Meniu
EN

Stomatologie Bucuresti

Dieta carnivora si efectele asupra danturii

Dieta carnivora si efectele asupra danturii
  • carnivore-diet-zero-carb-concept-top-view-ZJQSPDL.jpg
  • close-up-of-man-with-food-rich-in-protein-on-PNQ5594.jpg
  • happy-smiling-young-blond-woman-PRUNBNF.jpg

In conditiile in care dietele sunt din ce in ce mai utilizate ca remediu ale anumitor sau tuturor problemelor de santatate, pentru detoxifierea sau revigorarea organismului, trebuie sa fii mereu informat asupra posibilelor efecte ale dietei urmate de tine asupra sanatatii dintilor tai.

Ce este dieta carnivora?

Dieta carnivora a aparut ca urmare a controversatei credinte conform careia majoritatea bolilor de astazi provin din modificarea majora a dietei omului, in timp, fata de dieta carnivora a oamenilor ancestrali.

Inaninte de agricultura, omenirea a evoluat printr-un stil de viata carnivor. Dovezile indica faptul ca eram mai puternici, aveam oasele mai masive si creierul mai mare.

Stilul de viata modern, ce include din ce in ce mai multe legume, seminte si fructe, junk-food, dulciuri, sucuri si mancaruri foarte procesate, se indeparteaza din ce in ce mai mult de dieta initiala a omului.

Exista numeroase marturii ale faptului ca poate trata depresia, anxietatea, artrita, obezitatea, diabetul, insomnia, boli nervoase, boli respiratorii, boli ale pielii, ale oaselor, scleroza multipla, migrenele, boli ale ficatului si multe altele.

Dieta carnivora este o dieta restrictiva, in sensul ca exclude total anumite alimente.

Exclude total carbohidratii. Nu sunt permise fructele, legumele, cerealele, nucile, semintele.

Include doar carne animala, carne de peste, oua si cantitati reduse de produse lactate slabe.

 

Ce efecte poate avea dieta carnivora asupra dintilor tai?

Conform cercetarilor antropologice, oamenii aveau dintii foarte sanatosi si puternici, atunci cand dieta noastra era carnivora. Ulterior, odata cu agricultura si introducerea altor alimente, dintii au inceput sa fie mai fragili si sa se carieze, pana s-a ajuns la problemele de sanatate orala din prezent. Ierbivorele de regula nu au nevoie de dinti, sau acestia sunt foarte putin dezvoltati, asa ca dantura noastra se modifica in timp, corespunzator dietei.

Un studiu efectuat de catre curatorul muzeului sectiei de medicina a Universitatii Harvard, in colaborare cu un cunoscut comandant, explorator a Polului Nord, a determinat faptul ca este foarte posibil ca populatiile cu dieta carnivora, precum eschimosii, sa aiba dintii foarte sanatosi, in comparatie cu populatiile ce se hranesc vegetarian, precum locuitorii peninsulei Yucatan, vestiti pentru dieta lor in principal vegetariana.

Comandantul a obtinut 90 de amprente dentare ale eschimosilor. Studierea lor  a dezvaluit faptul ca un singur dinte dintre toti, era deformat, iar doar 7 dinti lipseau. Toti dintii erau in stare perfecta, dezvoltati normal si integri pana la varste inaintate. 

Pe de alta parte, in timpul unei alte expeditii in Sud, un profesor de la Harvard a luat 90 de amprente ale danturilor nativilor din Peninsula Yucatan, bine-cunoscuti pentru dieta lor preponderent vegetariana. Dintii acestora erau foarte cariati. Inca de la varste tinere, aratau nesanatos, iar cei mai multi locuitori, pana la varsta mijlocie, isi pierdeau toti dintii.

Concluziile sunt ca dieta carnivora in nici un caz nu dauneaza dintilor, ci dimpotriva, poate fi neutra sau chiar binefacatoare pentru sanatatea dintilor tai.

Absenta carbohidratilor si a dulciurilor elimina principalii factori vinovati de aparitia cariilor si a tartrului dentar.

Dar atentie, modul in care ne ingrijim dintii poate diferi in functie de dieta noastra nutritionala.

Este importanta mentinerea legaturii cu medicul dentist si informarea acestuia asupra modificarilor in starea ta de sanatate, dar si asupra dietei tale.

Neoclinique te ajuta prin servicii specializate dedicate.

Igienistul nostru dentar iti va da sfaturi privind ingrijirea orala in cadrul dietei tale si va avea grija ca in cadrul consultului regulat, odata la 6 luni, sa iti igienizeze profesional dantura, sa efectueze detratrajul si sa verifice starea fiecarui dinte, precum si a gingiilor, pentru ca zambetul tau sa fie mereu frumos.

CONTACT CLINICA UNIRII:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Unirii la numarul de telefon +40371.000.111 sau email office@neoclinique.ro  .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Unirii puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Unirii:

KPG Giurca Simona: Email: simona@neoclinique.ro   Mobil: +4 0755 10 10 02

KPG Visovan Catalina: Email: catalina@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 01

CONTACT CLINICA MILITARI:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Militari la numarul de telefon +40371.000.111 sau email: office@neoclinique.ro .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Militari puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Militari:

KPG Ionica Vera: Email: vera@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03

KPG Grigore Elena: Email: elena@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03