Meniu
EN

Stomatologie Bucuresti

Cariologia (Odontoterapia) - tratamentul cariei dentare

Cariologia (Odontoterapia) - tratamentul cariei dentare
  • userfiles/servicii/21/iStock_000007113820XSmall.jpg

Cariologia (Odontoterapia) - este tratamentul afectiunilor coronare, a unei carii dentare prin curatare si obturare cu o plomba compozit sau o incrustatie ceramica

Aceasta specializare stomatologica, odontologia (cariologia) are ca scop refacerea estetica si functionala a dinitilor cariati prin diverse tehnici si materiale. Se foloseste anestezia locala foarte eficienta si tratamentul are loc fara durere.

Plomba dentara cea mai frecvent intalnita se numeste obturatie fotopolimerizabila, deoarece materialul utilizat (amestec de plastic de culoarea dintelui si dioxid de siliciu) se intareste sub actiunea unei lampe cu led. Acest tip de plomba dentara este potrivita cand fracturile dentare sunt mici sau medii si cand se restaureaza dintii frontali care nu suporta presiuni mari.

Un material intermediar este portelanul, care se poate folosi in cazul plombarii maselelor si ca sa fie reparata o carie dentara mai mare, avand o rezistenta in timp aproape dubla fata de o plomba din compozit.

Cand dintele are o carie foarte mare plombele dentare nu mai sunt suficiente pentru refacerea acestuia si se utilizeaza coroane dentare.

Cand apare caria dentara?

Caria dentara apare din cauza bacteriilor care distrug smaltul dintilor si restul tesuturilor  componente. Lipsa igienei dentare la domiciliu conform recomandarilor (periaj de 2 ori pe zi cate 2 minute si utilizarea atei dentare) duce si la aparitia cariilor pe langa alte boli dentare, gingivita, parodontoza.

Culoarea cariei dentare este gri spre negru si poate fi vazuta chiar si de pacient cu o oglinda.

Odontoterapia (cariologia) se ocupa si cu refacerea dintilor afectati de fracturi, ciobiri, fisuri, loviri, uzura avansata si alte tipuri de daune ale suprafetei dintilor, care pot fi corectate cu o plomba. Unii pacienti au nevoie poate doar de corectarea ocluziei (a muscaturii) si atunci se poate inalta un dinte prin adaugarea de material.

Va ajuta vizita de control o data la 6 luni la cabinetul stomatologic, astfel va pastrati sanatoasa dantura si tratati caria dentara imediat cum apare.

Ce face medicul cand trateaza o carie dentara?

In primul pas indeparteaza tesutul afectat, apoi curata si igienizeaza zona si la final astupa cavitatea cu un material ales impreuna cu pacientul. Toata procedura ar trebui sa dureze in medie sub 1 ora.

Cat costa o plomba la Neoclinique?

Accesati lista de preturi pentru plombe dentare (odontoterapie / cariologie) de pe site, penru a vedea detalii despre cost sau luati legatura cu Neoclinique apeland 0371.000.111

Pregatirea si obturarea cavitatilor are preturi diferite in functie de durata si dificultatea manoperei, de tipul de material si de cantitatea folosita, categoriile fiind plombe pentru o suprafata dentara, plomba pentru doua suprafete si plomba care acopera trei suprafete.

Caria dentara se diagnosticheaza vizual cu o mica oglinda si cu ajutorul unei radiografii retroalveolare la nivelul dintelui afectat, prin care medicul stomatolog identifica adancimea cariei si tratamentul adecvat.  Asadar inainte de punerea unei plombe ar fi necesara o radiografie dentara.

In multe cazuri recomandam utilizarea unor incrustatii sau onlay-uri ceramice in locul clasicelor plombe compozit (rasini compozite), pentru ca au urmatoarele avantaje:

  • rezistenta la presiuni in timpul masticatiei
  • durabilitate si longevitatea crescuta fata de plombele compozit , estimata la 15 ani fata de 8-10 ani
  • sunt potrivite pentru dintii foarte solicitati, cum ar fi maselele
  • rezistent la patare si colorare
  • se pastreaza mai mult din dinte, sunt necesare putine slefuiri, dentistul nu indeparteaza si tesut sanatos pentru a face loc lucrarii dentare ci doar tesutul afectat

Obturatiile turnate (incrusatii, inlay) sunt lucrari dentare ale caror preturi le gasiti in categoria protetica dentara.

Inclusiv dintii frontali care au carie pot fi reparati cu ajutorul unei plombe, insa diverse cazuri este necesara o coroana dentara cu zirconiu la dintii anteriori, daca distructia dintelui este pe o suprafata mare.

Un dinte care are o obturatie tip portelan (onlay, inlay) este numit popular si "dinte de portelan" deoarece beneficiaza de proprietatile acestui material, arata bine si este rezistent. In general o reconstructie de portelan acopera o marte parte a dintelui.

Reconstructia coronara

Uneori pacientii vin la stomatolog doar cand resimt durere, adica atunci cand caria a distrus o mare parte a tesuturilor. Cand o carie este profunda, pacientul simte durere fiindca infectia a ajuns la nerv si devine necesar un tratament de canal dentar, adica si o sedinta de endodontie, inainte de a obtura cavitatea in care a fost caria.

Reconstructia coronara poate sa implice inserarea a 1 sau 2 pivoti din fibra de sticla pe care medicul stomatolog reconstruieste dintele. In acest caz procedura se numeste "obturatie ancorata cu pivot fibra de sticla".

 

CONTACT CLINICA UNIRII:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Unirii la numarul de telefon +40371.000.111 sau email office@neoclinique.ro  .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Unirii puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Unirii:

KPG Giurca Simona: Email: simona@neoclinique.ro   Mobil: +4 0755 10 10 02

KPG Visovan Catalina: Email: catalina@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 01

CONTACT CLINICA MILITARI:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Militari la numarul de telefon +40371.000.111 sau email: office@neoclinique.ro .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Militari puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Militari:

KPG Ionica Vera: Email: vera@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03

KPG Grigore Elena: Email: elena@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03