3 alimente dăunătoare pentru dinți

3 alimente dăunătoare pentru dinți

Statisticile au arătat că doar 37% din adulții luați ca eșantion de studiu se spală pe dinți zilnic, 12% dintre aceștia spălându-se după fiecare masă, 48,7% folosesc doar guma de mestecat pentru a-și igieniza dantura, iar restul de 14% se spală pe dinți după o perioadă lungă de timp sau chiar deloc.

Nici statisticile în ceea ce privește vizita le medicul stomatolog nu sunt îmbucurătoare, din cei evaluați 18% nu au mai fost la stomatolog de peste 5 ani și doar 37% dintre respondenți au fost la un control în ultimele 6 luni.

Cu toate acestea, chiar și cei care merg regulat la medicul stomatolog și oferă o atenție deosebită igienie dentare se confruntă cu diverse probleme precum carii, tartru sau chiar pete inestetice. De aceea, un rol important îl joacă alimentația pe care o avem și trebuie să îi acordăm o atenție la fel de mare precum periajului dentar.

Cariile sunt provocate de bacteriile situate în cavitatea bucală, aceste bacterii hrănindu-se cu zahăr, care mai apoi provoacă acizi, cei din urmă afectând dintele și smalțul acestuia. Prin urmare, dietele bogate în produse care conțin cantități ridicate de zahăr reprezintă un motiv de îngrijorare pentru sănătatea dinților și medicii stomatologi recomandă diminuarea acestora.

Acum vreau să îți prezint 3 dintre cele mai dăunătoare grupe de alimente pentru sănătatea ta dentară în speranța că data viitoare când vei întinde mâna spre ele să îți recalculezi opțiunile.

 

Acadele, bomboanele acre sau jeleurile

 

Bomboanele dure sau lipicioase reprezintă un adevărat inamic pentru dantura noastră, acestea conținând o cantitate mare de zahăr care odată ingerat se lipește de dinți unde poate rămâne ore întregi, favorizând apariția cariilor. Dacă acestea sunt tari și sunt mestecate pot produce fisuri sau chiar fracturi la nivelul smalțului, care vor facilita apariția cariilor. În această categorie includem și bomboanele acre deoarece acestea conțin mai multe tipuri de acizi, iar textura le permite să se localizeze între dinți și vor fi foarte greu de îndepărtat cu un simplu periaj, ducând astfel la apariția cariilor interdentare.

 

Pâinea și produsele de patiserie

 

De cele mai multe ori pâinea nu este asociată cu un aliment nesănătos, însă din punct de vedere stomatologic ea nu este cea mai bună „prietenă” pentru dantura noastră. Aceasta este alcătuită predominant din făină, deci carbohidrați, care în contact cu saliva se transformă în zaharuri, care zaharuri hrănesc bacteriile și duc la apariția cariilor, un cerc vicios, nu? În ceea ce privește produsele de patiserie cred că deja este clar de ce acestea sunt un adversar pentru sănătatea noastră dentară, zahărul și făina din care sunt făcute fiind un dublu motiv să le evităm.

 

Alcoolul și cafeaua

 

Știu că se spune „un pahar de vin nu a omorât pe nimeni”, însă țin să te contrazic, a omorât sănătatea dinților tăi. Chiar și consumat în cantități mici acesta poate fi dăunător pentru organism, însă în ceea ce privește partea stomatologică, alcoolul usucă foarte tare gura, motiv pentru care nu vei mai produce atât de multă salivă. La prima vedere nu pare mare lucru, însă saliva este cel mai important factor care are rol în menținerea sănătății dentare, lipsa acesteia atrăgând de la sine probleme la nivelul cavității bucale.

Trecem acum de la un aliment care se consumă preponderent seara spre unul care ne face diminețile mai bune și ne readuce la viața. Cafeau are o multitudine de beneficii demonstrate științific, însă pentru dantura noastră este un mic impostor care nu duce neapărat la apariția cariilor, ci mai degrabă la îngălbenire și pete. Știu că pentru unele persoane este absolut necesară, de aceea vin spre tine cu un sfat care să îmbrățișeze consumul de cafea zilnic, încearcă să o bei fără zahăr, iar după consumare spală-te pe dinți.

Concluzionând, chiar dacă igiena dentară joacă un rol extrem de important în sănătatea dinților noștri nu este de neglijat nici ceea ce decidem să mâncăm. Nu o să fim absurzi să zicem că este absolut necesar să eliminăm din viața noastră tot ce conține zahăr, făină sau alcool, până la urmă unii vedem mâncarea ca pe o plăcere a vieții, ci mai degrabă să reducem această canitate, să evităm să o mâncăm zilnic, iar după ce o facem, dacă este posibil, să ne periem dinții.

 

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Internship NeoClinique
Internship NeoClinique

Esti student la Stomatologie?Iti doresti sa inveti mai mult in cadrul une...

La ce trebuie sa va asteptati dupa aplicarea aparatului ortodontic
La ce trebuie sa va asteptati dupa aplicarea aparatului ortodontic

La ce trebuie sa va asteptati dupa aplicarea aparatului ortodonticDurer...

Albire Dentara cu un sistem profesional in clinica
Albire Dentara cu un sistem profesional in clinica

Albire DentaraDintii se afla pe locul 1 in topul schimbarilor pe care oam...

Extractia dentara: cand este necesara, ce presupune si cum este recuperarea
Extractia dentara: cand este necesara, ce presupune si cum este recuperarea

Dintii sunt foarte importanti nu doar pentru a vorbi si a manca, ci si pentru mentinerea fortei si structurii osului maxilarului si a cavitatii bucale. Acesta este motivul pentru care, ori de cate ori este posibil, medicul dentist va recomanda restaurarea dintilor in locul extractiei dentare.

Ce alimente ai voie și ce trebuie să eviți după un implant dentar pentru o recuperare rapidă și corectă
Ce alimente ai voie și ce trebuie să eviți după un implant dentar pentru o recuperare rapidă și corectă

alimentația după un implant dentar joacă un rol crucial în procesul de vindecare și recuperare

Despre bucurie.
Despre bucurie.

Vă propun un exercițiu de imaginație: Imaginați-vă o lume în care toți oamenii din jurul vostru sunt foarte fericiți,