Meniu
EN

Stomatologie Bucuresti

Cariile dentare si echilibrul hormonal

Cariile dentare si echilibrul hormonal
 • keeping-balance-PMXMS3V423.jpg
 • doctor-concept-ECXK8M9.JPG

Stii deja ca afectiunile dentare iti afecteaza starea de bine, aspectul zambetului, chiar dorinta de a zambi, relatiile sociale si implicit, echilibrul emotional.

Dar mai mult decat atat, acestea produc efecte de lunga durata asupra sanatatii generale.

 

Cum influenteaza cariile dentare echilibrul hormonal?

Cariile, infectiile si alte afectiuni dentare duc la reactii inflamatorii, dureri, lipsa somnului si deficiente nutritionale.

Toti acesti factori produc oboseala glandelor suprarenale.

Glandele suprarenale produc in aceste situatii hormoni de stres, ceea ce duce la suprasolicitarea glandelor suprarenale, sau oboseala lor, cum mai este denumita.

Motivul este ca atunci cand nivelul de stres creste, suprarenalele sunt nevoite sa produca un nivel mai mare de adrenalina si cortizol. Corticosteroizii cresc rezistenta organismului. Dar atunci cand stresul este permanent sau de durata indelungata, apare epuizarea suprarenala.

 

De ce este important echilibrul hormonal

Hormonii ne afecteaza in moduri complexe, echilibrul hormonal fiind cheia functionarii optime a organismului.

Echilibrul hormonal este intretinut de producerea tuturor hormonilor necesari, in cantitatea necesara si in ritmul necesar.

Sistemul endrocrin, prin componentele sale, glandele endocrine, are aceasta misiune importanta.

Reteaua de glande endocrine este raspandita in intreg organismul uman:

 • Hipotalamusul
 • Hipofiza
 • Glanda pineala
 • Tiroida
 • Glandele paratiroide
 • Timusul
 • Glandele suprarenale
 • Pancreasul
 • Ovarele
 • Testiculele

Atunci cand o singura componenta a sistemului functioneaza defectuos, intreg echilibrul organismului este afectat.

Dereglarile hormonale provoaca infertilitate, depresie, anxietate, nervozitate, scadere sau luare in greutate, acnee, insomnie, oboseala cronica, diabet.

Simptomele difera de la caz la caz, in functie de glanda sau glandele care au probleme de functionare.

 

Suprasolicitarea glandelor suprarenale

Atunci cand glandele suprarenale sunt afectate, fiind suprasolicitate, datorita prezentei infectiilor dentare, nu mai poroduc cantitatea necesara de hormoni, pentru ca organismul sa functioneze in parametri normali. Efectele oboselii suprarenale sunt:

 • Rezistenta scazuta la stres;
 • Oboseala cronica (somn neodihnitor);
 • Imunitate scazuta;
 • Sensibilitate accentuata la frig;
 • Alergii alimentare;
 • Uscaciunea pielii si caderea parului.

 

Glandele suprarenale si importanta lor

Glandele suprarenale sunt doua glande endocrine mici, de forma triunghiulara, dispuse deasupra rinichilor, care au un rol foarte important, producand hormoni precum cortizolul, adrenalina si aldosteronul, precum si hormonii androgeni.

Acesti hormoni au si rol de neurotransmitatori, coordonand raspunsul organismului la stres, prin reglarea ritmului cardiac, fluxului de sange prin vene si fluxului de aer prin plamani.

Adrenalina este hormonul care ne face sa reactionam rapid si eficient in caz de pericol, sa facem fata efortului fizic si competitiilor.

Insa atunci cand organismul este in permanenta in stare de alerta, un timp glandele suprarenale vor produce hormonii necesari in ritm accelerat, dar apoi vor atinge o stare de epuizare, moment in care vor incepe sa apara simptomele oboselii suprarenale.

Astfel, din starea de invincibilitate cauzata de adrenalina produsa sustinut, individul ajunge in stadiul de epuizare fizica si psihica.

Nu doar stresul psihic duce la oboseala suprarenala, ci si afectiuni medicale precum cariile si infectiile dentare, ce determina suprasolicitarea sistemului imunitar si oboseala organismului.

Sanatatea dentara conteaza, pentru zambetul si starea ta de bine, dar si pentru functionarea corecta a sistemului endocrin si mentinerea echilibrului hormonal in organism.

CONTACT CLINICA UNIRII:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Unirii la numarul de telefon +40371.000.111 sau email office@neoclinique.ro  .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Unirii puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Unirii:

KPG Giurca Simona: Email: simona@neoclinique.ro   Mobil: +4 0755 10 10 02

KPG Visovan Catalina: Email: catalina@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 01

CONTACT CLINICA MILITARI:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Militari la numarul de telefon +40371.000.111 sau email: office@neoclinique.ro .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Militari puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Militari:

KPG Ionica Vera: Email: vera@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03

KPG Grigore Elena: Email: elena@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03