Meniu
EN

Stomatologie Bucuresti

Ce este bine sa stii despre noul virus COVID-19

Ce este bine sa stii despre noul virus COVID-19
 • 1.jpg
 • Denumirea noului virus nu este Coronavirus, ci SARS-CoV-2. In 11 februarie 2020, OMS a anuntat ca denumirea oficiala a noului virus identificat pentru prima oara in Wuhan, China, este „SARS-CoV-2”( severe acute respiratory syndrome coronavirus 2).
 • Acest virus este sindrom respirator acut. Face parte din subfamilia de virusuri numite Coronavirusuri (CoV): 229E, NL63, OC43, HKU1, SARS-CoV, MERS-CoV.

Coronavirusurile sunt foarte raspandite in natura, producand, la om si animale (pasari, porci, bovine, cai, rozatoare, lilieci, feline, caini) afectiuni ale cailor respiratorii si gastroenterite, unele foarte grave, iar altele usoare sau chiar fara simptome clinice.

Sunt al doilea grup viral, dupa rinovirusuri, responsabil de inducerea rinofaringitelor, racelii comune la om.

Bolile oamenilor și animalelor provocate de coronavirusuri sunt numite coronaviroze. Nu există un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin) in infectiile umane cu coronavirus, tratamentul fiind numai simptomatic.

SARS-CoV-2 nu este primul virus din subfamilia lui care produce decese numeroase. Din 2012 pana in noiembrie 2019 au fost raportate la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) 2.494 de cazuri de infectie cu virusul MERS-CoV si 858 de decese.

In 2002-2003, virusul SARS-CoV a infectat 8000 de persoane si a provocat 774decese, epidemia raspandindu-se pe 5 continente, in 28 de tari.

 • Este considerat periculos prin virulenta sa, viteza de transmitere, in timp foarte scurt. Din decembrie 2019 pana in martie 2020, in doar 4 luni, au fost confirmate 114.243 de cazuri de infectii si 4.023 decese, in 25 de tari.

Problema cea mai mare in cazul propagarii rapide a virusului este lipsa locurilor in spitale. In regiunile foarte afectate, se procedeaza ca in conditii de razboi, se triaza bolnavii care vor beneficia de tratament, in functie de sansele de supravietuire.

 • Simptomele sale sunt diferite de pneumonie sau gripa prin simptomul de insuficienta respiratorie.
 • Bazat pe ceea ce stim pana acum, virusul se transmite in doua moduri principale:

- prin contact cu o persoana infectata, contact definit ca fiind o distanta de aproximativ 1,8 metri, prin picaturi din tractul respirator eliminate atunci cand o persoana stranuta sau tuseste.

- prin atingerea unor suprafete contaminate, urmată de atingerea ochilor, nasului sau gurii.

 • Nu doar oamenii in varsta sunt afectati de COVID-19, ci si tinerii si copiii. Se pare ca totusi categoria de varsta influenteaza gravitatea imbolnavirii si riscul crescut al decesului.
 • Antibioticele nu sunt eficiente in tratarea virusurilor. Doar infectiile bacteriene se trateaza prin antibiotice. Uneori, pe durata infectarii cu acest virus, este posibil ca pacientul sa dezvolte si o infectie bacteriana, fapt ce determina necesitatea tratarii cu antibiotice.
 • Nu exista inca un tratament pentru acest virus. Anumite variante de tratament sunt studiate si sunt in prezent in testari. Aceste testari vizeaza eficienta, siguranta si evaluarea efectelor adverse ale potentialelor tratamente.
 • Nu exista inca vaccin pentru COVID-19. Nu mai putin de 20 de variante de vaccin sunt in cercetare in prezent, oameni de stiinta din intreaga lume implicandu-se in acest efort sustinut.
 • Vaccinul pentru pneumonie sau gripa nu te protejeaza de noul virus.
 • Utilizarea spray-urilor nazale saline nu te protejeaza de noul virus.
 • Intraspitalicesc, cei care au contactat COVID-19 sunt tratati doar simptomatic, in conditii de izolare, prin medicamente antivirale si antiinflamatorii, oxigenoterapie si  suport respirator, in functie de gravitate. Recomandarile generale sunt de repaus si o foarte buna hidratare.
 • Se transmite si in zonele calde. Pana nu demult, au circulat zvonuri cu privire la posibila limitare a transmiterii in cazul regiunilor calde ale globului, dar situatia actuala demonstreaza contrariul.
 • Nu se transmite prin bunurile importate din China. Din cercetarile efectuate pana in prezent, nu se stie sigur intervalul de timp in care virusul este activ pe suprafete, dar nu se crede ca ar fi mai mare de cateva ore. Produsele provenite din China sunt transportate pe o durata mare de timp, manipulate, incarcate, descarcate, tinute la diferite temperaturi. Sansele ca virusul sa se mentina viu in aceste conditii, timp indelung.
CONTACT CLINICA UNIRII:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Unirii la numarul de telefon +40371.000.111 sau email office@neoclinique.ro  .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Unirii puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Unirii:

KPG Giurca Simona: Email: simona@neoclinique.ro   Mobil: +4 0755 10 10 02

KPG Visovan Catalina: Email: catalina@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 01

CONTACT CLINICA MILITARI:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Militari la numarul de telefon +40371.000.111 sau email: office@neoclinique.ro .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Militari puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Militari:

KPG Ionica Vera: Email: vera@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03

KPG Grigore Elena: Email: elena@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03