Meniu
EN

Stomatologie Bucuresti

Ce trebuie sa stii despre dintii de lapte ai copilului tau

Ce trebuie sa stii despre dintii de lapte ai copilului tau
  • mom-and-son-SK28W7V.jpg
  • adorable-child-learing-how-to-brush-his-teeth-P3DPRVX.jpg

Fiecare creatura a Pamantului are dintii adaptati nevoilor proprii de supravietuire a respectivei specii.

Oamenii au doua randuri de dinti de-a lungul vietii.

Ca si curiozitate, nu suntem singurele vietuitoare cu mai multe randuri de dinti, existand si vertebrate mici care au mai multe seturi de dinti.

Sau rechinii, care isi schimba dintii atunci cand acestia sunt uzati.

Evolutia omenirii a adus stabilirea la necesitatea a doar doua seturi de dinti de-a lungul existentei.

 

Ce sunt dintii de lapte

Dintii de lapte sunt dintii copilariei, dinti temporari, ce vor fi inlocuiti la momentul potrivit, de catre dintii definitivi.

Dintii de lapte erup treptat, in frageda copilarie si se numesc „de lapte” datorita culorii albe stralucitoare, semanand cu niste perlute mici, perfecte.

Acestia au o structura a smaltului mai moale si o ancorare mai putin rezistenta decat a celor definitivi, corespunzand necesitatilor nutritive ale copilului.

 

Cati dinti de lapte are un copil?

Dintii de lapte sunt in numar de 20, fiind:

  • 4 incisivi centrali
  • 4 incisivi laterali
  • 4 canini
  • 4 primii molari
  • 4 molari secundari

Prin comparatie, dantura definitiva este compusa din 32 de dinti. In timp, maxilarul se mareste, facand loc dintilor definitivi.

Dintii definitivi cuprind, in plus:

  • 4 primi premolari
  • 4 premolari secundari
  • 4 molari tertiari

Exista cazuri speciale si foarte rar intalnite, cand numarul dintilor de lapte, sau cel al dintilor definitivi este mai mic sau mai mare, ori cand dintii lipsesc complet.

Afectiunea caracterizata prin lipsa completa a dintilor se numeste anodontie. Numarul mai scazut de dinti este reprezentat de afectiunile numite hipodontie (1-6 dinti lipsa) si oligodontie (peste 6 dinti lipsa). Hiperdontia reprezinta numarul de dinti mai mare decat normal.

 

Cand apar dintii de lapte?

Mugurii lor se formeaza in gingii, inca din timpul vietii intrauterine.

Eruptia dintilor temporari incepe la fiecare copilas intr-un moment diferit, in general intre 6 si 7 luni, dar uneori primul dintisor poate aparea si la 3 luni, sau chiar la 1 an.

Dintii de lapte apar treptat, cate unul sau mai multi deodata, de obicei cate doi.

In mod normal, pana la varsta de 3 ani, copilul va avea toti dintii de lapte.

Acesti dinti temporari apar intr-o anumita ordine, primii fiind incisivii inferiori, apoi urmand incisivii exteriori. In acest stadiu, copilasul va avea dinti dragalasi, ca de iepuras.

Urmeaza dintii din laterale si spate. Ultimii care apar sunt molarii secundari.

 

De ce cad dintii de lapte?

Pe masura ce dintele permanent creste, coborand, pregatit de eruptie, radacina dintilor de lapte se resoarbe, facandu-i loc.

Este bine de stiut ca atunci cand dintele de lapte cade, nu veti observa si radacina acestuia. Acest fapt nu inseamna ca dintele s-a rupt, ca radacina a ramas blocata in gingie si va trebui extrasa, ci ca totul este normal si in curand veti observa noul dintilsor definitiv erupand in locul celui de lapte, cazut.

 

Cum se ingrijesc dintii de lapte

Dintii de lapte se ingrijesc la fel de bine ca si cei definitivi, pentru ca sanatatea, integritatea si mentinerea lor pe arcada pana la caderea fiziologica, sunt esentiale pentru sanatatea viitorilor dinti definitivi.

Se impune controlul stomatologic regulat, odata la 6 luni sau chiar mai des, incepand cu momentul aparitiei primului dinte de lapte.

Prevenirea problemelor de sanatate orala, obisnuirea copilului cu medicul stomatolog, cu instrumentarul, cu mediul din clinica, cu ingrijirea regulata a dintilor, este importanta pentru sanatatea si conduita sa preventiva, ca viitor adult.

Neoclinique ingrijeste dintisorii de lapte ca si cum ar fi din aur si are grija de confortul psihic si fizic al micilor sai pacienti. Medicii nostri pededonti sunt blanzi,  rabdatori, specializati in tratarea copiilor si dispun de tehnologii moderne, ce combat fobia de stomatolog.

CONTACT CLINICA UNIRII:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Unirii la numarul de telefon +40371.000.111 sau email office@neoclinique.ro  .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Unirii puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Unirii:

KPG Giurca Simona: Email: simona@neoclinique.ro   Mobil: +4 0755 10 10 02

KPG Visovan Catalina: Email: catalina@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 01

CONTACT CLINICA MILITARI:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Militari la numarul de telefon +40371.000.111 sau email: office@neoclinique.ro .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Militari puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Militari:

KPG Ionica Vera: Email: vera@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03

KPG Grigore Elena: Email: elena@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03