Igiena orală a copilului mic, între 2 și 8 ani

Igiena orală a copilului mic, între 2 și 8 ani

 

Sănătatea fizică și emoțională a copiilor noștri depinde într-o anumită măsură de sănătatea orală și frumusețea zâmbetului lor. 

Îngrijirea personalizată, corespunzător perioadei de evoluție dentară, este necesară.

 

Indicații privind elementele cheie ale igienei orale corecte a copilului mic:

  • Părinții ar trebui să spele personal dinții copilului, de fiecare dată, până la vârsta de zece ani. Lasă-ți copilul să se spele singur, de fiecare dată, dar apoi nu uita să îl speli și tu, încă o dată. Este adevărat, copiii nu se periază cum ar trebui. De aceea trebuie să insiști și să îi speli și tu.

  • Copiii mici nu au răbdare. Ar vrea să încheie spălatul pe dinți în doar câteva secunde. Rolul tău este să găsești mici artificii care să îi facă să insiste asupra igienei orale timp de 3 minute: alegerea periuței lor preferate, utilizarea unei clepsidre speciale de 3 minute, ascultarea unei melodii preferate.

  • După ce copilul a depășit vârsta de 2 ani, este bine să utilizezi o pastă de dinți cu fluor, pentru a reduce riscul de apariție a cariilor, a întări smalțul și a remineraliza cariile incipiente.

  • În această perioadă, dinții de lapte cad treptat, pentru a face loc celor definitivi. Igiena orală este importantă și pentru dinții  de lapte și pentru cei definitivi.

  • Poți utiliza tablete care evidențiază colorat placa bacteriană pe dinți. Folosirea acestora le permite copiilor să vadă efectiv rezultatele muncii lor atunci când se spală pe dinți (acest lucru este perfect pentru copiii cărora le plac jocurile!).

  • Alege o periuță de dinți cu peri moi. Copiii au gingii foarte sensibile. Părul moale este extrem de important, deoarece copiii de această vârstă nu au o tehnică excelentă, iar perii abrazivi pot provoca chiar și recesiunea gingiei. Caută mențiunea „extra soft” pe ambalaj, dar de asemenea testează duritatea perilor, prin apăsarea asupra lor cu degetul mare. 

  • Alege o periuță de dinți concepută special pentru copii, căci o periuță de adult va fi prea mare pentru a intra în spațiile mici din gura copilului.

  • Ața dentară îndepărtează placa bacteriană și resturile de alimente din locuri greu accesibile periuței de dinți. Aceasta poate fi utilizată de la vârsta de 4 ani, de când copilul are toți dinții pe arcadă și se formează puncte de contact între ei. Cariile interdentare apar în urma neîndepărtării plăcii bacteriene din acele zone. Până la 10 ani, copilul ar trebui să știe să folosească singurel ața dentară.

 

Periaj manual sau electric?

Alege periajul manual. Mulți oameni nu știu acest lucru, dar periuțele electrice pentru copii pot provoca daune dacă sunt utilizate incorect. Îți recomandăm să începi cu periajul manual, ca copilul să se simtă confortabil. 

Când ai trebui să introduci o periuță de dinți electrică?

Dacă bugetul familiei o permite, un copil primește în mod ideal atât o periuță de dinți manuală, cât și una  electrică. O periuță de dinți manuală va consolida obiceiul periajului, iar periuța electrică poate face o treabă foarte bună de curățare a plăcii bacteriene înainte de culcare.

În timp ce periuțele de dinți electrice cu baterii pentru copii sunt mai ieftine, cele reîncărcabile au o calitate mai bună.

 

Igiena orală a copilului tău contează! Zâmbetul și sănătatea sa orală depind de calitatea igienei orale, de nutriție, dar și de calitatea îngrijirii profesionale. Copilul tău este pe mâini bune atunci când ești informat. 

Copilul tău este pe mâini bune la Neoclinique !

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Implantul dentar si Osteointegrarea implantului
Implantul dentar si Osteointegrarea implantului

Implantul dentar si Osteointegrarea implantului Cele mai...

Bruxism - simptome, cauze, tratament
Bruxism - simptome, cauze, tratament

Bruxismul este o afectiune manifestata la adulti si copii prin scrasnit din dinti si inclestarea maxilarelor. Netratat, afecteaza integritatea dintilor si duce la probleme de sanatate orala.Bruxismul reprezinta un indice al dereglarilor sistemului nervos si stomatognat, care poate duce la aparitia altor neplaceri, precum cefaleea, anxietatea, depresia.

Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontologie
Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontologie

Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontolo...

Curs Protezare pe sistemul de implant Straumann Dr. David Dias 21 Ianuarie 2012
Curs Protezare pe sistemul de implant Straumann Dr. David Dias 21 Ianuarie 2012

Implant Division Straumann impreuna cu Dr David Dias, au organizat pe da...

Un gest mic pentru o bucurie mare
Un gest mic pentru o bucurie mare

Ieri, 21.12.2012, Anne si Georgiana, fetele din echipa administrativa a Neo...

Cine are nevoie de un aparat ortodontic?
Cine are nevoie de un aparat ortodontic?

Cine are nevoie de un aparat ortodontic? Multe persoane au dintii ...