Meniu
EN

Stomatologie Bucuresti

Halena sau Halitoza in cateva cuvinte Dr. Dinulescu Adriana

Halena sau Halitoza in cateva cuvinte Dr. Dinulescu Adriana
  • fresh-breath(1).jpg

Halena sau Halitoza in cateva cuvinte, Dr. Dinulescu Adriana

 

Daca va loviti in viata curenta de persoane care va fac sa va retrageti un pas in spate (mirosul se simte de la cel putin 10cm), daca va apare respirtia urat mirositoare si incepeti sa cautati raspunsuri, atunci trebuie sa stiti cateva lucruri despre Halena.

 

Este ocazionala? Este cronica? Este o pseudohalitoza (halitofobia de cauza psihologica)?

 

Halena defineste respiratia cu miros neplacut, iar ca simtome pe langa respiratia neplacuta, pot sa apara gura uscata, modificari ale gustului, limba incarcata.

 

Acest miros neplacut poate fi consecinta mai multor factori  care tin de:

 

- probleme la nivelul cavitatii bucale, 

- cauze digestive ca: staza gastrica, boala de refluxgastroesofagian, gastrite, colite, stenoze, diverticuli, tumori, 

- insuficienta hepatica (eliminarea de compusi pe baza de sulf prin respiratie)

- insuficienta renala,

- infectii pulmonare, bronsite cronice, 

- afectiuni metabolice ca diabetul zaharat, intoleranta la lactoza, cetoacidoza din malnutritie etc.

 

Daca cauza este depistata la nivelul cavitatii bucale, in 80% din cazuri este consecinta bacteriilor de la acest nivel, care prin degradarea resturilor alimentare formeaza compusi pe baza de sulf.

 

In principal este incriminata igiena dentara deficitara in combinatie sau nu cu scaderea secretiei salivare, in mixaj sau nu cu consumul de tutun, alcool, cafea, diverse alimente ca ceapa, usturoi, condimente exotice, branzeturi, peste, bauturi acide. 

 

Medicamentele ca antihipertensivele, antihistaminicele si antibioticele de asemenea au rol in aparitia halenei. 

 

In general, infectiozitatea crescuta la nivelul cavitatii bucale apare datorita lipsei de igiena, netratarii afectiunilor carioase si a bolilor parodontale, neigienizarii lucrarilor protetice, protezelor si a aparatelor ortodontice, netratarii sinuzitelor, amigdalitelor si a altor infectii de la acest nivel. 

 

Xerostomia (gura uscata) si scaderea secretiei salivare poate fi combatuta prin cresterea consumului de lichide, dieta echilibrata fara a se sari peste mese  precum si eliminarea factorilor care pot provoca acest lucru (tratamentul patologiei glandelor salivare), renuntarea la fumat, alcool, cafea etc.

 

In concluzie, ca si mijloc de preventie al halenei ramane ca cea mai buna metoda igiena corecta a cavitatii bucale, rezolvarea problemelor stomatologice si  a afectiunilor de ordin general.

 

Se recomanda periajul dentar de 2 ori pe zi, folosirea produselor de ingrijire bucala ca ata dentara, dusul bucal, periajul limbii, apa de gura, consultatii stomatologice periodice, dieta echilibrata, renuntarea la tutun, alcool, combaterea uscaciunii gurii, apelarea la remedii naturiste ca menta, patrunjel, etc...

 
CONTACT CLINICA UNIRII:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Unirii la numarul de telefon +40371.000.111 sau email office@neoclinique.ro  .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Unirii puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Unirii:

KPG Giurca Simona: Email: simona@neoclinique.ro   Mobil: +4 0755 10 10 02

KPG Visovan Catalina: Email: catalina@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 01

CONTACT CLINICA MILITARI:

Pentru programari sau informatii suplimentare legate de preturi, locatie, servicii si medici puteti apela Clinica Militari la numarul de telefon +40371.000.111 sau email: office@neoclinique.ro .

Pentru detalii legate de planul dumneavoastra de tratament din cadrul clinicii Militari puteti discuta cu Key Patient Guides din Clinica Militari:

KPG Ionica Vera: Email: vera@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03

KPG Grigore Elena: Email: elena@neoclinique.ro Mobil: +4 0755 10 10 03