ani), deoarece va fi afectat smaltul dentar;

  • varsta pacientului: rezultatul dupa albire poate fi ca o igienizare profunda, ca o intinerire a zambetului;

  • igiena orala perfecta in combinatie cu o dieta si un stil de viata sanatos: rezultatul dupa albire poate fi ca o igienizare profunda;

Albire dentara laser la Neoclinique

Neoclinique ofera pacientilor sai o eficienta si inovatoare metoda de albire a dintilor, prin tehnologia laser. SIROLaser Sirona este lider global de inovatie in echipamentele dentare, de aceea l-am ales pentru pacienții noștri.

Lumina laser este transmisa dintilor pregatiti cu gelul de albire. In timpul procedurii de albire, radicalii liberi de oxigen sunt difuzati in smaltul dentar si dentina. 

Laserul performant SIROLaser Blue Sirona asigura o albire rapida si foarte sigura, eliminand efectele adverse de sensibilizare dentara.

Petele instrinseci apar in structura interna a dintelui, denumita dentina, ele fiind mai greu de curatat. In cazul in care dintii nu pot fi albiti, este necesara  plasarea de coroane sau fatete dentare, care vor masca defectul estetic. 

Cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM beneficiati la Neoclinique de lucrari dentare de tipul: coroane, fatete, inlays, onlays, ce se pot prepara intr-o singura vizita, la fata locului, fara a astepta 2 saptamani lucrarea de la un laborator de tehnica dentara.

Neoclinique iti pune la dispozitie tratamente performante de albire dentara, realizate cu ajutorul tehnologiilor avansate, cu rezultate eficiente si cu minima sensibilitate dentara.

 

Photo credits: AI image generator with Dalle-3 in Bing
Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

E mai bun un tratament cu un aparat ortodontic fix sau unul  mobil?
E mai bun un tratament cu un aparat ortodontic fix sau unul mobil?

E mai bun un tratament cu un aparat ortodontic fix sau unul  mobil?&...

Extractia dentara: cand este necesara, ce presupune si cum este recuperarea
Extractia dentara: cand este necesara, ce presupune si cum este recuperarea

Dintii sunt foarte importanti nu doar pentru a vorbi si a manca, ci si pentru mentinerea fortei si structurii osului maxilarului si a cavitatii bucale. Acesta este motivul pentru care, ori de cate ori este posibil, medicul dentist va recomanda restaurarea dintilor in locul extractiei dentare.

Caria dentara la copii: tot ce trebuie sa  stii despre aceasta problema
Caria dentara la copii: tot ce trebuie sa stii despre aceasta problema

Caria dentara la copii afecteaza atat dintii temporari (de lapte), cat si pe cei definitivi.

Implantul Dentar si CT-ul
Implantul Dentar si CT-ul

Implantul Dentar si CT-ul  Aplicatii CBCT   Da...

Zirconiul in Stomatologie - Coroana din portelan pe suport de zirconiu
Zirconiul in Stomatologie - Coroana din portelan pe suport de zirconiu

Cat costa o coroana dentara pe zirconiu?Accesati: lista de preturi pentru...